Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Hisse Senedi Değerlemesi Nedir, Nasıl Yapılır?

22.12.2016
849

Hisse Senedi Değerlemesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Hisse senedi yatırımı yaparak paranızı değerlendirmek istiyorsanız, piyasanın değişken fiyatlarını iyi bir şekilde takip edip doğru analizler yapmanız önceliğiniz olmalıdır. Analizleriniz ne kadar doğru olursa geleceğe yönelik öngörüleriniz de bir o kadar yerinde olur. Hisse senedi değerlemesi ile piyasa fiyatlarının gerçekliğine ilişkin yorum yapabilir ve yatırımlarınıza yön verebilirsiniz. Piyasa analizi sadece düşük fiyatlı hisseleri alıp, fiyatı yüksek hisseleri satmak değildir. Hisse fiyatları neden değişir, hisse senetlerinden nasıl para kazanılır, hisse senedi değerlemesi nasıl yapılır gibi konulara da hakim olmanız yararınıza olacaktır.

Hisse Senedi Değerlemesi Nedir?

Hisse senedi değerlemesi, hisse senetlerinin gerçek fiyatına sahip olup olmadığının analiz edilmesidir. Olmasına gerekenden daha yüksek fiyata sahip hisse senetleri piyasanın yanlış değerlendirilmesine yol açabilir. Yüksek fiyatlar kasıtlı olarak verildiği gibi şirket bilançolarındaki hatalardan da kaynaklanıyor olabilir. Hisse senedi yatırımı yapmadan önce bazı analizleri yapıyor olmalısınız. Öncelikle dünya ve ülke ekonomisi yatırım yapmaya uygun şartları taşımalıdır. İçinde bulunulan durum hangi sektöre yatırım yapmanız gerektiğiyle ilgili tahminlerde bulunmanıza olanak sağlar. İkinci olarak, birkaç sektörü karşılaştırmalısınız. Mevcut durumları nasıl, gelecekte nasıl bir karlılık oranına sahip olacaklar, piyasadaki rekabet güçleri yeterli mi, pazar payları yüksek mi gibi pek çok soruya cevap veriyor olmalısınız. Yatırım yapacağınız sektörü belirledikten sonra hisse senedi değeri yüksek şirketleri belirlemelisiniz. İlgili şirketleri belirlerken hisse senedi değerlemesi yapacaksınız.

Hisse Senedi Değerlemesi Nedir
Hisse Senedi Değerleri Nelerdir ve Nasıl Hesaplanır?
Borsa Değeri
Yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketin hisse senedi değerlerine ilişkin bilgilere en kolay şekilde borsa bültenlerinden ulaşabilirsiniz. Ancak borsa bültenleri pek çok değişkene göre dalgalanmalar yaşadığı için sağlıklı sonuç vermesi zordur. Şirket devirlerinde, borsaya kayıtlı olmayan hisselerde ya da kayıtlı olduğu halde işlem görmeyen şirketlerde sorun yaşayabilirsiniz.
Defter Değeri
Muhasebe değerlendirmesinde ilgili şirket yalnızca maddi varlığına göre değerlendirilir. Şirketin özvarlığını hisse senedi sayısına bölerek bir hissenin değerine ulaşabilirsiniz.
Piyasa Değeri
Hisselerin piyasadaki arz ve talebe göre değişen fiyatları piyasa değerine karşılık gelir. Borsa işlem sayısı sonucunda oluşan borsa fiyatları, hisse senetlerinin piyasa değerini verir. Teorik olarak hisse senetlerinin piyasa değeri ile gerçek değeri birbirine eşit ya da yakın olmalıdır.
Gerçek Değer
Şirketlerinin; karlılık durumu, varlıkları, sermayesi, temettüleri gibi faktörler dikkate alınarak oluşturulan değerdir. Şirketin geleceğine ilişkin bulgular bugüne indirgenerek değerlendirilir. Mevcut değerler toplandığında hisse senetlerinin gerçek değerine ulaşılır.
Nominal Değer
Hisse senetlerinin üzerinde yazan değer nominal değerdir. Ülkemizde üzerinde nominal değeri yazmadan hisse senedi çıkarmak yasaktır ancak bazı ülkelerde nominal değersiz hisse senetlerine izin verilmektedir. Türk Ticaret Kanunu’na göre bir hisse senedinin nominal değeri en az 50 kuruştur.
Piyasa Değeri-Defter Değeri
Bu iki değer hisse senetlerinde farklılık gösterebilir. Defter değeri sadece muhasebeleştirilen değerleri hesaba katar. Piyasa değeri ile defter değeri hemen hemen her dönemde birbirine yakın seyreder. Bu iki değerin ortalaması alındığında şirkete ait hisse senetlerinin piyasa değerlerine ulaşılır.
Net Aktif Değeri
Bilançolarda bazı değişiklikler yapılarak net aktif değer hesaplanır. Bu hesaplama yapılırken farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerden biri kapasite ve ciro farkının hesaplanmasıdır. Değerleme yapılan şirketin hisse senetlerinin borsa değerine ya da takdiri değerine göre defterler düzenlenir. Defter düzenlemesi yapıldıktan sonra elde edilen özvarlıklar, hisse senedi sayısına bölündüğünde hisse senetlerinin net aktif değerine ulaşılır. Şirket gruplu hisse senetlerine sahip ise her grup için aynı işlem gerçekleştirilir. Net aktif değer şirketin tasfiye değerine eşittir.
Fiyat-Kazanç Değeri
Hisse senedi değerlemesi yöntemlerinden bir diğeri elde edilen kara göre değerleme yapılmasıdır. Bu değerlemeyi formülize edersek; kesrin payına hisse senedinin borsa veya piyasa fiyatı, paydasına ise bilanço karı yazılır. Bilanço karı için en yakın dönem tahmini karı kullanılmalıdır. Hisse senedi sayısının yıl içinde değişeceği öngörülüyorsa ağırlıklı ortalama esas alınmalıdır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.