Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Faizsiz Katılım Bankacılığı Nedir? Görevleri Nelerdir?

26.11.2016
592

Katılım Bankacılığı Nedir? Nasıl Çalışır?

Katılım bankacılığı özellikle son yıllarda adını çok duymaya başladığımız bankacılık şeklidir. Peki, katılım bankacılığı nedir? Katılım bankacılığı sunduğu bankacılık hizmetlerindeki asıl amacı faizsiz olarak işlem gerçekleştirmektir.

Katılım bankacılığı özellikle İslam inancında faizin yasak olmasından yola çıkarak oluşturulmuştur. Katılım bankalarını normal bankaların faiz uygulamaları sebebi ile para ve altın gibi birikimlerin yastık altı edilmekten çıkartıp ekonomiye katkı sağlamalarını hedeflerler.

Faizsiz Katılım Bankacılığı Nedir

Katılım bankaları kar ve zarar mantığı ile hizmet vermektedirler. Kısacası normal bankalarda işletilen faizin yerini kar ve zarar ortaklığına katılım payı almış durumdadır. Normal bankaların sunmuş olduğu bankacılık hizmetlerinin karşılığı olacak bütün bankacılık hizmetleri kendine has yöntemleri ile katılım bankacılığı bünyesinde de yer almaktadır.

Türkiye’de faaliyette olan katılım bankaları Kuveyt Türk, Albaraka Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım bankalarıdır. Bunun yanı sıra bazı dış ülkelerde bankaların faizsiz işlem yapan birimleri de Müslümanlar tarafından kullanılmaktadır. Ziraat katılım ve Vakıf Katılım bankaları sektörde yeni sayılır ancak güvenilir devlet bankası olmaları nedeni ile müşteri sayısının kısa sürede daha fazla artacağını düşünmekteyiz.

Katılım Bankacılığı Hizmetleri Nasıl Sunulmaktadır?

Katılım bankaları açacağını vadeli-vadesiz hesaplardan, yapacağınız havale ve EFT işlemlerinden hiçbir ücret talep etmezler ve böylece faizsiz bankacılık yapmış olurlar. Müşterilerin genel tercih sebeplerinden biri de budur. Hesabınıza para yatırdığınızda o para katılım bankası tarafından ticaret amacı ile kullanılır. Bu ticaret neticesinde banka kazandıkça var olan anaparanıza eklenen katkı payı da artar. Elde edilen kardan size % 80 oranında pay verir. Geriye kalan % 20’ lik kısım bankanın olur. Yani paranız bankanın ticareti sonucu yapacağı kar ve zarar ile işletilmiş olur.

faizsiz-katilim-bankaciligi

Katılım bankaları diğer bankaların yaptığı Leasing, ticaret, ortaklık, fon, döviz işlemleri, fatura ödemeleri, kiralık kasa işlemleri, altın hesabı, bireysel emeklilik, sigorta hizmetleri, kredi kartı, PTT bankacılığı, vergi borcu ödemeleri, internet ve telefon bankacılığı gibi bankacılık hizmetlerini sunmaktadırlar.

Katılım Bankacılığı Ürünlerinden Finansman nedir? Kredi İle Aralarındaki Farklar Nelerdir?

Bankaların sunmakta olduğu kredilerin yerini katılım bankacılığında finansman kavramı almaktadır. Faize girmeden ihtiyacını karşılamak isteyen müşteriler için oluşturulmuş bir bankacılık ürünüdür. Finansman genellikle konut, araç ve ihtiyaç olmak üzere üç tür olarak sunulmaktadır. Bunun yanı sıra hac – umre için verilen finansman türleri de bazı katılım bankalarında yer almaktadır.

İhtiyaçlarınıza göre finansman kullanımınızda geri ödeyeceğiniz para kullandığınız finansman tutarından fazla olmaktadır. Ödeyeceğiniz para bankanın yapacağı ticaret neticesinde kazanıp kaybetmesine göre değişiklik gösterecektir. Katılım bankaları bu nedenle belirli bir kar oranı belirleyerek o kar üzerinden geri ödeme planınızı oluşturur.

Bir örnekle sizlere basitçe açıklamaya çalışalım. Şöyle düşünebilirsiniz siz beğendiğiniz ev için finansman kullanacak olun. Banka o evi sizin için alır ve üzerine kar koyarak size vadeli şekilde satış yapar. Yani ev önce bankanın olur. Banka kendi malını finansman ile size vadeli bir şekilde satar. Bu nedenle üzerine kar payı koyarak taksitle parasını geri alır ve faize girilmez.

Banka ve Kredi Kartınız İle Yapmanızın Yasak olduğu Durumlar

Faizsiz katılım bankacılığı olmanın yanı sıra İslam’da yeri olmayan başka hususlara da dikkat edilmektedir. Banka kartınızla içki satışı yapılan market, mağaza ve mekânlarda alış veriş yapamazsınız. Eğer hesap hareketleriniz aracılığı ile haram bir alışverişiniz tespit edilirse kartınız banka tarafından iptal edilebilir. Bir daha aynı bankadan kart alamayabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Vermenin 7 Avantajı 2020 başlıklı makalemizde Akıllı ödeme, elektronik ödeme ve otomatik ödeme hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.