Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmeli

14.02.2017
471

Sermaye şirketleri paydaş ve hissedarlarına verdikleri payı belgelendirmek için kıymetli evraklar oluştururlar buna hisse senedi adı verilir. Hisse senedi şirketin üzerinde var olan mevcut hisselerden sizin aldığınız kadarıyla kar etmenizi sağlar. Örneğin elli tane hisse senedi çıkaran bir firmadan siz iki tane hisse senedi aldığınızda yönetim, kar ve zararda şirkete yüzde bir oranında ortak olmuş oluyorsunuz. Bu da sizin hisse sendi kârınızı oluşturuyor. Yatırımcı olarak büyümek, gelişmek ve daha fazla kazanç elde etmek istiyorsanız hisse senedi alabilirsiniz. Zaten dikkat edildiğinde büyümekte olan şirketlerin hisse senetleri talep fazla olduğu için fiyatı fazladır. Durum böyle olunca da katılım fazlalığı daha fazla sermaye ortaya koymaya olanak sağlayacak var olan iş hacminin de buna bağlı olarak büyümesi elbette hisse senedi yatırımcıların yüzünü güldürecektir.

Hisse senedi yatırımcısı öncelikle piyasaları iyi takip etmelidir. Gelişmeleri yakından görmek, iyi bir teknik analiz zaten doğru yere sizi yönlendirecektir. Örneğin; Bistte değerlendirilen işlem gören hisse fiyatlarınızı mynet finans gibi bu sektörde yer etmiş yayınlardan anlık ve günlük olarak takip edebilir, yıllık, aylık ve haftalık olarak grafik incelemesi yaparak kendi hisselerinizi rahatça okuyabilirsiniz. Değişken durumların nelere bağlı olarak ilerlediğini görmeniz kazancınızı artıracaktır.

Günümüzde çok farklı imkân ve seçeneğin olması borsada da birçok alternatifi beraberinde getirmiştir. Sektör ve şirket çeşitliliği sayesinde farklı gözlem ve planlamalarla hisse senetleri, siz yatırımcıların kazançlı bir yatırım yapması için oldukça güzel bir fırsat sunmaktadır. Riski olan; ama getiri itibariyle de oldukça iyi olan bir yatırım yapmayı düşünüyorsanız, kendi kazancınızı kendiniz dilediğiniz yere yatırarak mevcut durumunuzu geliştirirken korumak amacındaysanız mutlaka hisse senedi almalısınız. Rüçhan hakkı denilen (bedelli sermaye artırımına katılım hakkı), oy kullanma hakkı, tasfiyeden hisse oranında pay elde edebilme hakkı, bilgi edinme hakkı, yönetime katılma hakkı, kardan pay alma hakkı gibi bir takım haklarınızın olduğu da unutmamak gerekir. Ayrıca;

Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmeli

-Hisse sahibinin şirketin net karından yıllık hak alması,

-Hisse senedinin alım ve satımında hiç risksiz gelir elde edilmesi,

-Bu alım satımda uygulanan stopaj vergisinin %0 olması,

-Uzun ve kısa vadeli yatırım imkânlarının oluşu sizi diğer yatırım araçlarından çok hisse senedi almaya teşvik edecektir. Hisse senedi alışında dikkat edilmesi geren bir takım kurallar mevcuttur. Öncelikle bunu bir banka aracılığı ile yapıyorsanız yatırım hesabınız olmak zorunda. Çünkü hisse senetleri alımları elle tutulur bir fiziksel ortamda gerçekleşmez. İlk olarak internet aracılığı ile bu işi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer mobil bankacılık kullanıyor ve internet üzerinden birtakım alış veriş, alım satım işleri yapmışsanız hisse işlemleriniz de herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.  Sanal olarak, grafikler analizler yoluyla bu süreci takip edeceğinizi bilmelisiniz. Yatırım yapacağınız sektörün yıllık gider gelir dengesi, üretim alanında bir senede ortak olmuşsanız şirket adına yapılan üretimin yıllık tüketim ve üretim hacmi, bunun geriye dönük oranlamaları hakkında bilgi sahibi olup yatırımınız için bir fikir öngörebilirsiniz. Günümüz de otomotiv başta olmak üzere genelde değer kaybının az olduğu giyim ve beyaz eşya alanında çalışan şirketlere daha fazla meyil olduğu gerçeğini göz ardı etmemelisiniz. Bütün bu noktalar sizin banka vasıtasıyla ya da bunun gibi aracı kuruluşlarla gerçekleştireceğiniz hisse alımında analiz yaparak yorumluma ve ayrıca çok dikkatli olmanızı gerektirmektedir. Bu işi yapan uzman insanların bilgi ve tecrübelerine başvurmanız da oldukça önem arz eder.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.