Borsada Temel Analiz Nasıl Yapılır?
Aslına bakarsanız bu soruya cevap aramadan önce borsanın ne olduğuna bir bakmak gerekir. O halde bilmeyenler için ya da borsa ile yeni tanışmış olup piyasayı anlamaya çalışanlar için borsayı kısaca bir tanımlayalım.
Borsa, ticarete konu olan malların (kıymetli madenler, petrol, sanayi ürünleri, tarım ürünleri vs.) ve bunların yanı sıra kıymetli evrakların; tahvil, hisse senedi, bono gibi kıymetlerin alım satım işlemlerinin yapıldığı piyasadır.
Borsada İşlem Yapmak
Borsa da kazanmak için yapılan şey aslında döviz bürosundan ya da kuyumcudan altın, döviz alıp satmak gibidir. Mesela borsada bir emtiayı düşük fiyattan satın aldınız aldığınız emtianın değeri arttığında satarsınız ve aradaki farkı kar olarak cebinize atmış olursunuz. Borsanın işleyişi en basit hali ile bu şekildedir.
Borsadaki emtiaların piyasa değerlerini ya da bu emtiaların arz talep dengesini nelerin etkilediğini bilecek kadar birikime sahipseniz kıymetin değeri artacak mı azalacak mı rahatlık ile tahmin edebilirsiniz. Bunu yapabiliyorsanız zaten bir borsa yatırımcısı olmamanız için sebep yoktur. iyi bir piyasa takipçisi olursanız, ki bunun için eğitim gerekir böylece borsada kazanabilirsiniz.
Borsada piyasanın taşıdığı ve yatırımcıya getirdiği riskleri görüp önlem alabilmek için birtakım analizleri yatırımcıların öğrenmesi gerekir. Bu eğitim ile borsada kar getirecek yatırım araçlarının verdiği sinyalleri doğru okur ve buna göre değerlendirir. Borsa analizi için borsayı okuyabilmek gerek.
Forex ya da borsa gibi piyasalarda temel analiz ve teknik analiz olmak üzere iki tür analiz bulunmaktadır. Bizim yazımızın konusu olan temel analiz küresel değişimler ile ilgilenir. Teknik analizde ise fiyatlar bütünü ile ele alınıp değerlendirilir. Bu iki analiz çeşidi aslında bir bütündür ve birbirlerini tamamlar.
Temel Analiz Nedir?
Temel analiz dediğimiz ve borsayı iyi okuyup doğru yatırım yapabilmek adına kullanılan analizler aslında ülkelerin ekonomik yapılarını inceler. Böylece ülkedeki kıymetlerin, emtiaların fiyatının yönünü belirler. Böylece değer düşüşte mi yoksa yükselişte mi bir fikir edinilmiş olur. buna göre de alım ya da satım işlemi gerçekleşir.
İşte tam da bu neden ile temel analizi bilmek ciddi önem arz eder.
Temel Analiz Nasıl Yapılır?
• Bir borsa yatırımcısı temel analizi yapmadan önce; yatırım yapacağı ya da hisse senedini alacağı şirkete ait makro ekonomik tüm verileri incelemek zorundadır. Yani şirketin geçmişteki tüm mali durumunu incelemeli. Temel analizin ilk ayağını bu kural oluşturur.
• Temel analizlerde ülke ekonomisi kadar ülke siyaseti de önemlidir. Çünkü çoğunluk ile ekonomiye yön veren kıymetlerin değerindeki oynamalara sebep olan durum ülke siyasetidir. Bizim ülkemiz gibi gündemi çok hızlı değişen ülkelerde borsa yatırımcıları gündemi oldukça sıkı takip etmek zorundadır.
• Ülke ekonomisine dair takip edilmesi gerekenler arasında; ekonomik potansiyel ve bu potansiyelin kullanım oranı, gsmh oranları, kalkınma ve büyüme hızı, faiz oranları gibi kavramlara dikkat edilmeli bunlar önemle takip edilmelidir.
• Ülke siyaseti ve gündemi ile birlikte dünya siyaseti özellikle dünya ekonomisine ve dünya siyasetine yön veren ülkelerin açıklamalarına çok dikkat edilmeli. Peki öyle her siyasi olay dikkate alınmalı mı? elbette ki hayır, sadece dünyayı yani küresel anlamda etki gösterecek siyasi olayları takip etmek önemlidir. Özelikle savaş ihtimalini barındıran olaylar ciddi anlamda dikkate alınmalı.
• Siyasette her haberi takip etmeyin fakat ABD tarafından yapılan her ekonomik haberi dikkate alın. Bu açıklamalar piyasaları her zaman etkiler özellikle ABD tarafından açıklana işsizlik ve enflasyon rakamlarına dikkat edilmeli.
• Son olarak hangi ülkenin kıymetini alacaksanız hem kendi ülkenizin hem de kıymetini aldığınız ülkenin ekonomisini takip edin.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.