Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Atm’lerde Hangi İşlemler Yapılır

15.04.2017
1.144

ATM kelimesinin açılımı Automatic Teller Machine’dir. İngilizceden dilimize geçmiştir. Türkçede ATM’lere bankamatik veya otomatik vezne denebilir. ATM cihazları ülkemize ilk olarak 1982 yılında İş Bankası tarafından getirilmiş ve bankamatik ismi ile tanıtılmıştır.

Bankamatikler banka ile olan işlemlerimizi büyük oranda kısaltmıştır. Bankamatikler ile hem vezne sırası beklemiyoruz hem de 24 saat banka hizmeti alabiliyoruz.

Bankaların kısa çalışma saatleri, haftanın bazı günleri kapalı olması ve maaş günlerinde oluşan uzun kuyruklar sebebiyle eskiden bankalarda çok müşteri mağdur oluyordu. Kredi kartları ve banka kartlarının da fazla kullanılmasıyla artık hayatımızın her gününde ve her anında bir bankamatiğe ulaşma ihtiyacı var. Artık çoğu insan yanında nakit para bile taşımıyor. Peki, bankamatiklerden hangi işlemler yapılabilir ve bu işlemlerden en merak edilenler nasıl yapılır? Bu soruları açıklayacağız.

ATM’lerden Hangi İşlemler Yapılır?

Ülkenin her yerinde bulunan ve 24 saat hizmet veren bankamatiklerden birçok işlem yapılabilir. Bu işlemler kredi kartı işlemleri, kartsız işlemler, banka kartı işlemleri ve biometrik işlemler olarak 4 gruba ayrılır. Bankamatikte bir iş halletmeye gidiliyorsa bunun hangi grupta olduğu bilinmelidir. Bankamatik kullanırken ilk olarak bu 4 gruptan biri seçilir.

  1. Banka kartı ile yapılan işlemler:
  • Banka kartınız ile para çekebilirsiniz.
  • Sizinle aynı bankayı kullanan bir başka kişiye havale yapabilirsiniz.
  • Sizinle farklı bir bankayı kullanan kişiye para yollamak için EFT yapabilirsiniz.
  • Banka kartınıza transfer yapabilirsiniz.
  • Cebinize havale yapabilirsiniz.
  • Kartınızın hesabına veya kredi kartı bölümüne para yatırabilirsiniz.
  • Ödeme işlemlerinde ise faturalarınızı ödeyebilirsiniz.
  • Kredi kartı borçlarınızı, asgari ücretlerinizi yatırabilirsiniz.
  • SGK veya vergi ödemesini yapabilirsiniz.
  • Merkezi ödemelerinizi, banka ile anlaşmalı kurumların ödemelerini ve şans oyunlarına yapılan ödemeleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • OGS, tapu, trafik cezası gibi ödemeleri bankamatikten halledebilirsiniz ve hangi GSM operatörünü kullanıyorsanız cebinize TL aktarabilirsiniz.
  • Yatırım işlemlerinde ise yatırım fonu için alış satış işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
  • Hazine bonosu, devlet tahvillerinin alım satımını gerçekleştirebilirsiniz.
  • Repo işlemlerini, altın alım satımını yapabilirsiniz.
  • Başvuru işlemlerinde bireysel kredilere başvurabilirsiniz.
  • Yeni bir kredi kartı başvurusu yapabilirsiniz veya var olan kredi kartının limit artırımı için başvurabilirsiniz.
  • KMH başvurularını yapabilirsiniz.
  • Kart kullanmadan para çekmek için veya internet kullanımı için başvurabilirsiniz.

Banka kartınızı kullanarak hesap özetine, OGS bilgilerinize ve İBAN bilgilerinize ulaşabilir, kontrol edebilirsiniz. Şifrenizi değiştirebilir veya bakiyeniz ile ilgili bilgi alabilirsiniz. Çipli banka kartı kullanıyorsanız; kartınızla, para yükleyebilir, karttan hesaba para iade edebilir veya kart limitini güncelleyebilirsiniz. Dilerseniz kart yükleme talimatlarına ulaşabilir ve değiştirebilirsiniz.

  1. Kredi kartı ile yapılan işlemler:
  • Kredi kartını kullanarak nakit avans alabilirsiniz.
  • Nakit avansınızı taksitli bir şekilde çekebilirsiniz.
  • Kredi kartınızda var olan dönem borçlarınızı veya toplam borcu yatırabilirsiniz.
  • Kredi kartı kullanarak ödeme yapmak istiyorsanız; MTV ödemelerinizi, faturalarınızı ve SGK ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kredi kartınızı kullanarak şifrenizi değiştirebilir, limitiniz – bakiyeniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
  • Kredi kartı ile başvuru yapmak istiyorsanız; bireysel kredi başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kredi kartınızın limitini arttırmak için başvurabilirsiniz. KMH başvurularını yapabilirsiniz.

Kredi kartınız vadesiz bir hesaba bağlı ise banka kartı ile yaptığınız tüm işlemleri kredi kartınızdan da gerçekleştirebilirsiniz.

  1. Kart kullanmadan yapılan işlemler ( kartsız işlemler ):
  • SMS yoluyla aldığınız kodu kullanarak para çekebilirsiniz.
  • Kartsız para yatırma işlemlerini kullanarak para yatırabilirsiniz.
  • Döviz işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kartsız ödeme yapmak istiyorsanız; faturalarınızı, SGK, vergi, tapu, trafik cezası ve eğitim ile ilgili ödemelerinizin tamamını gerekli bilgileri girerek karşılayabilirsiniz. Ayrıca bankamatiğe bağlı bulunan bankanın anlaşmalı kurumlarının ödemelerini de yapabilirsiniz.
  • Kart kullanmadan KMH başvurularını, bireysel kredi başvurusunu ve kredi kartı başvurusunu yapabilirsiniz.
  • Cebinize gelen bir havale varsa onu çekebilirsiniz.
  1. Biometrik ( avuç içi ) işlemleri:

Kartla yapılan genel işlemler olan para çekme, para yatırma ve havale işlemlerini yapabilirsiniz. Kredi kartınızın dönem borçlarını veya tüm borcunu kapatabilir, bakiyenizi sorgulayabilirsiniz. Ek olarak kredi başvurunuzu, limit arttırma başvurunuzu ve KMH başvurularını yapabilirsiniz.

ATM ile ilgili genel sorular

Bankamatikte işleminiz yarıda kaldıysa ne yapmalısınız? Bankamatiğin bulunduğu yerde şube varsa direk oraya, yoksa en yakın şubeye giderek başvurunuzu yapabilirsiniz. Buna ek olarak bankanın iletişim numaralarını arayarak müşteri hizmetlerine durumu anlatabilirsiniz.

Bankamatiklerden ne kadar para çekilebilir? Bankamatikten günlük alabileceğiniz paranın bir limiti vardır. Hesabınızda bulunan tüm parayı bankamatikten çekemezsiniz. Büyük ve toplu para çekme durumlarında şubelere başvurmanız gerekmektedir. Eğer bankamatikten para çekecekseniz bu limit bankaya göre değişiklik göstermekle beraber ortalama olarak 1500 TL’dir. 1500 TL ve üzeri işlem yapmak isteyen müşterilerden çoğu banka komisyon almaktadır.

Bankamatik kartı yutarsa ne yapabilirsiniz? Bu gibi durumlarda panik olmanıza gerek yoktur. Bankamatik paranızı yutsa da kartınızı yutsa da bunlar hem bankamatiğin geçmişinden hem kamerasında izlenerek bulunabilir. Şube veya müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek sorunu aktarmanız durumunda en kısa süre içerisinde problem giderilir. Her bankamatikten para yatırılabilir mi? Para yatırma işlemi gerçekleştirilebilen bankamatiklerin para ödeme kısmında veya dışında para yatırılabileceğini gösteren bir ibare yer almaktadır. Bunları gördüğünüz her bankamatikten para yatırma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

ATM ile yapılan bazı işlemlerin ayrıntıları

  1. Bankamatikten IBAN kullanarak nasıl para yatırabilirim?

Bankamatikten yapılan işlemlerde zorlanan pek çok kimse vardır. Ancak bir kaç kere bankamatikte bu işlemi yaptıktan sonra işlemlerin çok basit olduğu anlaşılır. Bankamatik işlemleri sürekli bölünerek devam ettiğinden uzaktan bakıldığında karışık bir görüntü vermektedir.

Bankamatikten IBAN ile para yatırmak için; öncelikle kartsız işlemleri seçmemiz gerekiyor, daha sonrasında para yatırma butonuna basarak işleme devam ediyoruz, bu sayfada Türküye Cumhuriyeti kimlik numaramızı bizden istemesi gerekiyor kimlik numaramızı girdikten sonra devam ediyoruz ve son olarak IBAN numaramızın son 11 hanesini bankamatiğe girdikten sonra onaylıyoruz. Girdiğiniz IBAN numarasının sahibinin adının ve soyadının baş harfleri doğrulama için size görünecektir. Eğer harfler doğru ise onaylayabilirsiniz.

  1. Bankamatikten kredi kartı borcu nasıl ödenir?

Bankamatikler artık birer banka şubesi gibi 24 saat hizmet vermektedir. Bankamatik kullanarak kredi kartı borcunuzu ödemek istiyorsanız öncelikle kullandığınız bankanın bankamatiğini bulmanız gerekmektedir. Bu bankamatiğin para yatırma özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Her bankamatikte para yatırma özelliği bulunmamaktadır. Para yatırma özelliği olup olmadığını daha önce de belirttiğimiz gibi, para giriş kısmı civarında bulunan bir para yatırma ibaresinden anlayabilirsiniz.

Para yatırma özelliği olan bir bankamatik bulduktan sonra kredi kartı bankamatiğe takılır ve şifre girerek giriş yapılır. Burada karşımıza kredi kartı ile yapabileceğimiz işlemleri gösteren bir ana menü çıkmaktadır. Bu ana menüdeki kredi kartı borç ödeme sekmesi açılır. Bu noktada karşımıza çıkan sayfada bize hesabımızdan mı yoksa nakit kullanarak mı ödeme yapacağımız sorulmaktadır. Tercihimizi yaptıktan sonra hangi para birimi ile ödeme yapacağımızı seçmemiz gerekli. Bu kısımda yanlışlık yapılırsa bankamatik paraları kabul etmeyecektir. Burayı da geçtikten sonra karşınıza borcunuz ile ilgili bilgiler gelmektedir. Ekstre tutarı, asgari ödeme tutarı ve toplam borcunuz ile bilgileri burada görebilirsiniz. Ödeme seçimi yapıldıktan sonra hesaptan ödenecekse hangi hesap olduğu seçilir ve işlem tamamlanır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.