Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Borsanın Ekonomiye Katkısı Ve Görevleri Nelerdir?

10.01.2017
651

Borsa ve yatırım piyasaları, bireylerin birikimlerini değerlendirdikleri ve birikimlerini daha da arttırmak için işlem yaptıkları piyasalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde pek çok birey, hem geleceğini garanti altına almak hem de bir köşede para biriktirmek adına çeşitli yatırımlar yapmaktadır. Bu yatırımların ise en iyi değerlendirildiği alanlardan bir tanesi borsadır. Borsada bireyler hem paralarını değerlendirmekte hem de paralarını yükseltmek adına çeşitli hamleler yapmaktadır. Tüm bunların yanında ise bir ülkede hem yatırımcının hem de yatırımın bol olmasının ekonomiye de birbirinden farklı katkıları bulunmaktadır.

Türk Lirasının Değerini Arttırmak

Borsada yatırım yapmak hem büyük holding sahiplerinin hisse senetlerinin dünya çapında değer görmesini sağlamakta hem de ekonomiye büyük getiriler sağlamaktadır. Türk bir holding sahibinin yurtdışında herhangi bir alanda yatırım yapması ya da borsa piyasalarını kullanması, ülkeye döviz girdisinin artmasına yardımcı olacaktır. Ülke çapında döviz oranlarının artması ile birlikte ise türk lirasının değeri artacak ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlanacaktır. Borsanın varlığı bile ülkede ekonominin artmasına yardım sağlayacak bir uygulamanın varlığı anlamına gelmektedir. Üstüne borsada türk katılımcıların artması ve dünyaya açılması ile tl bazında büyük getirilerin yaşanacağının bir göstergesidir.

Rekabetçi Ortam Hem Küçük İşletmelere Hem De Ekonomiye Katkı Sağlar

Borsada yapı itibari ile küçük ve büyük birbirinden farklı firma ya da holding bulunmaktadır. Bu ortamda ise firmalar birbirleri ile rekabet halinde yer almakta ve hisse senedi değerlerini yükseltmeye çalışmaktadır. Bunların yanında ise büyük firmalarla rekabet halinde olan orta ve küçük çaplı işletmeler, ekonomilerini canlandırmakta ve böylece hem ülke ekonomisine hemde küçük işletmelerin ekonomisine katkılar sağlarak, toplu bir büyüme sağlanmaktadır. Rekabetçi ortamda sürekli kendini yenileme ve geliştirme isteğinde olan küçük işletmeler, iyi hamleler yapmakta ve ekonomilerini büyütmektedirler. Bu durumun ortaya çıkmasına yardımcı olan durum ise piyasalarda yer alan yarışma ve rekabet ortamıdır.

 

Borsanın Ekonomiye Katkısı Ve Görevleri Nelerdir

 

Yapılan Alım-Satım İşlemleri İç Ekonomiyi Canlandırır

 

Borsa oynamak, en çok alım-satım işlemlerinin artmasına yardımcı olmaktadır. Alım-satım işlemleri arttıkça ise borsada hareketlenme yaşanmakta ve iç ekonomiye büyük faydalar sağlamaktadır. Borsa piyasasının hareketlenmesi ve alım-satım işlemlerinin artması demek, yatırımcıların gelirlerinin arttığının bir göstergesidir. Durum böyle olunca ülke ekonomisi de canlanmakta ve iç pazardaki ürünlerin fiyatları düşerek bireylerin ekonomilerinin iyi yönde yükselmesine yardımcı olunmaktadır. Pazar ürünlerinden, ev ve otomobil fiyatların kadar tüm iç Pazar daha ılımlı hale gelmekte ve bu sayede bireylerin bütçeleri de toparlanmaktadır. Borsa bu konuda gündemi oldukça etkileyen bir ekonomi kaldıracı olarak bilinmektedir. Nasıl ki borsa gündemden etkileniyor ve türk parası değer kaybetmeye başlıyorsa, borsada alım-satım işlemleri arttıkça iç pazarı etkilemekte ve ürünlerin daha ucuz fiyatlara düşmesine yardımcı olmaktadır.

 

 

Şeffaflık İlkesiyle Yeni Yatırımcılar Doğmasına Yardımcı Olmak

 

Borsa yatırım konusunda pek çok bireye ve yeni kurulmuş firmaya da katkı sağlamaktadır. Şöyle ki borsa işlemlerinin tamamı, döviz bürolarında ya da finansal mekanlarda sergilenmektedir. Gün içinde yaşanan borsadaki dalgalanma ya da borsada meydana gelen herhangi bir işlem tüm döviz bürolarında sergilenmekte ve bu noktada şeffaflık ilkesi yaratılmaktadır. Durum böyle olunca borsa kurlarını takip eden ve borsaya yatırım yapmak isteyen firmalar ya da yeni yatırımcılar uygun zemin oluştuğu anda yatırımlarını gerçekleştirebilmektedirler. Bu sayede hem borsa hacmi genişlemekte hem de borsaya yeni katılımcıların girmesine yardımcı olunmaktadır. Borsanın ve borsadaki pazarın büyümesi ise yine ülke ekonomisinin gelişmesine katkılar sağlamaktadır.

 

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.