Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Ölen Kişinin Kredi Kartı ve KMH Nasıl Kapatılır?

08.03.2017
700

Bankalar bizlere kredi vadesi olarak 120 aya kadar bazen 12 aya kadar vade seçeneği sunuyor. Bizlerde alışverişlerimizi yaptıktan sonra hiç düşünmeden uzun süreli vade seçeneklerini seçebiliyoruz. Ancak borcu ödeyebilir miyiz? O güne kadar yaşar mıyız belli değil. Ölümü unutmadan hareket etmemiz gerekirken arka plana atarak hayatımızı maalesef devam ettiriyoruz.

KMH Nedir

Bu konuyu ciddi ciddi düşününce o kadar borcun altına imza attıktan sonra ölürsek ne olacak, yada borçlu başka biri ölürse yapılması gereken ne? Bu konular hakkında bilgi sahibi olan insan sayısı çok az, öğrenmek isteyen insan sayısı da öyle. Bu yazımızda pekte gündeme getirmediğimiz ölen kişinin kredi kartı ve KMH hesapları nasıl kapatılır konusu üzerinde duracağız.

Yazımıza geçmeden asıl konuya gelmeden önce KMH nedir bilenler kadar, bilmeyen merak edenlerde vardır. Öncelikle onları aydınlatalım. KMH yani kredili mevduat hesabı toplumda eski hesap adı ile anılır. Paranız olmasa dahi bankanın sizin için hazırladığı KMH’den paranızı adınıza tanımlanmış bir şekilde çekebilirsiniz. Bu işlem için günlük faiz uygulaması geçerlidir, hesap artı duruma gelene kadar aradaki süre hesaplanır ay sonunda hesaptan kesilir. Buna Kredili Mevduat Hesabı denmektedir. Yani kredinin kısa süre için geçerli olanıdır.

Şimdi ölen kişinin kredi kartları ve KMH nasıl sonlandırılır bu konuya dönelim. Ölen kişiden sonra kişinin yasal mirasçılarından veraset ilamı, ölen kişiden sonra gelen mirasçıların söz konusu kanuna göre belirlenirken işin resmiyete dökülmesi amacıyla düzenlenen belgenin alınması gerekmektedir. Bu belgeler Sulh Hukuk Mahkemeleri ve noterler tarafından verilmektedir, karşılığında belirli bir harç alınmaktadır.

Ölen kişiden kalan banka işlemlerini gerçekleştirmek için önce veraset ilamı çıkarılmalıdır. Çünkü sizin elinizde bu belge olmadan banka sizi muhatap saymayacaktır, ayrıca işlemlerinizi de gerçekleştirmeyecektir. Veraset ilamını aldıktan sonra ölen kişinin KMH (kredili mevduat hesabı) ve kullandığı kredi kartı hangi bankaya ait ise o bankanın muhatap alınması gerekir (hesap için ilgili bankaya gitmek gerekebilir. Bu konuda durumu bildiren bir dilekçe yazılması gerekmektedir ardından dilekçenin ekinde veraset ilamı istenir ve bu kartların, hesapların kapatılması bankadan talep edilir. Yüksek ihtimalle banka size bir borç çıkaracaktır ve bu borcun tarafınızdan ödenmesini isteyecektir. Tarafınıza bildirilen borçların ödenmesi halinde ölünün Kredili mevduat hesapları ve kredi kartları kapatılacaktır.

Ölünün arkasından gerçekleştirdiğiniz işlemler sadece kapatma için olacağından bir para çekme durumu söz konusu olmayacağından veraset ilamı olmadan da işlem gerçekleşebilir. Eğer iptal işleminizi gerçekleştirirken veraset ilamı kullanmak istemiyorsanız ölen kişinin 1.derece yakınlarından birinin kimliği ile ve yanında ölüm belgesi ile bankaya başvuru yapması yeterli olacaktır. Ancak bankada hiçbir sorun yaşamak istemiyorum derseniz işinizi garantiye alarak zaten farklı işlemler için de geçerli olacak olan veraset ilamını çıkarmak ve bu belge ile bankaya yazılı başvuruda bulunmak gerekir.

Bir önceki yazımız olan POS Cihazımı Taksitli Alışverişe Nasıl Açarım? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.