X

Borsa Düşerken ve Yükselirken Ne Yapmalı?

Borsa çok fazla yatırımcısı bulunan bir yatırım platformudur. Borsanın düşmesi ya da yükselmesi hareketi yatırımcıların kar ve zarar durumunu belirlemektedir. Bu nedenle yatırımcılar için bu hareketler son derece önem taşımaktadır. Çoğu zaman borsa yatırımlarında yükseliş ve düşüş hareketlerine göre adım atarlar ve bu hareketler kapsamında kar zarar durumu ortaya çıkar. Fakat çoğu yatırımcı, daha doğrusu tecrübe sahibi olmayan yatırımcı borsa düşerken ya da yükselirken ne yapması gerektiğini bilemez. İşte bu yazımızda borsa düşerken ve yükselirken ne yapılması gerektiği hakkında bazı bilgiler vereceğiz.

Önce Bilgi, Sonra Hareket

Öncelikle bilmemiz gereken konu borsa yatırım piyasasının acemi olanlar için oldukça karışık gelebileceği konusudur. Borsa yatırımı konusunda yeterli bilgiye sahip olarak hareket etmek her zaman faydanıza olacaktır. Bu piyasada kullanılan terimleri bilmeden adım atmak hata yapmanıza neden olabilir. Bu nedenle aracı kurumların  sunduğu, özellikle uzmanlar tarafından verilen eğitimleri alarak bu işe başlamalısınız.

 

 

Bu eğitimler sizlere hem bilmeniz gereken her bilgiyi verir, hem de örneklerle öngörü kazandırarak piyasada yaşanacak dalgalanmaları görebilir hale getirir. Tüm bu hareketlenmeleri doğru açıklayarak krizleri bile avantaja çevirebilirsiniz ve paranızı akıllıca değerlendirmeyi öğrenmiş olursunuz.

 

Şimdi borsa neden düşer ve borsa düşerken ne yapılması gerektiği sorusuna kısaca cevap vermek istiyoruz ;

Borsa Düşerken Ne Yapmak Gerekir?

Borsa düşüş aşamasında ilk olarak sakin kalmalısınız ve panik yapmamalısınız. Aslında her adımınızda böyle davranmanız gerekir. Çünkü panik yapmak çoğu zaman yanlış kararların verilmesine sebep olmaktadır.

 

Borsanın düşüş hareketine geçtiğini gördüğünüzde ‘açığa satış’ tekniğini kullanabilirsiniz. Bu teknik, portföyde bulunmayan yani sahip olunmayan enstrümanların satılması tekniğidir. Çok avantajlı olan bu işlemle yatırımlarınızı enstrümanlar düşerken bile değerlendirebilirsiniz.

 

Açık olan pozisyonlarınızı kapatmak da bir çözüm yöntemi olabilir. Borsa düşmeye başladığında düşük fiyat seviyelerinden değer kazanmasını beklediğiniz enstümanları portföyünüze ekleyebilirsiniz. Fakat her zaman öngörünüz doğru çıkmayabilir. Bu nedenle her zman için kaybetme riskini göz önüne almalısınız ve risk yönetimini öğrenmelisiniz.

 

Borsanın düşmesi yatırımcıların beklentilerini piyasadan karşılamaları ve satış işlemlerini başlatmaları anlamına gelmektedir. Her yatırımcı kendi planı, beklentisi yönünde hareket etmektedir. Ayrıca piyasa takibi ve analizi yapmak da bir yatırımcının avantajlı konumda olmasını sağlamaktadır. Hiçbir zaman için sonucundan emin olmadığınız alım-satım işlemine girmemek gerekir ve gereğinden fazla risk almamalısınız.

 

Borsa Yükselirken Ne Yapmak Gerekir?

 

Öncelikle her zamanki gibi borsa yükselirken de sakin hareket etmek gerekir. Borsa yükselirken ya da yükseleceğini düşünüyorsanız alım işlemlerinizi farklı seviyelerden yapmalısınız. Tüm yatırımınızla tek fiyat seviyesinden alım yapmak yerine, farklı ve kademeli fiyatlarla alım yapmalısınız. Borsanın deeri beklediğiniz gibi yükselmeye başladığında son olarak alım yaptğınız pozisyondan başlayarak satış yönünde işlem başlatmanız faydanıza olacakktır. Bu şekilde yüksek miktarda kazanç sağlayabilir ve krizi avantaja çevirebilirsiniz.

 

Bir örnek verecek olursak; 1,330 seviyesinde altın alımında bulundunuz diyelim ve fiyatın en fazla 1,340 seviyesinde yükselmesini bekliyorsunuz. Bu tabloya göre hedefinizi 1,340 seviyesinin üzerinde belirlemeniz doğru olmayacaktır. Tepe fiyat noktasından değiş de bu noktaya yakın seviyelerden satış yönünde işlem başlatmak mantıklıca olacaktır.

 

Borsa sitelerini takip ederken fiyatların dalgalanmalarını oldukça dikkatlice takip etmelisiniz. Kazanç sağlamak istiyorsanız piyasa hareketlerini yorumlamayı bilmelisiniz. Borsa işinde duygusal hareket etmemeli ve her zaman piyasanın nabzına göre şerbet vermelisiniz. Mantığınızla hareket ederek ve kendinize güvererek adım atar iseniz profesyonelleşerek iyi bir yatırımcı pozisyonuna gelebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.