Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kosgeb Girişimcilik Destek Programı Ve Detayları

04.04.2017
467

Yeni bir projeniz var ve bu proje ile birlikte yeni bir iş kurmayı hedeflemekte iseniz ve kuracağınız bu işletme küçük ölçekli bir şirket olacaksa, kendi işinizin patronu olmayı hedefliyorsanız KOSGEB hibe ya da kredi desteklerinden faydalanarak faaliyete geçirmeyi arzuladığınız işinizi kurma fırsatını değerlendirebilirsiniz.

Kosgeb Girişimcilik Destek Programı Ve Detayları

KOSGEB hibe ya da kredi desteği aracılığı ile kendi işini kurarak kendi işinin patronu olmayı hedefleyen girişimcilere 5 adımda nasıl başvuru yapabileceklerini bu yazımızda anlatacağız. Yazımıza başlamadan önce ilk olarak bilmeyenler için KOSGEB ile ilgili olarak kısa bir bilgi vermek son derece yararlı olacaktır. KOSGEB girişimcilere, kendi şirketlerini kurabilmeleri amacıyla çeşitli ödenekler sağlamaktadır. KOSGEB tarafından girişimcilere sağlanmakta olan Girişimcilik Destek Programı kapsamı içinde 50 bin TL’ye kadar verilmesi gerçekleştirilmekte olan ödenekler hibe desteği kapsamı içinde yerini almaktadır.

Şirketinizi ya da işletmenizi kurmanız yolunda ilk kuruluş desteği, 12 aylık işletme masrafları ve ofis malzemeleri gideri desteği gibi çeşitlilik gösteren konularda KOSGEB girişimciyi desteklemektedir. Bunun anlamı ilk olarak belirtilmiş olan bu harcamalar için ödemeyi girişimcinin yapması gerekmektedir. Ancak sonrasında yapılan harcamalar faturalandırılarak KOSGEB’den 50 bin TL’ye kadar geri ödeme alma imkânına sahip olabilmektesiniz.

Diğer yandan 50 bin TL’ye kadar olan hibe desteğinin yanında faizsiz kredi imkânından da faydalanarak 100 bin TL’ye kadar bir girişimcinin destek alabilmesi mümkün olmaktadır. Şimdi 5 adımda KOSGEB desteği nasıl alınabilir konusunu başlıklarla size anlatmaya başlayalım.

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

Bir girişimcinin KOSGEB hibe ya da kredi desteğini alabilmesi için ilk olarak uygulamalı olan girişimcilik eğitimi alması gereklidir. KOSGEB bu eğitim sürecinden girişimcilerin ücretsiz olarak yararlanabilmesini sağlamaktadır. Bu eğitim süreci 70 saattir.

Eğer, örgün üniversite eğitimi sırasında girişimci birey 56 saat ve üzerinde girişimcilik dersi almış ise bunu da kabul etmekte olan KSOGEB girişimci adayına bir sertifika verebilmektedir. KOSGEB eğitimlerinin ne zaman ya da hangi tarihlerde yapılacağı ile alakalı olan bilgilere www.kosgeb.gov.tr internet adresi üzerinden erişim sağlamak mümkün olmaktadır. Bu internet adresi üzerinden kolaylıkla duyurular ve sonrasında uygulamalı girişimcilik duyuruları sekmesinden görüntülenebilmektedir.

Bir İş Planı Hazırlanmalı

Uygulamalı olan 70 saatlik girişimcilik eğitiminin tamamlanmasının ardından verilen girişimcilik sertifikası alındıktan sonra ikinci adıma geçilir. Bu ikinci adımda ise girişimcinin kuracağı işletme için bir iş planı hazırlaması gerekmektedir. Hazırlanan bu iş planı bireyin KOSGEB’ten destek almasını sağlayacak olan en önemli etkenlerden biri olup değerlendirme sürecinde önemli bir konuma sahip bulunmaktadır. Standart niteliklere sahip olan bir iş planında, girişimcinin işletme faaliyetleri ili alakalı olarak bilgi vermesi gerekmektedir.

KOSGEB Destek Başvuru Süreci

Girişimci hazırlık aşamasını tamamlamış olduğu iş planı ile birlikte destek başvurusu sırasında iş başvuru planı ve gerekli olan diğer belgeler ile birlikte ilgili olan KOSGEB müdürlüğüne birlikte müracaat etmelidir.

Girişimcinin gerçekleştirmiş olduğu destek başvurusu, ilgili KOSGEB birimi tarafınca bilgi, belge ve şekil bakımından bir ön değerlendirmeye tabi tutulur. KOSGEB birimim gerçekleştirmiş olduğu ön değerlendirme sonrasında, iş planını kurula sunmaktadır. İş planı sunulmuş olan kurul, bütçe olanakları başta olmak üzere teknoloji kullanılabilecek, yenilikçi, katma değeri yüksek olan hizmet ya da ürün üretebilecek kabiliyette olan çeşitli kriterler çerçevesinde bireyin iş planını bir değerlendirmeye tabi tutar.

Kurul tarafından gerçekleştirilmiş olan değerlendirmenin neticesinde girişimcinin sunmuş olduğu iş planı kabul görebilir ve ya reddedilebilir ya da plan üzerinde bir düzeltilmeye gidilmesini isteyebilir. Değerlendirme sonucu girişimciye bildirilir. Başvurusu onaylanan işletmenin KOSGEB veri tabanına kayıt yapması gerekmektedir.

KOSGEB Veri Tabanına Kayıt

Kurul tarafından girişimcinin hazırlamış olduğu iş planı KSOGEB tarafından değerlendirmeye tabi tutulduktan sonra hibe ya da kredi desteği talebine onay verilmiş ise Girişimcinin veri tabanına kayıt işlemini yapması gerekmektedir. Veri tabanına kayıt yapma işleminin gerçekleştirilebilmesi için E-Kobi sistemi vasıtasıyla veri tabanına kayır için bir kullanıcı adı ve parola alma işlemi gerçekleştirmek gerekmektedir. Girişimci tarafından alınmış olan kullanıcı adı ve parola ile giriş yapılarak Kobi Beyannamesini doldurmak gerekmektedir. Sonrasında ise vergi levhasının fotokopisini, evrakların asıllarını, fotokopilerini ve birimin girişimci bireyden talep edebileceği diğer evrakların KOSGEB’e teslim edilmesi gerekmektedir.

Netice

KOSGEB desteğinin alınabilmesi için sırasıyla, 70 saatlik girişimcilik eğitim sürecini tamamlamış olmak, İş planını hazırlamış olmak, başvuru sürecini ve onay sonrası KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırma işlemlerinin tamamının gerçekleştirilmiş olması ile birlikte KOSGEB’in sunmakta olduğu desteklerden yararlanmaya hak kazanılmış olur.

KOSGEB Destek Limitleri

Daha önceleri 30 bin TL tutarında hibe ve 70 bin TL tutarına kadar verilen faizsiz kredi destek limitlerinde düzenlemeye gidilmiş ve bu düzenlemeler sonrasında yeni destek limitleri doğrultusunda, girişimciler 50 bin TL tutarında hibe ve 100 bin TL tutarında faizsiz kredi desteği alma imkânına sahip olabilmektedirler.

KOSGEB’ Yeni Düzenlemesine Göre;

  • İşletme kuruluş masrafları desteği için 2.000 TL
  • Kurulum süreci için makine teçhizat destekleri için 18.00 TL
  • İşletme masrafları desteği için ise 30.000 TL tutarı ile birlikte toplam 50 bin TL’ye kadar geri ödemesiz olan hibe desteği sağlanmaktadır.
  • Girişimcilere verilen hibe desteğinin yanı sıra ayrıca 100 bin TL üst limite çıkarılmış olan kredi desteği de sağlanmaktadır.

KOSGEB Hibe ve Kredi Destekleri İle İlgili Önemli Bilgilendirme

SMS aracılığı ile ya da belirsiz bir telefon numarası üzerinden sizleri arayan ve KOSGEB adını kullanarak belirli tutarlarda bir ücret talebiyle destek alabileceğiniz konusunda bir söylem içinde bulunan şahıslara itibar etmemek çok önemlidir. Aksi takdirde dolandırıcılık mağduru olabilirsiniz. KOSGEB desteklerinden yararlanmak isteyen girişimciler sadece gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapabilme imkânına sahiptirler.

KOSGEB’in sağlamakta olduğu girişimcilik eğitim sürecine katılım ve KOSGEB başvurusu yapmak tamamen ücretsizdir. KSOGEB kurumunun www.kosgeb.gov.tr internet adresi tek resmi site olarak hizmet vermektedir. Girişimciler bu web sitesi vasıtası ile bulundukları şehirlerdeki KOSGEB müdürlüklerinin adres ve telefon numarası bilgilerine kolaylıkla erişim sağlayabilirler.

Hiç Parası Olmayanlar KOSGEB’den Destek Alabilir Mi?

KOSGEB kısaltmasının açılımı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’dır. Buradan da anlaşılacağı gibi KOSGEB tarafından sadece girişimciler desteklenmektedir. Hiçbir müşteriye KOSGEB tarafından işletme açması için para verilmemektedir. KOSGEB’in destek sağlamasındaki amaç, bir işletmeyi hayata geçirmiş olan girişimcileri destekleyici olmaktır.

Esnaflar KOSGEB Kredisi Alabilir Mİ?

KOSGEB’in gerçek amacı yeni iş kurmak arzusunda olan girişimcileri destekleyici nitelikte bir faaliyette bulunmaktır. Bu özelliği nedeniyle çalışır durumda olan iş yeri bulunan girişimci bireyler, faal durumdaki iş yerini kapatarak, yeni bir iş yeri açmayı ve bu iş yerine uygun bir iş planı hazırlayarak KOSGEB birimine başvurmak yönünde bir düşünceye sahip olabilirler. KOSGEB tarafından mevcut durumda işletmesini çalıştırmakta olan girişimler için verilen destekler de bulunmaktadır.

Şahıs firmasının varlığı söz konusu olan girişimciler firmalarını bir şirkete dönüştürerek de KSOGEB desteği talep etmek için başvuru gerçekleştirebilirler. Burada firmanın statüsü değişmiş olduğundan ve yeni bir vergi numarası mevcut bulunacağından ve de işletme yeni bir işletme vasfına sahip olacağından şirket kurarak KOSGEB desteği için başvuru gerçekleştirmek mümkün olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Sıfır Faizli 50 Bin Lira Kredi 2020’de Tüm Esnafa Verilecek başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.