Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Konut Kredisi Hesaplama Nasıl Yapılır

28.09.2018
477

Ev kredisi formülünün ne olduğu ve bu formülle nasıl bir hesaplama yapmak gerektiği, konut kredisi kullanacakların merak ettiği konulardan biridir. Emlak piyasasında ev fiyatları değişiklik göstermektedir. Herkesin hayali, kendi bütçesine uygun bir ev sahibi olmaktır. Ev sahibi olmayanlar her ay belli bir kira ücreti öderler. Kira ücretini her ay ödeyip kiracı olmaktansa, belli bir tutarı taksitle ödeyip ev sahibi olmak birçok kişiyi cezbetmektedir. Kredi seçenekleri günden güne gelişmekte ve artmaktadır. Bankaların içerisinde bulunduğu rekabet ortamı, kredi verme koşullarının esnetilmesine yol açmıştır. Artık kredi almak çok daha kolay hale gelmiştir. Her kredi tipi için farklı koşullar istenmektedir. Bu koşulların en çok yoğunlaştığı kredi türü ise konut kredisidir. Ekspertiz raporuna kadar pek çok belgenin istendiği konut kredisini, herkes alamamaktadır. Bazı şartların yerine getirilmesi beklenir.

Kredi Hesaplama:

Konut kredisi için de, diğer kredi tipleri için de birçok hesaplama yöntemi vardır. Konut kredisinin bir hesaplama formülü bulunur. Kredinizi hesaplamanın en doğru ve kesin yolu bankalarla iletişime geçmek olsa da, kendiniz de bu formülle hesaplama yapabilirsiniz. Bu sayede, kredi almadan önce alacağınız kredi tutarı ve faiz oranları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. En uygun kredi hesaplama yöntemi, merak edilen konulardan biridir.

Konut kredisi alınması yönteminde, konut banka tarafından teminat olarak alınır. Krediye onay verilirken dikkat edilen birçok ölçüt vardır. Bu ölçütler:

  1. Kredi notu
  2. Gelir düzeyi
  3. Kredi ölçütleri
  4. Ev değeri

Bu kriterler genişleyebileceği gibi yer yer sınırlandırılabilir. En uygun konut kredisinin hangisi olduğuna bu kriterlere dikkat ederek ulaşabilirsiniz.

Kredi Formülü:

Satın alınacak konutun ekspertiz değerinin %75’i kadar kredi verilmektedir. Geri kalan %25’lik kısım için nakit bulundurmanız gerekir. Bu birçok bankada aynıdır. Kredinizin verilmesi esnasında, kredi tutarınıza ve ödemelerinize göre taksit ve faiz oranları belirlenir. Kredinizi isterseniz her ay ödeyebileceğiniz gibi, üçer aylık taksitlendirmeler de yapmanız mümkündür. Kredi faiz hesaplama formülü yıllık olarak uygulanabileceği gibi başka tarihlendirmelerle de hesaplanabilir.

Hesaplama yapılırken, vade ve faiz oranları dikkate alınır. Bu hesaplamada ortaya çıkacak aylık faiz ve anapara tutarları kredi planlamanız için size yol gösterecektir. Kredi hesaplama formülü kabaca şu şekildedir:

Taksit Tutarı = Kredi Tutarı x Faiz(1+Faiz) üzeri Taksit Sayısı / (1+Faiz) üzeri Taksit Sayısı -1

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, faizin yüzde şeklinde değil oran hesabından hesaplanmasıdır. Bu formülü kullanarak, kredi hesabınıza dair en büyük ipucuna ulaşırsınız.

Buradaki hesaba ve taksitlere uymanız önem arz eder. Birçok kişi kredisini ödemekte güçlük çeker. Bunun sebebi ödeme tutarlarını çok yüksek olarak belirlemesi ya da vadenin uzun olması gibi sebeplerdir. Kredi faiz ve vade oranlarını belirlemek bu açıdan çok önemlidir. Aksi takdirde kredi notunuz düşecektir.

Kredi Hesabında Önemli Giderler:

Kredi hesaplaması yaparken, hazırlayacağınız para miktarını ayırmanız gerekenden biraz daha fazla tutmalısınız. Çünkü bazı beklenmeyen giderlerle karşılaşabilirsiniz. Bu giderler:

  1. Dosya masrafı
  2. Ferdi kaza ve hayat sigortası
  3. İpotek masrafı
  4. Ekspertiz ücreti
  5. Kredinin toplam maliyeti
  6. Zorunlu deprem sigortası
  7. Konut sigortası

Kredi faiz oranları 2018 yılında diğer yıllara göre değişiklik göstermiştir. Size en uygun faiz oranını bilmeniz önemlidir. Konut kredisinin vadesi uzun yıllara yayılabilmektedir. Hesaplayacağınız faiz oranları belki yıllarca ödemenize güçlük getirecektir. Başlangıçta taksit tutarlarını ve faiz oranlarını iyi değerlendirmek, ödeme gücünüz açısından size kolaylıklar getirecektir.

Bir önceki yazımız olan Konut Kredisi Nedir? Nasıl kullanılır? 2020 başlıklı makalemizde konut kredisi faizi, konut kredisi nasıl alınır ve konut kredisi ne hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.