Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Öğrenim Kredisi Borç Ödeme Hakkında Bilmeniz Gerekenler

24.12.2016
663

Eğitiminizin belli bir süresinde aldığınız KYK öğrenim kredisinin sonuna geldiniz ve geri ödemeleriniz hakkında merak ettikleriniz mi var? Size 7 kısa maddede kredi borç ödemeleri hakkında temel bilmeniz gerekenleri derledik.

KYK Borcunun Hesaplanması

KYK kredisi borcunuzu öderken, aldığınız kredi miktarının yanında Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki değişimler eklenmektedir. Yani aldığınızdan daha çok bir miktarı geri ödersiniz. Ödeme gecikmesi durumunda gecikme zamları da bu miktarın üzerine eklenir.

Ödeme Planı Bilgisi

Kredi aldığınız normal eğitim süresinin bittiği aydan itibaren iki yıl sonra başlayan kredi borç ödemeniz hakkında detaylı bilgiyi KYK’nın resmi sitesindeki geri ödeme parametresi sayfasından (https://www.kyk.gov.tr/web/YENI_GRODEME/geriOdemeParametreGiris.do) bulabilirsiniz.

KYK Borcu Nasıl Ödenir?

KYK borçlarının nasıl ödeneceğinin önceden bilinmemesi, borçlular için ödeme sırasında zorluklar çıkarabilir, bu nedenle ödeme şekillerini önceden incelemekte fayda vardır. Borç ödemeleri iki şekilde yapılabilmektedir.
• KYK’nın resmi internet sitesi kyk.gsb.gov.tr’nin e-ödeme bölümünden T.C. numaranızı girerek ödeme yapmak
• T.C. Ziraat Bankası aracılığı ile ATM veya internet şubesi üzerinden ödeme yapmak
Kredi borcu taksitleri vadelerinden önce ödenebilirler, önceden yapılan ödemeler gelecek taksitlerden düşülmektedir. Tüm taksitler, kendi vadelerinin bulunduğu ayın son iş gününe kadar ödenmelidirler. Ayın son iş gününden sonra yapılmış ödemeler gecikmiş ödeme olarak kabul edilip, günlük zamma maruz kalırlar.

Borç Ertelenmesi

Kredi aldığınız sürenin bitmesinden 2 yıl sonra başlayan borç ödemeleriniz, belli şartlara uymanız halinde talebiniz üzerine ertelenebilmektedir. KYK borç ödemeniz henüz başlamamışsa, ya da borçlarınızı aksatmadan ödüyorsanız KYK’ya başvurarak ödemenizi 1 yıl kadar erteleyebilirsiniz. Ancak bunun için herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşu ile bağlantınızın olmaması (çalışmıyor olmanız) gerekmektedir. Borç erteleme talebinizi borcunuzun başlayacağı tarihten en az 1 ay öncesinde e-devlet sistemi (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilirsiniz.

Eğer ödeme döneminiz askerlik döneminiz ile çakışıyorsa, borcunuz Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) uygulanmadan; yani borç miktarınız değişmeden askerlik döneminizin bitimine kadar ertelenmektedir. Bu erteleme için de e-devlet üzerinden borç erteleme talebinde bulunulmalıdır.
Lisans eğitiminizden sonra ara vermeden yüksek lisansa başlayacaksanız, lisans döneminiz boyunca oluşan kredi borç ödemeleriniz normal prosedür olan 2 sene yerine kredi almayı bıraktığınız aydan 4 sene sonrasında başlar. KYK borç erteleme talebinizi yüksek lisans programına kayıt yaptırdığınız günü takip eden ilk 30 gün içerisinde yapmalısınız.

Bunun yanında yüksek lisans öğreniminden sonra ara vermeden doktora yapacaksanız, normal doktora öğrenim sürenizin bittiği aydan itibaren iki yıl sonraya borcunuz ertelenir. Ödemeleriniz kredi aldığınız süre uzunluğunda aylık taksitler halinde ödenmelidir.

KYK Borc Odeme

Erken Ödeme İndirimi

KYK borçlarında erken ödeme indirimi mevcuttur. Bu indirimden faydalanmak için, kredi borcunuzun tamamını normal eğitim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl içerisinde ödemeniz gerekmektedir. Borçtaki indirim, kredi miktarının (anapara) üzerinden değil, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi artışından doğan borçların üzerinden yapılmaktadır. Eğer eğitim sürecinin bitişinden sonraki 1. yıl içerisinde ödeme yaparsanız %30, 2. Yılı içerisinde tüm ödemeyi yaparsanız %20 oranında indirimden faydalanabilirsiniz.

KYK Borcu Faizi/Zammı

Ödeme planı süreniz boyunca ödemesi geciken kredi borçlarına her yıl belirlenen oranlar doğrultusunda gecikme zammı eklenmektedir. KYK borcu faizi, ya da daha çok tercih edilen adıyla gecikme zammı, 2010’dan itibaren zam oranı %1,40 olup, bu zam günlük olarak uygulanmaktadır. Yani borcunuzu ödemeyi geciktirdiğiniz her gün borç miktarınız bu oranla artacaktır.
Faizlerle beraber bazen kredi borcu, öğrenim süreci boyunca alınan kredi miktarının 3 katına kadar çıkabilmektedir.

Borç Silinmesi

Eğitim öğretim hayatının belli bir aşamasında KYK kredisi almış bir bireyin kredi borçlarının silinmesi sadece iki olağanüstü durum ile mümkündür.
• Borçlu bireyin tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan hayatını çalışarak kazanamaz ibaresinin geçtiği sağlık raporu alması
• Borçlu bireyin kredi aldıktan sonra veya aldığı süre içerisinde vefat etmesi
Bu talihsiz durumlardan herhangi biri yaşandığı zaman, borçlu kişi veya borçlu kişinin birinci dereceden bir yakını kuruma KYK borcunun silinmesi için talepte bulabilir.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.