Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kasko Sigortasında Teminat Dışında Kalan Haller Nelerdir

02.01.2018
531

Kasko Sigortası Nedir?

Mal sigortası çeşitlerinden olan kasko sigortası, türü fark etmeksizin motorlu bir kara taşıtının, sigorta yaptıran şahsın istemi dışında çalınması, yakılması ya da kaza sonucu zarara uğratılması gibi hallerde taşıt sahibine, zararın karşılanabilmesini sağlamak amacıyla tazminat ödenmesine ön ayak olan bir tedbirdir. Kasko sigortası mecburi bir uygulama değildir. Araç sahibinin talepte bulunmasıyla yapılır. Araç sahibinin tercihine göre, kasko sigortası teminat kısmı, standart teminatlar ve ek teminatlar şeklinde ayrı olarak düzenlenebilir. Standart teminatlar, aracın yanmasını ve çalınmasını kapsar. Ek teminatlar ise, şirket ve araç sahibi arasında yapılacak sözleşmeye göre belirlenir. Ayrıca herhangi bir ek madde konulmadığı takdirde kaskonun sigortasının kapsamı sadece Türkiye sınırları içerisinde geçerli olacaktır.

Yaptırdığınız kasko sigortası, ödemeyi yaptınız andan itibaren geçerlidir. Yapılan sözleşmede aksi bir madde konulmamış ise, sigortanın yaptırıldığı gün saat tam 12.00’da başlar ve yine bittiği gün saat 12.00’da biter. Sigorta yaptıran şahıs, hasarın oluşmasına sebep olan kazadan sonra tam 5 iş günü içerisinde sigorta şirketine bu konuda bildirim yapmalıdır. Bildirim yapıldıktan sonra ilgili sigorta şirketi, en fazla 15 gün sonra hasardan kaynaklanan teminat tutarını sigortalıya bildirmekle yükümlüdür.

Peki, kasko sigortası nasıl yapılır?

Kişisel işler ya da ticaret amaçlı kullanılan taşıtlar, pek çok sebebe bağlı olarak farklı riskler altında olabilmektedir. Yangın, çalınma gibi risklerin yanında kaza sebebiyle ortaya çıkabilecek zararları teminat altına almak üzere kasko sigortası yaptırmak önemlidir. Ülkemizde kasko sigortası hizmeti sunan birçok sigorta şirketi mevcuttur ve bu şirketler değişik içerikli teminat paketleriyle müşterilerinin kalbini kazanma peşindedirler. Aracınızı kasko yaptırmak istediğinizde, bu hizmeti veren bir şirkete başvurarak yaptığınız işin içeriğini de göz önünde bulundurup riskleri iyi tespit ederek uygun sigorta paketini belirlemek faydalı olabilir.

Kasko sigorta yaptırmadan önce, kasko teminat paketlerinin özenle incelenmesi yararınıza olacaktır. Kasko ek teminatları iyi belirlenmez ise, sigortada teminat dışı kalma riskiyle karşılaşabilirsiniz. Kasko sigortası yaptırmak çok önemlidir çünkü ciddi yatırımlar yaparak almış olduğunuz araca, bir aksilik sonucu zarar gelirse mağdur olmanız kaçınılmazdır. Aracınız daha önceden kaskolu ise herhangi bir kaza sonucu oluşabilecek zararın maliyetinden korunmuş olursunuz.

Kasko sigortası, trafiğe çıkmadan önce muhakkak yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortasından çok farklıdır. Kasko sigortası hem isteğe bağlı olarak yapılır hem de kapsamı sizin tarafınızdan istenildiği gibi geniş tutulabilir.

Aracınıza yaptırdığınız kasko, meydana gelebilecek kazada sizin kusurunuz olsa bile sadece sizin aracını değil aynı zamanda zararına sebep olduğunuz diğer aracın kaybını da ödeyecektir.

Ülkemizdeki insanların nasıl araba kullandıklarını gördüğümüzde, bir aracın en çok trafik kazası sonucu hasar aldığını bilmek şaşırtıcı olmayacaktır. Ne yazık ki, Türkiye’de pek çok sürücü bilinçsizce ve karşısındakinin haklarına saygı göstermeden araç kullanmaktadır. Bu durum, sık sık trafik kazası meydana gelmesine yol açmaktadır. Böyle şartların olduğu bir ülkede kasko sigortası yaptırmak neredeyse zorunlu hale gelmiş durumdadır. Yaşanması çok olası olan kazalardan dolayı oluşacak masraflardan korunmak adına kasko sigortası yaptırmak elzemdir.

Teminat Dışında Kalan Haller Nelerdir?

Kasko sigortaları için mevcut tüm diğer sigortalar için geçerli olduğu gibi, teminat dışında kalan haller söz konusu olabilmektedir. Bu durum, genel ve özel teminatlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Genel teminatlar, tüm sigorta şirketleri için aynıdır. Özel yani ek teminatlar, bir şirketten diğerine farklılık arz edebilmektedir. Bunun yanında “Teminat dışı haller neler olabilir?” sorusu akla gelebilir.

Kasko sigortasının teminatları dışında kalan durumlar arasında öncelikle savaş durumu söz konusudur. Bir savaş esnasında yaşanabilecek nükleer ya da güvenlik güçlerinin aldığı tedbirler yüzünden ortaya çıkabilecek zararlar genel teminat dışında kalacaktır. Yine devlet otoritesinin uyguladığı yaptırımlar sonucu meydana gelen hasar da genel teminat dışı kalır. Kasko sigortası yaptırılmış aracın, sürücü belgesi almaya hak kazanmamış bir şahıs tarafından kullanıldığı esnada gerçekleşen bir kaza sonucu ortaya çıkacak zarar, teminat dışı haller arasında yerini alır. Yine alkol ya da uyuşturucu ve buna benzer maddeleri alan kişilerin aracı kullandığı esnada oluşabilecek hasar da genel teminat dışında kalmaktadır.

Aracı sigortalatan kişinin ve yahut sorumlu olduğu yakınlarının araca isteyerek verdiği zararlar ve sorumlu olduğu yakınlarından birinin aracı kaçırması sonucu ortaya çıkabilecek zararlar genel teminat dışı kalacaktır.

Sigortalanmış aracın bakımlarının gereken tarihlerde düzenli olarak yaptırılmaması sonucu, araçta meydana gelen çürüme ve eskimeler, paslanma ve yağsız kalması, suyunun bitmesi, aracın donması gibi durumlar yine teminat dışında kalan haller arasında yer alır.

Aracın taşınmasını gerektiren hallerde, taşıma ruhsatı olan ve aracın kendi gücüyle girip çıkabileceği vapur ya da tren gibi taşıma araçları dışında kalan araçlar ile taşınması esnasında meydana gelecek harslar genel teminat dışı sayılacaktır.

Kasko yaptıran kişinin “teminat dışında kalan hallerde ne yapılır?” diye bir soruyu aklına getirmesi çok normaldir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için yapılan kasko sigortasının kapsamı mümkün olduğunca geniş tutulması hayati öneme sahiptir.

 

Bir önceki yazımız olan Kasko Sigortası Hangi Riskleri Kapsar başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.