Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

İran İş İmkanları

26.11.2019
339

İran’ın resmi dili Farsça olurken para birimi olarak İran riyali kullanılmaktadır. İran’ın başkenti Tahran’ın başlıca kentleri Meşhed, İsfahan, Tebriz ve Şiraz olmaktadır. Başlıca kentleri içerisinde limanlarda yer almaktadır. Bu limanlar ise Abadan, Hürremşah, Basra körfezinde yer almaktadır. Basra körfezi olmak üzere  Hazar denizine kadar  Umman denizine uzanan sahillerin yanı sıra ülkemiz olmak üzere Ermenistan, Azerbaycan, Türkmenistan, Pakistan ve Afganistan ile uzun kara sınırına sahip olan İran iş imkanları ve ekonomisi son 40 senelik dönem süresi boyunca daima ham petrol fiyatlarına bağlı bir performans sergilemiş ve İran’da ekonominin %85’i devletin kontrolü altında tutulmaktadır.

İran’da Çalışmak İsteyenler İçin Pratik Bilgiler

İran içerisinde bulunan ekonomik durum göz önüne alınarak İran’da çalışmak isteyenler için pratik bilgiler alternatif finansman yöntemleri uygulamaya konulmasının faydalı olacağı düşünülmektedir. İran’da ticaretin artırılmasında önemli alternatiflerden biri de yatırım yapmaktır. Özellikle İran’da son senelerde meydana gelen farklılıklar paralel olarak Japonya, Güney Kore ve Avrupa ülkelerinin yatırım yapma konusunda çaba sarf ettikleri incelenmiştir. Türk yatırımcıların da bu konuda bilgilendirilmeleri ve yatırım konusunda teşvik edilmeleri yararlı olacaktır. İran’da celali takvim kullanılmasından dolayı yılbaşı 20 ve 21 Mart tarihlerine denk gelmekte ve İran ile iş görüşmeleri için Nevruz tatili esnasında resmi tatil günlerinin perşembe ve cuma günleri olduğunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Türk vatandaşları İran’a gittikten sonra 90 gün kesintisiz olarak kalabilmektedir. 90 gün sonunda ülkeden çıkış yaparak tekrar giriş yaptıklarında 90 gün daha kalma hakkı kazanmaktadırlar. Fakat İran vatandaşları ülkemizde senede toplam 90 gün kalabilmektedir. Ülkemizde bulunan işverenler İran’a giriş yapması halinde bin dolardan fazla döviz taşımamalıdır. İran’dan tekrar çıkış yapacakları vakit  ise mutlaka giriş esnasında döviz beyanında bulunmaları gerekmektedir. Aksi takdirde gümrükte büyük problemler ile karşılaşmak mümkündür. Gümrük vergilerinde farklılık göstermesi nedeniyle ülke içerisinde doğalgaz enerji ve işçilik ucuz olması sebebiyle ithalat ve ihracat yapılmasından ziyade İran’da firmalar kurularak üretim yapılması daha çok tercih edilmektedir. Hassas ürün ya da hizmetlere ilişkin sektörleri giriş öncesine devlet kurumlarından izin alınması gerekmesinden dolayı süre ile ilgili planlamaların izin alma süreci de hesaba katılarak yapılmalıdır. Aynı zamanda İran’da kredi kartı sistemi olmamasından dolayı ve sadece bankamatik kart sistemi olduğu için bankalarda hesap açılması gerekmektedir. İleriki evrelerde kredi kartına geçiş yapabileceğiniz düşünülerek pos cihazlarına ilişkin ciddi bir yatırım fırsatı da mevcuttur. İran’da resmi olarak kullanılan para birimi riyal olsa dahi uygulamada toman adında aktif bir para birimi de kullanılmaktadır. İran arasında kullanılan bu para birimi onda biri oranı bir tutara tekabül etmektedir.

İran’da Çalışma Şartları

Hayat şartlarını zor ve pahalı olmasını savunan İran çiftleri büyük bir çoğunlukla çocuk yapmamayı tercih ediyor. Azeri ve İranlıların ortalama en fazla 1 ya da 2 çocukları bulunuyor. Ülkemizin refah seviyesine gıpta ile bakılan ilanlar çocuklarını okutmak için ülkemize gönderiyor. Bu durumda İran’da çalışma şartları  ve İran’da eğitimi herkese sağlamakla beraber ülkede doktora yapan öğrenci sayısı Avrupa’ya oranla oldukça yüksek bir haldedir. Vergilerin yüzde 20’si mollalara giderken 2000 ve 4000 TL arasında maaş alınmaktadır. Polisler ise 3000 ve 5000 arasında maaş alıyor. Halkın Büyük bir kısmı yaklaşık 400 TL civarında asgari ücretle geçinmek zorunda. Orta gelirli halkın oturduğu kesimlerde kiralar ise 200 ve 300 Euro arasında değişmektedir. Tahran’a çalışmak için gelen yabancı sayısı oldukça fazla olmakla beraber yabancı kesimin yarısından fazlasını ise Çinliler oluşturuyor. Siyasi ve ekonomik ilişkileri artırma kararı alan Çin ve İran sosyal alanda da farklılık programlarını artırarak arasındaki bağları güçlendirmeyi hedeflemektedir. İran halkının özellikle Fransız kültürüne büyük bir ilgisi olduğu belirtilse dahi Çin ile ticaret hacmini 10 senede 600 milyar dolara çıkarmayı hedeflemiştir. İran’ın şu anki ekonomik durumu ülkemizin 1990’lı senelerini hatırlatmaktadır. Bankacılık sektörü tamamen Avrupa ve ABD’nin ambargosu altında olmasından dolayı yurtdışından gelen kredi kartları burada kesinlikle işlemiyor. O nedenle kendine özgü bir bankacılık sistemi bulundurmuş olan ülkeye ziyarette bulunulması halinde mutlaka nakit para ile gidilmesi gerekiyor.

KAYNAK :  https://www.parafikir.com/iran-is-imkanlari/

Bir önceki yazımız olan Youtube Para Kazanma , Youtube Nasıl Para Kazanılır ? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.