Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kosgeb Desteği Nasıl Alınır?

01.04.2017
588

Devlet tarafından sağlanan KOSGEB desteği sayesinde, her yıl pek çok kişi iş yeri sahibi oluyor. KOSGEB’in verdiği hibeli krediler ile iş yerlerini genişletme ve kazançlarını arttırma imkânı yakalayanların sayısı da oldukça fazla. Bu rakamlar daha çok kişinin, KOSGEB hakkında bilgi alma ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Bu bilgilere önce KOSGEB’in ne olduğunu açıklayarak başlamak gerekiyor.

Kosgeb Desteği Nasıl Alınır

KOSGEB Nedir?

KOSGEB açılımı ile “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı” anlamına gelmektedir. KOSGEB ilk kurulduğu zamanlarda, sadece üretimde bulunan işletmelere destek sağlıyordu. Fakat 2009 tarihinden itibaren, ticaretin ve hizmetin pek çok alanında çalışan işletmeler için de destek vermeye başladı.

KOSGEB tarafından destek sağlanan işletmeler için çok sayıda program var. Buna göre yeni iş yeri kuracaklar için “Girişimcilik Destek Programı” Küçük ve Orta ölçekli işletmeler için “Kobi Destek Programı, İşbirliği, Güç Birliği Destek Programı” gibi programlar adı altında pek çok desteği sağlamaktadır. Bu programlar arasında özellikle yeni iş yeri açacak olan kadın girişimciler için verilen destekler oldukça ilgi görüyor. Kadın girişimciler tarafından açılacak iş yerlerine KOSGEB tarafından 50.000 TL hibe kredi sağlanıyor.

Girişimci Desteği Almak İçin Gereken Şartlar

KOSGEB desteği alabilmek için önce, tasarlanmış olan bir iş planı gerekiyor. Yani hangi işi, nerede ve nasıl yapacağınıza kesin olarak bir karar vermelisiniz. Daha sonra sizden, bu desteği alabilmeniz için sağlanan bir sertifika programına dahil olmanız isteniyor. Bu sertifika programında size, bir işletmenin idaresi sırasında ihtiyacınız olan bilgiler aktarılıyor. Program 10 günlük bir süreçte sunuluyor. Eğitim programınız tamamlandığında “Uygulamalı Girişimcilik Sertifikasına sahip oluyorsunuz. Bu sertifika programına katılmanız için, hiçbir ücret ödemenize gerek yok. 18 yaşını doldurmuş ve daha önce sertifika almamış olan herkes, bu sertifika programına ücretsiz olarak katılabiliyor.

Sertifika programına başvururken sizi, ufak bir mülakata tabi tutuyorlar. Bu mülakatta yapacağınız işi ve niteliklerini anlatmanız isteniyor. Daha sonra sertifika programına katılmaya hak kazanabilirsiniz. Sertifika programına başvurmak için, size en yakın İŞKUR’a gitmeniz yeterli. Ya da herhangi bir KOSGEB merkezinden başvurunuzu yapmanız mümkün.

Sertifikadan Sonra Süreç Nasıl İlerliyor?

“Uygulamalı Girişimcilik Sertifikasına sahip olduktan sonra sizi, ikinci adım bekliyor. Bu adımda sertifika programında aldığınız eğitimden de yararlanarak bir iş planı hazırlamanız gerekiyor. Bu iş planı, sizin girişimcilik kredisi almaya hak kazanmak için en önemli adımınız. Hazırlayacağınız iş planını, belirlenecek bir gün ve saatte, KOSGEB yetkililerine bir sunum haline aktarmanız gerekecek. Bu sunumu başarılı yapıp, işinizi net ve profesyonel ifadelerle anlatırsanız ve tabii iş planınızı da gerektiği gibi hazırlamışsanız KOSGEB kredisini almamanız için hiçbir neden yok.

İş planınızı hazırladıktan sonra destek başvurunuzu, direk olarak KOSGEB merkezine yapmanız gerekiyor. Başvurunuzu ve iş sunumunu yaptıktan sonra KOSGEB size bir değerlendirme süreci verir. Bu süreçte yaptığınız başvuru, iş planınız ve sunumunuz çerçevesinde değerlendirilir. Değerlendirmede iş planınızın yaratıcılığı, yeniliklere açık oluşu, ürün ve hizmet açısından neler sunduğu, teknoloji ile olan bağlantısı gibi kriterler değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda başvurunuz reddedilirse, KOSGEB sizden iş planınızı yenilemenizi veya tekrar gözden geçirmenizi ister. İş planınızda hatalı bulunan kısımlar varsa, bunların düzeltilmesini sizden talep edebilir. Ancak iş planınız başarılı bulunduysa KOSGEB kredisini almaya hak kazanırsınız.

KOSGEB Kaydını Oluşturmak

Başvurunuz kabul edilince siz, KOSGEB veri tabanına kayıtlı bir iş yeri sahibi olursunuz. KOSGEB veri tabanına kayıt olmak için KOSGEB size, bir kullanıcı adı ve şifre verecektir. Bu kullanıcı adı ve şifreyi kullanarak, KOSGEB web sayfasına girip, KOSGEB Beyannamesini doldurmanız gerekmektedir.

Bu beyannameyi doldurduktan sonra, artık iş yerinizi açabilirsiniz. İş yerinin açılışını yapmak için bir miktar paranız olması gerekiyor. Çünkü açılış için yapacağınız vergi ödemeleri gibi ücretleri kendiniz ödeyeceksiniz. Bu ücretler, açılışı belgeledikten sonra size KOSGEB tarafından verilen kredi içerisinde ödeniyor. Ancak ilk masrafları siz, kendi cebinizden karşılamak durumundasınız. İş yeri açılışın yapıp, vergi, levhasını aldıktan sonra, iş yerinize ait olan her türlü belge ve kimliğinizle birlikte, tekrar KOSGEB’e gitmeniz gerekiyor. Götüreceğiniz belgeler ile KOSGEB kaydınız tamamlanmış olur. Ancak kesinlikle bu belgelerin aslını götürmeniz gerekli.

KOSGEB Tarafından Verilen Krediler ve Kullanma Koşulları

Geçtiğimiz dönemlerde KOSGEB hibe kredisi, 30.000 TL olarak belirlenmişti. Bu kredi limiti farklı koşullarla, 70.000 TL’ye kadar yükselebiliyordu. KOSGEB tarafından yapılan yeni bir düzenleme ile kredi limiti, 50.000 ve 100.000 arasında bir limite ulaştı. Bu krediden yararlanmak için, önce dükkân açılışını yapmış ve vergi levhasını almış olmanız gerekli. Bu işlemden sonra iş yeriniz için gereken ürünlerin alımını, belgelemek durumundasınız.

Yani, ürün aldığınıza dair fatura veya fiş temin etmelisiniz. Bu belgeleri KOSGEB’e iş yeriniz için masraf yaptığınıza dair götürmeniz, harcadığınız paranın size ödenmesini sağlar. Ancak bu ödenecek olan para, açtığınız iş yeri için gerçekten “gerekli” harcamalar için geçerlidir. Örneğin; bir restoran açtıysanız, bu restoranın çalışmaya başlaması için gerekli olan masa, sandalye, mutfak ürünleri gibi malzemeler KOSGEB’in ödeme yapacağı ürünlerdir. Ama siz bu restoranın daha estetik görünmesi için devasa boyutlarda süslemeli bir ayna aldıysanız, bu ürün KOSGEB ödemesinin dışında kalacak olan bir harcamadır.

KOSGEB’in size verdiği geri ödemesiz 50.000 TL’lik kredinin, yapacağınız işlere göre dağılımı şu şekilde belirleniyor. Dükkân açılışı ve vergi işlemleri için 2000 TL, dükkân kurulurken sağlanacak donanım, yani gerekli olan araç gereçler için, 18.000 TL, İşletme için yapacağınız giderleri karşılamak için 30.000 TL olmak üzere toplamda 50.000 TL para, iş yeriniz için size hibe edilmektedir. Bu parayı, iş yeriniz güçlendikten sonra, geri ödemek zorunda değilsiniz.

KOSGEB Hangi Alanlardaki İş Yerlerini Destekliyor

KOSGEB’den kredi alabilmek için, desteklenen sektörlerden birinde iş yapmanız gerekiyor. Aslında KOSGEB özellikle yiyecek ve içecek sektörü başta olmak üzere, birçok alanı destekliyor. Fakat desteklemediği bazı alanlar da var. Bu alanlar; bar işletmeciliği, halı saha, internet kafe gibi faaliyetleri içeriyor. Eğitim faaliyetleri de KOSGEB’in destekleme alanında değil. Ayrıca sigorta ve Finans alanları da KOSGEB desteğini alamayan alanlardan…

KOSGEB’den destek almak için hazırlayacağınız iş yeri planınızın yaratıcı bir fikirde olması, sizin bu krediyi almanızı kolaylaştırabilir. Örneğin; KOSGEB’e kafe açma talebi ile başvuran pek çok kişi var. Sizin başvurunuz sade bir kafe değil de, kitap kafe olursa ilgi görebilir. Veya restoran açmak istiyorsanız, sıradan bir restoran değil de tamamen organik yiyecek ve içecekleri servis edeceğiniz “sağlıklı yemekler restoranı” olursa bu fikir de ilgi çekecek fikirler arasında olabilir.

KOSGEB özellikle kadın girişimcileri destekliyor. Fakat gazi veya şehit yakınlarına, engelli vatandaşlarımıza da özellikle destek sağlıyor. Fakat erkekler de üzülmesin. KOSGEB’in erkek girişimciler için sunduğu destekleri de mevcut. Kurulmuş olan bir iş yerini genişletmek, çalışmalarını daha büyük alanlara yaymak için sunulan KOBİ destek kredileri, kadın erkek herkes için veriliyor. Bu desteklerin amacı, ülke ekonomisine canlılık kazandırmak…

Bir önceki yazımız olan Sıfır Faizli 50 Bin Lira Kredi 2020’de Tüm Esnafa Verilecek başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.