X

Kambiyo Senedi Nedir Türleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Kambiyo senetleri piyasada en yaygın olarak kullanılan kıymetli evrakların bir alt türüdür. Ve mevcut olan kıymetli evrakların bütün özelliklerini bünyesinde barındırır. Kambiyo senedi uluslar arası işlemlerde birçok çeşit yabancı para ödemeleri hızlandırmak için kullanılan ulular arası taslağın özel bir türüdür. Pazarlanabilir bir belge belirli bir zaman da belirli bir isteğe bağlı olarak sabit bir para toplamı, emir veya hamil ödemek için koşulsuz bir söz veya emir içeren imzalı bir yazılıştır. Alım satım işlerinde para birimleri el değiştirir bu ülke için dede olabilir ülke dışında da ülke içinde olana iç kambiyo ülke dışında olana da dış kambiyo denir.

Kambiyo Çeşitleri Ve Türleri

Kambiyo senedi çeşitleri

ikiye ayrılır. İçi kambiyo ve dış kambiyo olmak üzere iki çeşidi vardır içi kambiyo senedi yabancı paraların milli para birimi ile değiştirilmesidir iç kambiyo da ya yabancı para döviz bürosuna verilerek milli paraya çevrilir ya da tam tersi bir uygulamayla milli para döviz bürosuna verilerek yabancı para birimine çevrilir.

Dış kambiyo da ise farklı ülke paralarının alım satım da kullanılmasıdır. Mesela yurt dışında eğitim gören birisi bursunu lira olarak alıyorsa yaşadığı ülkede kullanmak için parasını bulunduğu ülkenin para birimine çevirmesi dış kambiyodur. Özellikle ticaret ile uğraşanlar bu işlemi çok kullanırlar.

Kambiyo türleri içinde çekler, poliçeler, bonolar gelir bunlar aynı zaman da alım satım işlemlerin de en çok kullanılan kıymetli evrak türleridir.

 

 

Kambiyo Senetlerinin Özellikleri Nelerdir?

Kambiyo senetleri nakit para yerine kullanılabilmesi en önemli özelliklerinden biridir bu özelliği ticaret için uygun olup canlı tutulmasına yardımcım olur. Bir kişinin yanında çok miktarda para taşıması her zaman için mümkün olmayabilir. Kambiyo senetleri yüklü ödemelerde devreye girer ve işlemler kesintiye uğramadan devam eder. Bu kıymetli evraklar sahte para gibi olasılıkları da ortadan kaldırmıştır. Devlet tarafından da desteklenen kambiyo senetleri nakit paranın bankada kalmasıyla da kişilere yeni imkânlar sunmaktadır.  Kambiyo senetlerini güvenilir yapan diğer bir özellik ise hukuki bir geçerliliğinin olmasıdır. Türk Ticaret Kanunu’na göre vade bitiminde borçlu kişi borcunu alacaklıya ödemek zorundadır. En çok kullanılan kambiyo senetleri arasında çek poliçe ve bono gelir. Ayrıca ödeme işlemlerinde kullanılan senet gibi evraklar da mevcuttur. Ancak bu senetler kullanım alanına göre kambiyo senedi içerisine girmez menkul kıymetler grubunda yer alır. Kambiyo senetlerinde hak ve yükümlülükler hak sahiplerinin senedi kullanabilmesi için yerine getirmesi gereken şartlar, senette bağlı alacakların takibi, özel kurallarla yerine getirilir.

Kambiyo Kontrolü Nasıl Yapılır?

Her türlü döviz işleri devlet tekelindedir. Döviz kurları merkez bankası tarafından belirlenir. İhracatçı ihraç etmiş olduğu malların karşılığı olan dövizleri milli paraya çevirmek zorundadır. İthalatçılarda ithalat yapabilmek için döviz izni almak zorundadırlar dolayısıyla ithalat az döviz tahsis etme yöntemiyle kısıtlanabilmektedir.

Bu sistemde resmi kurumlar dışında döviz alıp satmak suçtur. Ancak ihracatçılar elde etmiş oldukları dövizleri düşük resmi kurdan milli paraya çevirmek istemezler ve el altından serbest piyasaya satabilirler bu durumda döviz karaborsası oluşur.

Kambiyo kontrolünde özellikle az gelişmiş ülkeler kıt döviz rezervlerinden tasarruf etme kalkınma amacına öncelik verme lüks tüketim malları ithalini önleme gibi amaçlara başvurmuşlardır. Ancak bu uygulamanın ihracatı etkileyici etkiler doğurması, enflasyonu artırması ve dış borçlanmayı artırması gibi olumsuz sonuçları da vardır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.