Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kasko Sigortası Nasıl Yapılır

04.11.2017
543

Kasko otomobil sigortalarından biridir. Kaskonun amacı kaskoyu yaptırana ait aracın başına gelecek zararları karşılamasıdır. Kasko nedir sorusunun cevabı herhangi bir motorlu kara taşıtının yanması, çalınması, herhangi bir hasara maruz kalması gibi durumlarda aracını sigortalayan kişiye tazminat ödenmesi amacı ile yaptırılır. Kasko karşı tarafın aracının değil kaskoyu yaptıran kişinin aracının hasarını teminat altına almaktadır. Kaskosu yapılan aracın uğradığı zarar tazmin edilir.

 Kasko Sigortasının Kapsamı

Kasko isteğe bağlı yaptırılan bir sigorta seçeneğidir. Araçların yanması, çalınması gibi standardın dışındaki olaylarda ek teminatlar başlığı altında sigortalının talebi çerçevesinde eklenerek sigorta kapsamı genişletilebilir. Poliçelerde aksi belirtilmediği sürece kasko sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerlidir. Kasko yaptırmak aracınızın çalınmasına, çarpılmasına, yanmasına, çarpmasına karşı ana teminatları içeren bir sigortadır. Kasko sigortası yaptırılırken önemli olan ihtiyacınıza uygun olan kasko teminatının belirlenmesi ve seçilmesidir. Kasgo sigortasının önemi aracınızın belirlenen risklerin gerçekleşmesi sonucunda oluşacak finansal zararların güvence altına alınmasıdır.

Özel işlerimizi yaparken ya da ticari faaliyetlerde araçlar çeşitli sebepler ile birçok risk ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu risklerden herhangi biriyle karşılaşma durumunda mağduriyet yaşamamak için kasko sigortası yaptırılmalıdır. Uzun zaman birikim yapıp yüklü ücretler ödeyerek alınan arabanın zararının tazmin edilmesi böylelikle sigorta şirketine devrolunur. Böylelikle kasko yaptıran kişi yanma, çalınma, çarpılma ya da kaza sonrasında maliyetleri düşünmek zorunda kalmaz. Kendinizi finansal açıdan güvende hissedersiniz.

 Kasko Nasıl Yaptırılır?

Kasko sigorta nasıl yapılır sorusu için, birçok sigorta şirketi farklı fiyat ve seçenekler ile kasko sigortası hizmeti sunmaktadır. Kapsamlı zengin bir kasko paketi içeriği almak en önemli unsurdur. Aracınız ile karşılaşacağınız kaza, çalınma ve benzeri durumlarda böylelikle araç maliyetini düşünmezsiniz. Bu sebeple önemli olan kasko sigortası yaptırırken en ucuz hizmeti aramak yerine en iyi hizmeti arayarak kendinizi ve aracınızı güven altına almanızdır.

Kasko yaptırdıktan sonra aracı zarara uğrayan araç sahibi hasarın gerçekleştiği günden itibaren beş iş günü içerisinde poliçesi ile sigorta şirketine yazılı beyanda bulunmalı ve durumu bildirmelidir. Araç sahibi birden fazla araç kasko sigortasına sahipse bunu da bildirmelidir. Araç kasko kapsamı araç sürücüsünün belirlediği taleplere göre şekillendiği için kapsamda olmayan durumlar temin edilemez. Örneğin aracınız yurt dışında hasar gördü ise ve poliçenizde yurt dışı ile ilgili bir ibare ve teminat yok ise sigorta şirketi zararı karşılamak zorunda değildir. Ayrıca yapılacak olan poliçede üçüncü kişinin aracına ait bir bedel belirlenmemişse ve kusurlu kasko sahibi ise maddelere bağlı olarak sigorta şirketi hasarı ödemez ve kasko sahibi hasarı ödemek zorunda kalabilir. Bu sebeple kasko yaptırırken riskleri iyi değerlendirmeli ve ihtiyaçlar doğrultusunda bir poliçe yaptırılmalıdır.

Araçların kasko sigortası primleri hesaplanıp belirlenirken her sigorta şirketi farklı algoritmalar kullanmaktadır. Kasko sigortası hesaplanırken hem aracın kendisi hemde ruhsat sahibi ile ilgili değişkenler göz önüne alınır. Kasko hesaplaması yapılırken hasarsızlık, mesleğiniz, çalıştığınız kurum ve sürücü gibi farklı farklı değişkenler ile indirim sağlayabilirsiniz. Yapılan kasko sigortalarının süresi bir yıldır. Kasko hesaplaması yapılırken aracın marka ve modeli, sürücünün yaşı, cinsiyeti, daha önce geçirdiği kazaların geçmişinin bilgisi, ruhsatın bağlı bulunduğu il, aracın hasar geçmişi önemli değişkenler arasındadır. Ancak en teme değerlendirme kriteri aracın markası ve modelidir. Sigorta şirketleri bu değişkenleri değerlendirerek kasko fiyatı belirler. Özet olarak değerlendirmek gerekirse aracınız spor bir araçsa ve parçaları pahalı ise, daha önce kaza yapmış iseniz, yaşınız ve plaka iliniz şirketler tarafından değerlendirilir.

Daha Düşük Kasko Sigortası İçin Neler Gereklidir?

– Sadece üçüncü tarafın zararını kapsayan kasko sigortaları oldukça ucuzdur. Sadece karşı tarafın zararını ödeyen sigorta poliçesinde kendi aracınızı koruyamazsınız. Her ne kadar en ucuz kasko sigortası olsa da kendi aracınızı yangın, hırsızlık, kaza ve arıza gibi zararlardan koruyamaz hasarı kendiniz ödemek zorunda kalırsınız. Bu sebeple en ucuzu seçmek yanlış bir ekonomik hesap olabilir.

– Aracınıza kendiniz güvenlik olarak tedbir altına alırsanız da kasko fiyatınız düşebilir. Örneğin aracınız güvenlikli kapalı ve kilitli bir otoparkta bulundurmak, direksiyon kilidi kullanmak gibi güvenlik tedbirleri fayda sağlayacaktır.

– Sürüş teknikleri ile ilgili ileri seviye kurslara katılım gösterebilir böylelikle pratik ve teori

kazanarak riskleri azaltabilirsiniz. Kişilere her ne kadar ucuz kasko cazip gelse de en doğru seçenek doğru teminatlı kasko olacaktır.

Kasko Değer Listesi Nedir?

Kasko değer listesi aracınızın piyasa bedelinin bulunduğu liste olarak adlandırılır. Kasko değer listesi hazine Müsteşarlığı’ na bağlı olan Türkiye sigorta Birliği tarafından yayınlanır. Yıllık olarak güncellenir. 2013 nisan ayından bu yana rayiç bedel adı ile kasko poliçeleri üzerinde kasko değeri yer alır. Gene Hazine Müsteşarlığı’ na bağlı olan Tramer sistemi üzerinden Kasko ve zorunlu trafik sigortanızın olup olmadığına dair sorgulama yapılabilir. Sistem online çalışır ve trafik polisleri bu sayede ruhsatınızın üstündeki bilgilerden poliçenizi basılı olarak görmeseler bile sigortasını sorgulayabilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Kasko Sigortası Teklifi Nasıl Alınır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.