Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kosgeb Kredisi Almak İçin Şartlar Ve Gerekli Evraklar

04.04.2017
880

Girişimci ve esnafın KOSGEB kredisini alabilmeleri için çok sayıda şart bulunmaktadır. Bu şartların beraberinde başvuruda bulunmak isteyen bireyler, başvurunun gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan evrak ve belgeleri hazırlayıp ardından KOSGEB iletişim merkezlerine başvuru yapmaları gerekmektedir. Esnaflık yapmakta olan bireylerden belge ve evraklar bir yana, girişimci bireylerin en başta bir iş planını içeren proje oluşturmaları ve oluşturulmuş olan projeyi bir plana dökmeleri istenmektedir. İş projesi bulunmayan herhangi bir girişimci KOSGEB desteğinden yararlanma şansına sahip olmamaktadır.

KOSGEB Kredi Desteğinin Alınabilmesi İçin Gerekli Evraklar Ve Şartlar

  • Zamanında belirtilen süre içerisinde başvuruyu yapmış olmak yani başvuru tarihinin sonrasında gerçekleştirilen başvurular göz önünde bulundurulmaz.
  • KOSGEB programı için istenmiş olan belge ve evrakları düzenlemiş olmak.
  • Kurs katılım belgesi gerektirmekte olan desteler için KOSGEB tarafınca verilen 70 saatlik girişim kursunu başarılı bir biçimde tamamlamış olmak gerekmektedir.
  • Başvuru gerçekleştirilen sektörde, son bir yılın içerisinde bireyin kendisine ait olan bir işyerinin mevcudiyette olmaması gerekmektedir.
  • Hazırlanmış olan aynı proje ve iş planı ile birlikte aynı destek programından üç kez ret kararının alınmış olmaması gerekmektedir.
  • Hazırlanmış olan mevcut projeyi bir başka KOSGEB birimine sunmamış olmak gerekmektedir.
  • Programların gerektirmekte olduğu diğer şartlara haiz olunmaması aranana şartlar arasında yerini almaktadır.

Tüm bu şartları yerine getiren esnaf bireyler ve ya esnaf adayları arzu ettikleri programa KOSGEB başvurusu gerçekleştirebilmektedirler. KOSGEB başvurusu için gerekli evraklar şunlardır;

  • Başvurunun sahibi olan birey bir esnaf ise E-KOBİ ve beyanname kaydı gereklidir.
  • Başvuru yapan birey bir girişimci ise KOSGEB girişimcilik kursuna katılım için başvuru formu gereklidir.
  • Sistemden doldurulması gerekmekte olan KOSGEB taahhütnamesi gereklidir.
  • Sektöre göre bir iş planı gerekmektedir.
  • Esnaf olan birey için KOBİ Ticari kredilerinde talep edilen evrakların tamamı gerekli olmaktadır.

İhtiyacınız Olan Programı Tespit Ederek Şartlarını Yerine Getirin!

Bir işyerine sahip durumda iseniz, kredi faiz desteğine gereksinim duymakta iseniz, tematik bir program ihtiyacınızı karşılamayacaktır. Bu nedenden ötürü, halen aktif durumda olan proje programlarının tespitini gerçekleştirin ve ihtiyaç duymakta olduğunuz mevcut programa başvuru gerçekleştirin. Böylece boş yere evrak hazırlamayacağınız gibi ayrıca biraz araştırma yapmakla danışmanlığa ihtiyacınız olmaksızın sonuca ulaşmanız mümkün olabilmektedir.

32 Saatlik Kurs Programına Katılım İçin Yerine Getirilmesi Gereken Şartlar

Esnaf olmanız durumunda ve ticaret gerçekleştirerek para kazancınız bulunmakta ise, bugün gerekli olmasa dahi yarın mutlaka gerekli olacak olan sertifikaya ihtiyaç duyar halde olacaksınız. Bu sebepten dolayı, UYG adı verilmekte olan kurs tarihlerini ve başvuru birimlerini öğrenerek en kısa süre içerisinde kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir. KOSGEB kurs eğitimi alın ve eğitimde şuan okuma işlemini gerçekleştirmekte olduğunuz kredi alma işlemini detayları ile öğrenmeniz son derece yararlı olacaktır.

KOSGEB’den Para Alabilmek İçin Gerekli Evrak Şartları

kosgeb kredi sartlari

Sunmuş olduğunuz projeniz kabul edilmiş durumda, onay da aldınız ve giderlerinizi de faturalandırmış durumdasınız. Tüm bu işlemleri gerçekleştirmiş durumdaysanız, işin yarısından fazlasını halletmiş olduğunuzu söylemek yanıltıcı bir bilgilendirme olmayacaktır. Artık sıra hibenin ya da faizsiz kredinin teslim alınmasına sıra gelmiştir. Bunun için ihtiyacınız olan evraklar şunlardır;

  • İş yerine ait imza beyannamesi,
  • Girişimcinin bizzat kendisinin imzalamış olduğu başvuru formu,
  • Satın alma işlemi gerçekleştirilmiş olan projeye kayıtlı olan bütün ürünlerin faturaları ya da proforma faturaları,
  • Eğer esnaf adayı %60 seviyesinin üzerinde olan bir destek alma hakkına sahip durumda ise bunu belgelendiren nitelikte evrakları olması gerekmektedir ki bunlar şehit yakını olma, engelli olma vb.
  • 2017 tarihinde KOSGEB Başkanı pozisyonunda bulunmakta olan Sayın Recep Biçer bir şartın ortadan kaldırılmış olduğunu açıklamıştır. Artık kursa katılım gerçekleştirmiş olan ve de iş yeri açmak arzusunda olan bireyler, öncelikle işyerini açmalı ve sonrasında başvuru yapmalıdır.

Artık kuruluş ÖN ONAY sistemiyle çalışmaya başlamış durumdadır. Bu doğrultuda, öncelikle girişimci bir ön başvuru gerçekleştiriyor ve KOSGEB tarafından bu başvuru bir değerlendirmeye tabi tutuluyor. Başvuru sahibine projenin kabul edildiğinin bildirilmesi durumunda, yapılan bu bildirim neticesinde girişimci iş yerini açma işlemini gerçekleştiriyor. Böylece desteğe güvenen girişimci iş yeri açmasının sonrasında destek alamama nedeniyle sıkıntı verici nitelikteki olumsuz durumları yaşamamış oluyor.

Tüm bu belgelerin hazırlanmasını müteakiben böylelikle KOSGEB kredi şartları yerine getirilmiş ve de başvuru evraklarını hazırlamış bir durumda sayılırsınız. Tüm bunların sonrasında ise sağlanan desteklerden yararlanabilir ve faizsiz krediyi kullanma hakkına sahip olabilirsiniz.

Başvuru Şartları Nasıl Olacak?

KOSGEB Başkanı pozisyonunda bulunmakta olan Sayın Recep Biçer, program kapsamı içinde işletme başına verilecek olan kredi limitinin 50 bin TL olacağı ve bankalar üzerinden kaldırılacak olan kredinin faiz oranının ise bütününün KOSGEB tarafından ödeneceğini dile getirerek, kredi vadesinin ilk 12 ayı ödemesiz olacak ve kalan diğer ödemeler ise üçer aylık eşit taksitler şeklinde geri ödemeli toplamda 36 ay şeklinde faizsiz gerçekleşeceğini belirmiştir.

Hangi Bankalar Vasıtası İle Çekim Yapılabilecek?

Gerçekleştirilen destek başvurularının sonrasında onay alınması durumunda, aşağıda listelenmiş olan bankalar vasıtası ile talep edilmiş olan tutarların alımı gerçekleştirilebilecek. KOSGEB’in başvuruları onaylaması durumunda bile, bankalar kredi verip vermeme ve onay verilen kredi miktarının değiştirilmesi ile ilgili olarak kendi inisiyatiflerini kullanma haklarını ellerinde tutarlar. KOSGEB programında yer almakta olan bankalar;

  • QNB Finansbank A.Ş.
  • Akbank A.Ş.
  • İş Bankası A.Ş.
  • Deniz Bank A.Ş.
  • Garanti Bankası A. Ş.
  • Kredi Garanti Fonu KGF
  • Yapı Kredi Bankası A.Ş.
  • Vakıf Bank A.Ş.
  • Halk Bankası A.Ş.

KOSGEB Kaydı Nasıl Yapılır?

KOSGEB’e henüz işletmesinin kaydını yapmayanlar bu başvurudan yararlanamayacaklarından dolayı öncelikli olarak bu kayıtların yapılmaları gerektirmektedir. KOSGEB işletme kaydını n tamamlanmasından sonra sıfır faizli kredi başvurusu yapabilmektedirler.

Kayıt için www.kosgeb.gov.tr internet adresi üzerinden KOBİ giriş bölümünde bulunan KOSGEB’e ilk kayıt linki üzerine tıklamak gerekmektedir. Tıklama işleminin sonrasında ekrana gelen formu doldurma işlemini gerçekleştirerek, bu işlemin sonrasındaki bütün aşamalarda kullanacağınız işletmeye ait olan KOSGEB E-KOBİ kullanıcı adı ve şifre alma işlemini gerçekleştireceksiniz. Almış olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizi daha sonraki aşamalar neticesinde problemlerle karşılaşmamak için unutmamanız son derece önemlidir.

  • KOSGEB’e vereceğiniz beyanlarda bulunan bilgilerin doğru olmamasından doğabilecek tüm hukuki ve mali sorumluluklar sizin işletmenize ait durumda olacaktır.
  • İşletme Adınızı tam unvanını büyük harfler kullanarak yazmalısınız.
  • İşletmenin statüsünü seçmelisiniz.
  • Vergi Dairesinin seçme işlemini gerçekleştirirken işletmenizin bulunmakta olduğu ili seçmelisiniz.
  • İlinizde bulunmakta olan vergi dairelerinin gelmiş olduğu liste üzerinden vergi dairenizi seçme işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
  • Vergi numaranızı girmeniz gerekmektedir. Eğer şahız işletmesi çalıştırmakta iseniz T.C. kimlik numaranızı girmeniz gerekmektedir. Yetkili Kişi Adı Soyadı bölümünde yer alan soldaki haneye ise AD sağ tarafta bulunan haneye SOYADI yazılmalıdır.
  • Yetkili kişi işletmenizin adına imza atmak için yetkili kişi durumunda olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

SSK İşyeri Sicil Numarası ya da mevcut değil ise BAĞ-KUR numarası girilmelidir. SSK işyeri numarasının 21 hane olacak şekilde girilmesi gerekmekte olup 23 haneli olması durumunda ise son iki hanenin girilmesi gerekmektedir. Form doldurma işlemi süresiyle bu şekilde devam edilmeli daha sonrada kayıt işlemi tamamlanmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Sıfır Faizli 50 Bin Lira Kredi 2020’de Tüm Esnafa Verilecek başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar