Atm’den Para Çekme Limiti Nasıl Arttırılır?
Günümüzde ATM kullanımı oldukça yaygındır. Kullanımı yaygınlaşan her teknolojik ürün gibi ATM’ler de yeni fonksiyonlar kazanmıştır. İlk kez kullanıldığı zaman sadece para çekmek için kullanılan ATM’ler günümüzde evrak ihtiyacı duyulmayan hemen hemen tüm bankacılık işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Banka müşterisinin limitinin yükseltilmesi gibi işlemler de ATM’lerden halledilebilmektedir.
ATM Para Çekme Limitleri
Günümüzde hemen hemen her alışveriş merkezlerinde, üniversitelerde, hastane yakınlarında, havaalanlarında, otogarlarda ve kalabalığın olduğu her yerde ATM bulmak mümkündür. Birçok bankanın ATM’si bu tarz kalabalık yerleri tercih ederler. Bu mekanlar aynı zamanda banka müşterilerinin paraya ihtiyaç duyabileceği ve kısa zamanda para temin etmek isteyebilecekleri yerlerdir. Her banka müşterilerine ATM’lerden çekebilecekleri para için günlük bir limit koymuşlardır. Bu limit her banka için yaklaşık olarak 1000 TL’dir. Ancak ihtiyaç anında bu miktar yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden banka müşterileri bu limitlerin artırılmasını istemektedirler. ATM para çekme limitinin yükseltilmesi için bankayla iletişime geçmek gereklidir. Bazı durumlarda ise banka ATM üzerinden yönlendirme yaparak limit yükseltme işlemini kabul edebilir. Limit artırma işlemi bazen de kısa mesaj yoluyla gerçekleşebilmektedir. Bankadan böyle bir teklif gelmediği durumlarda telefon bankacılığı kullanılabilir. Limit artırma hesaptaki tutarla doğru orantılı olarak yapılır. Bu işlem şubeler tarafından da gerçekleşmektedir.
ATM Teknolojisi
ATM İngilizcede Automated Teller Machine kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe otomatik vezne makinesi manasına gelmektedir. ATM’ler para çekme ve ekstre basma gibi sınırlı özelliklerini aşmış ve günümüzde EFT, fatura ödeme, para yatırma gibi birçok işlem yapılabilmektedir. Bu makineyi icat eden kişi Luther George Simciyan adında bir Osmanlı Ermenisi’dir. Bu makinenin icat edildiği ilk zamanlar değeri anlaşılmamış hatta 1930’lu yıllarda Amerika’da yeterince talep görmediği için kullanımdan kaldırılmıştır. Yeterince teknolojik olmayan bu makine elektronik bankamatik haline geldiğinde kullanımı daha anlamlı hale gelmiştir. Elektronik bankamatiği icat eden kişi ise John Shepherd Barron adında bir İngiliz’dir. Günümüzdeki haline en yakın haliyle bu bankamatik 27 Haziran 1967 Londra’nın Enfield kasabasında kullanılmıştır. Bu makine De La Rue firmasi tarafından Barclays Bank adına üretilmiştir. Türkiye’de ise ilk defa İş Bankası tarafından 1982 yılında Bankamatik adıyla hizmete açılmıştır.
ATM’de Yapılan İşlemler
Her bankanın ATM’si aynı değildir. Ancak gerçekleştirilen işlemler hemen hemen aynıdır. Para çekme ve para yatırma gibi ana işlemler dışında işlemler de gerçekleştirilir. Yatırım işlemleri seçeneğiyle döviz alım satımı gerçekleştirilebilir. Tabi ilgili müşterinin kartına tanımlı döviz işlemler yapılabilir. Yatırım işlemleri seçeneğiyle yine karta tanımlı olmak kaydıyla altın alım satımı ya da fon alım satımı gerçekleştirilebilir. Para transferi seçeneğiyle EFT ve havale işlemleri gerçekleştirilebilir. Ödemeler seçeneğiyle MTV, telekomünikasyon gibi bireysel finansman işlemleri ve kurum ödemeleri yapılmaktadır. Kurum ödemeleri cep telefonu, su, elektrik, doğalgaz ve SGK ödemeleridir. Ödemeler seçeneği sayesinde sınav ve üniversite ödemeleri de gerçekleştirilebilmektedir. Kredi kartı seçeneğiyle kredi kartı borçları ödemesi, kart bilgileri ve dönem içi hareketlerin takibi yapılabilmektedir. Hesap işlemleri seçeneğiyle hesap hareketleri takip edilebilir. Bakiye görüntülemesi sağlanır. IBAN öğrenilebilmektedir. Şifre işlemleri seçeneğiyle ATM’den kart şifresi değiştirilebilir. Hızlı para çekme seçeneği de mevcuttur. Başvurular seçeneğiyle bireysel finansman ve sigorta başvuruları gerçekleştirilir.
ATM Kullanımı
ATM’ler kartlı ya da kartsız kullanılabilmektedir. Kartla kullanım için kart yuvasına işlem yapılacak kart takılır ve giriş yazan tuşa basılır. İlgili kartın şifresi kimsenin görmeyeceği şekilde girilir. Bu şekilde şifre doğruysa hesap sahibi kişiye ait menü açılır. Bankaya mahsus uyarı ve bildirimler sonucunda ana menü ekranı açılır. Ana menü ekranında işlem seçenekleri yer alır. Yapılmak istenen işleme göre seçim yapılır. Para çekmek istenildiğinde para çekme seçeneği seçilir. Daha sonra çekim yapılacak hesap seçilir. Çekilmek istenen tutar seçilir. Eğer seçeneklerde istenilen tutar yoksa istenilen tutar tuşlarla yazılır. Daha sonra onay ekranından tutar onaylanır. Hızlı para çekme seçeneği olan ATM’lerde bu işlem daha kolaydır. Para yatırma işlemleri için sadece para çıkışı olan ATM’ler kullanılamamaktadır. Para girişi olan ATM’lerde para yatırma, kredi kartı borcu ödeme gibi işlemler gerçekleştirilebilir. Ana menüden para yatırma seçeneği seçilir.
Para yatırılacak yerin müşterinin kendi hesabına ya da başkasının hesabına olması belirlenir. Müşterinin kendi hesabına yatırılacaksa müşteri adına tanımlanmış hesaplar listelenir. Bu hesaplardan para yatırılacak hesap seçilir. Başkasının adına yapılacak ödemelerde ise işlem türü listelenir. Kira ya da başka türden ödemenin türü seçilir. Ödeme yapılacak hesabın şube kodu girilir. Şube kodundan sonra para yatırılacak müşteri numarası girilir. Son olarak müşteri numarasının ek numarası girilir. Daha sonra ekrana o müşterinin adı soyasının sadece ilk iki harfi görüntülenir. Bu ekrana bakarak hesabın doğruluğu teyit edilir. Daha sonra para girişi olan kısma ilgili miktar yerleştirilir. ATM’lere yatırılacak banknotların 40 adetten fazla olmaması, kırışık ya da yırtık olmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Kartsız para yatırma işlemi için ATM’den giriş tuşuna basılarak ana menünün açılması sağlanır. Para yatırma seçeneği tuşlanır. TC kimlik numarası girilir. İhtiyaç duyulduğunda lazım olabilecek telefon numarası girilir. Daha sonra hangi işlemi yapmak isteniliyorsa o işlem seçilir ve para girişinden para yatırılıp onaylanır. ATM’den banka ya da kredi kartlarının şifresi değişebilmektedir. Bunun için mevcut şifrenin kart sahibi tarafından bilinmesi gerekmektedir. Şifresi değiştirilmek istenen kartla ATM’ye giriş yapılır. Ana menüden şifre işlemleri seçilir. Şifre değiştirme işlemi seçilir. Gelen ekranda mevcut şifre istenir. 4 haneli mevcut şifre doğru girildiğinde yeni şifrenin girilmesi istenilir. Şifreyi doğrulamak için yeni şifre yeniden girilir ve doğrulanır.
ATM’lerde İşlem Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Banka ya da kredi kartıyla ATM’lerde işlem yapmak için ilk önce o kartın şifresinin girilmesi istenir. Kart şifresi kişiye özel olduğu için şifrenin üçüncü kişilerce bilinmesi kart güvenliğini tehlikeye sokar. Şifreyi bilen kişilerin kart sahibi ve onun güveneceği yakınları dışında kişilerce bilinmemesi gerekmektedir. ATM’lerde şifre girişi yapılırken cihaza yaklaşılması ve tuş takımının başkaları tarafından görülmemesi gerekmektedir. Birine şüphe duyulduğunda ya da cihaz çevresinde yabancı bir cihaz fark edildiğinde kartın başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Böyle bir durumda bankayı arayarak habersizce işlem yapılıp yapılmadığı tespit edilmesi, hesapların kontrol edilmesi gerekmektedir. ATM’lerde sıklıkla yaşanan sorunlar da vardır.
Kartın sıkışması ya da alıkonulması gibi durumlarda tanınmayan kişiler tarafından teklif edilen yardımlar kabul edilmemelidir. Böyle bir durumda kötü niyetli kişiler, kendi telefonlarını kullanarak bankayı arama teklifinde bulunabilirler. Bu tarz tekliflere olumsuz cevap verip bankayı güvenli bir telefondan aramak gerekmektedir. Kötü niyetli kişilerin telefonu kullanıldığında şifre telefona kayıt olabilir ya da banka müşterisini zor durumda bırakabilecek bir işlem yapılabilir. Bu tarz dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmak gerekir. ATM fareleri diye de adlandırılan bu dolandırıcılar kart girişi üzerinde hile yapmış olabilirler. Kart girişinin değişimi ya da tuşları görebilecek gizli kamera tespit edilen dolandırıcılık türlerindendir. ATM üzerinde daha önce görülmemiş anormal değişiklikler görüldüğünde işlem yapmadan uzaklaşmak gerekmektedir.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.