Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kasko Sigortası Ana Teminatları Nelerdir

12.11.2017
623

Kasko sigortası, mal sigortalarının motorlu kara taşıtları için olan bir çeşidi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kasko sigortası olan motorlu kara taşıtı sahibi olan kişinin iradesi dışında aracın hareket halindeyken ya da dururken hasar görmesi, çalınması ya da yanması gibi bir takım olaylar sonucunda kişiye tazminat ödemesi yapılır. Böylece yaşanan maddi kayıplar önlenmektedir. Kasko sigortası isteğe bağlı olarak yapılmakla birlikte, kasko sigortasının teminat içeriğine göre ödemeleri de değişiklik göstermektedir. Kasgo için ilgili en önemli konu kasko sigortası teminatı kapsamıdır. Standart kaskolarda ana teminat olarak çarpma, araca çarpılması, yanarak hasar görme ve enflasyon gibi sorunlar karşılanmakla birlikte sel hasarı karşılanmamaktadır. Yani standart bir kaskoya sahipseniz ve aracınız sel felaketi sonucunda hasar gördüyse zararınız karşılanmayacak demektir. Türkiye’deki kasko teminatları konusunda en önemli sorunlardan birini bu konu oluşturmaktadır.

 Standart Kaskolar Neleri Karşılar?

Standart kasko sigortası şartları kapsamında belli başlı hasarlar ( ana teminat grubuna giren hasarlar )karşılanmaktadır. Kasko sigortası ana teminatları şu şekilde listelenebilir:

– Araca çarpılması ya da başka bir araca çarpma: Gerek araç hareket halindeyken gerek ise hareketsizken araç sahibi ya da aracı kullanan bireyin iradesi dışında ani ve harici etkilerin sonucu olarak bir cisim çarpması ( sabit ya da hareketli ), aracın bir cisme çarpması ( sabit ya da hareketli ), çarpışmaları, devrilme, düşme ya da yuvarlanma gibi kazaların sonucunda meydana gelecek hasarların yanında üçüncü kişiler tarafından muziplik ya da kötü niyet ile yaptığı hareketler sonucu araçta meydana gelen maddi hasarlar bu grupta yer almaktadır.

– Aracın yanmaya maruz kalması: Bir kazanın sonucu olarak meydana gelen yangın ve infilakı sonucu araçta meydana gelecek maddi hasarlar bu grupta yer alır.

– Aracın çalınması ya da çalınmaya teşebbüs edilmesi: Kasko sahibi olan bireye ait aracın çalınması, çalınmaya teşebbüs edilmesi, araçta bulunan teyp, radyo, telefon gibi aksesuarlar ya da yedek parçaların çalınması sonucu meydana gelecek maddi hasarlar bu grupta yer alır.

Kasko Sigortasının Poliçesine Eklenebilecek Başka Teminatlar

Standart teminatların yer aldığı poliçe satın alınırken isteğe göre kasko sigortasının ek teminatlarından da yararlanılabilir. Ek teminatlar aracın ana teminatlar grubuna girmeyen bir hasara uğraması durumunda ortaya çıkacak maddi zararı karşılamak adına sigorta poliçesine eklenen teminat maddeleridir.

Ek Teminatlar Hangi Durumları İçerir?

Standart kaskoların ana teminatlarına dahil olmayan ancak kasko sigortası poliçesine eklenebilecek olan teminatlar;

– Doğal afetler sonucu oluşabilecek maddi hasarlar

– Toplumsal hareket sorunları ya da terör faaliyetleri sonucu meydana gelebilecek maddi hasarlar

– Yetkili müdahalesi sonucunda meydana gelebilecek maddi hasarlar

– Enflasyon

– Eskime payı teminatı

– Kullanım kaybı teminatı şeklinde listelenebilir.

Kasko Sorgulama

Nasıl Yapılır?

Herhangi bir araca ait olan kasko poliçesi sorgulaması E -devlet kapısı üzerinden ya da SBM ( Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ) web siteleri üzerinden son derece kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Burada araç sahibine ya da araca ait bazı bilgiler girerek kasko sorgulaması yapılabilir. Bunun için SBM ( Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi )’nde üç farklı sorgulama seçeneği mevcuttur:

1) Plaka ve TC Kimlik No ile Sorgulama: Araca ait plakanın ve araç sahibine ait TC kimlik numarası bilgilerinin sisteme girilmesi ile kasko sorgulaması yapılmaktadır.

2) Plaka ve Vergi Kimlik No ile Sorgulama: Araca ait plaka ve araç sahibine ait vergi kimlik numarasının sisteme girilmesi ile kasko sorgulaması yapılmaktadır.

3) Sigorta Bilgileri ile Sorgulama: Araç kaskosunun yaptırıldığı firmaya ait; şirket ismi, acente no, poliçe no ve yenileme no bilgilerinin sisteme girilmesi ile kasko sorgulaması yapılmaktadır.

E -devlet kapısı üzerinden araç kaskosunu sorgulamak için ise öncelikle araç sahibi kendisine ait TC kimlik numarası ve e -devlet şifresi ile sisteme giriş yapmalıdır. Daha sonra arama kısmından ” Kasko Poliçe Sorgulama ” bölümüne gidilmelidir. Çıkan sayfada araç plakası girildiğinde araç kasko sigortası bilgileri kolaylıkla ekrana gelmekte ve öğrenilebilmektedir.

Kişilerin Araçları İçin Yaptırdıkları Kasko Sigortasında Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

– Kaskonun fiyat tarifesinden ise kapsamına dikkat edilmelidir. Her şey dahil kaskolar genellikle en iyi tercih olacaklardır.

– Araçta meydana gelen maddi hasarı en hızlı ve eksiksiz bir şekilde ödeyen firmalar belirlenip bunlarla anlaşma sağlanmalıdır.

– Poliçede yer alan özel şartlar çok iyi kontrol edilmelidir. Poliçenin sel, deprem, lokavt ve grev gibi teminatları bulundurup bulundurmadığına dikkat edilmelidir.

– Poliçenin enflasyona endeksli olup olmadığının kontrol edilmesi de diğer bir önemli husustur.

– Poliçede belirtilen araç değerinin, eğer araç hiç kullanılmamışsa anahtar teslim fiyatına denk, eğer ikinci el ise ya da kullanılmışsa piyasaya uygun şekilde olmasına özen gösterilmelidir.

– Sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu tamirat bölgelerinin yerleri, çokluğu, ulaşılabilirliği ve de son olarak çalışma saatleri öğrenilmelidir. Şartları çok iyi olsa dahi poliçedeki şartları sağlayacak yeterlilikte olmayan sigorta şirketleri ile kasko yapılmamalı.

Bir önceki yazımız olan Kasko Sigortası Ne İşe Yarar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.