Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Findeks Kredi Notu Renkleri Ne Anlama Gelir?

06.03.2017
608

Findeks, bireylerin finansal piyasalarda kimliğini ifade eder ve findeksteki her renk farklı puanları ve özellikleri temsil eder. Çoğu kişi kredi notu sorgulaması sırasında karşılarına çıkan renklerin ne anlama geldiğini bilmemektedir. Dolayısıyla findeks kredi notu renkleri ne anlama gelir? sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Kişiler kredi notlarını öğrenmek istediklerinde kredi notlarının yanında belirli renklerde çıkar. Bu renkler belirli bir kredi notu aralığını göstermektedir.

kredi notu renkleri

Yeşil Renk: Yeşil renk kredi notu en yüksek puanı göstermektedir ve güvenli müşteriler olarak tanımlanır.

Sarı Renk: Bu renk nota sahip kişiler orta seviyededirler. Bazı bankalar ile işlemlerinde sorun yaşayabilirler.

Kırmızı Renk: Bu renk en riskli grubu temsil eder. Kredi notu 0 ile 699 aralığındadır
Tüketicilerin bankalarla girdiği her ilişki düzenli bir şekilde kayıt altına alınmaktadır. Tüketicilerin sadece olumsuz işlemleri değil olumlu gelişmeleri de kayıt altında tutulmaktadır. Bu gelişmelerin tamamı incelendikten sonra bir puanlama sistemine gidilerek kişiye ait bir puan verilir. Verilen puan kişinin kredi notudur. Tüketici herhangi bir işlem için bankaya başvurduğunda banka ilk olarak kişinin kredi notuna bakılır. Bankanın kişiye vereceği yanıt aslında kredi notunda gizlidir. Yani isteğin onaylanması veya onaylanmaması kişinin kredi notuna bağlıdır. Tüketicinin kredi notu verilirken gerekli olan bilgileri KKB yani Kredi Kayıt Bürosu’ndan alınmaktadır. Kredi Kayıt Bürosu’nun not belirlenirken verdiği bilgiler tamamen objektiftir yani yanlı bilgiler mevcut değildir. Tüketici kredi notunun yüksek olmasını istiyorsa kredi kartlarının ekstrelerini düzenli olarak yatırmalı, varsa kullandığı kredi borçlarını geciktirmeden ödemeli ayrıca faturalarını dahi gününde ve mümkünse bankalar arayıcılığı ile ödenmelidir. Eğer ödemesi gecikmiş veya yasal takibi başlamış bir borç durumu varsa bu Findeks kredi notunu olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Kredi notları Findeks tarafından belirlenmiş renklerle ifade edilmektedir. Her bir puan aralığını farklı renkler ifade etmektedir. Findeks puanlama durumu 3 aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalar renklerle ifade edilir, kırmızı-sarı-yeşil.

Findeks Kredi Notu Renkleri Ne Anlama Gelir?

Yeşil Renk;

Findeks rengi yeşil olan tüketiciler; Findeks kredi notunun karşılığında yeşil renk grubunda yer alan kişiler en yüksek nota sahip olan tüketicilerdir. Yeşil renk grubunda olan tüketicilere bankalar güvenilir müşteri pozisyonunda bakmaktadırlar. Bu gruba dahil olan tüketicilerin kredi notu 1499 ile 1900 arasındadır. Kişi bu not aralığında yer alıyorsa bankalara bulunduğu işlemler hakkında olumsuz bir yanıt almaz. Genellikle bankalara yaptıkları her başvuru olumlu yanıt alır. Ancak tüketicilerin yeşil renk grubunda yer aldıktan sonra da dikkat etmeleri gerekir yani, yeşil renk grubunda kalmaya devam etmelidirler.

Sarı Renk;

Findeks rengi sarı olan tüketiciler; Tüketicinin Findeks notu sarı renkte ise bu notun ne çok yüksek ne de çok düşük olduğunu gösterir. Sarı renk grubunun içerisine dahil olan kişilerin Findeks kredi notu 699 ile 1499 arasındadır. Bu grup için az riskli yada riskli kavramı kullanılmaktadır. Bu grup nötr olarak adlandırılır. Bu gruba dahil olan kişiler yeşil renk grubu kadar rahat davranamaz. Birazdan açıklayacağımız kırmızı renk gibi sorun yaşayabilecek tüketicilerin arasında yer alırlar.

Kırmızı Renk;

Findeks rengi kırmızı olan tüketiciler; Tüketicinin Findeks rengi kırmızı ise bu kredi notunun düşük olduğu anlamına gelir. Kırmızı rengin puanı 0-699’dur. Yani kredi notu 0-699 arasında olan kişiler kırmızı renk grubunda yer alırlar. Tüketicinin renginin kırmızı olması çekilen kredilerde, kullanılan kredi kartlarında risk arz ettiği anlamına gelir. Findeks kredi notu bu renk olan kişilerin bankalardan olumlu yanıtlar alması için kredi notlarını yükseltmeleri gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar Hangileridir ? başlıklı makalemizde Banka kredileri için başvuru, en uygun kredi ve Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.