Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir? Nasıl Yapılır?

19.01.2017
540

Geçtiğimiz yılın eylül ayında bireysel kredi kartına taksit sayısını 12’ye çıkarılması ve kart borçlarını yeniden yapılandırılmasına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. O tarihten bu yana pek çok tüketici ödeme güçlüğü kredi kartlarının yapılandırılması için bankalara müracaat ederek 72 aya varan vadelerle borçlarını yapılandırdı. Tüketiciler şuana kadar yapılandırma işlemlerini nasıl gerçekleştirdi ve kredi kartı borcu nasıl yapılandırılır sorularının cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Hangi Borçlar Yapılandırma Kapsamındadır?

Kredi kartı borç yapılandırması, kartın borç bakiyesinden oluşan canlı kredileri kapsıyor. Yönetmelik kanuni takibe düşmüş kredi kart borçlarını kapsamamaktadır.  Birden fazla bankadan kredi kartı borcu bulunan vatandaşın tek bir bankadan toplu yapılandırma yapması mümkün kılınmıştır. Bu sayede tek bir yerde toplanan borç ödemesi vatandaşın ödeme gücünü arttıracaktır.

Yönetmelik kapsamı dışında kalan kredi kartı borçluları, tüketici kredileri ile yapılandırma imkanına sahiptir. Pek çok banka, müşteri temsilcileri aracılığı ile ödeme güçlüğü çeken müşterilerine bu noktada kolaylık sağlamaktadır. Kredi kartı kapatma yükümlülüğü ile normal şartlarda alamayacakları kredi miktarları onaylanabilmektedir.

Bankacılar Bu Durumdan Memnun

Bankaların da oldukça sıcak baktığı kredi kartı borç yapılandırma işlemlerinde, iki tarafında kazançlı çıktığı bilinen bir gerçektir. Borç yapılandırma kapsamında vade oranına göre faizli ödemelerin yapılması bankaların kazancına olurken, ödemelerinde sorun  yaşayan müşterilerinin ileri süreçlerde yapacakları diğer finansal başvuru  değerlendirmelerinde de problem yaşamamaları ve ortak iş yapmaya devam etmeleri uzun vadede kazanç sağlıyor.

Kredi ödeme konusunda sıkıntı çeken vatandaşlar banka yetkilileri ile telefon bankacılığı aracılığı ile görüşebilir ve konu hakkında kendilerine sunulacak imkanlar hakkında bilgi edinebilirler. Şubelere giderek müşteri danışmanlarından detaylı bilgi almaları ve başvuru yapmaları mümkündür.

Bankalar yapılandırma için başvuran vatandaşın ödeme gücüne bakarak yapılandırma için bulundukları talepleri onaylıyor veya reddediyor. Yani başvuruda bulunan herkes dilediği şartlarda yapılandırma girişiminden yararlanamıyor. Borç yapılandırma işlemi bir defaya mahsus olduğu için tüketicinin de yapılandırma yaparken gerçekçi olup faiz oranı yüksek gelse bile aylık ödeme gücüne uygun taksitlendirme yapması öneriliyor.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nedir

Borç Yapılandırma Nasıl İşliyor?

Kredi kartı borcunu ödemede güçlük yaşayan kişiler, bankalara başvurması halinde borcunu ödemek için iki farklı yol izleyebiliyor. Borç yapılandırma işlemlerinde herhangi bir üst limit veya alt limit sınırlaması olmaksızın tüm borçlar 72 aya kadar uzatılan vadelerle taksitlendirilebiliyor. Vade sayısı arttıkça toplamda ödenecek borç miktarında da fazlaca artış yaşanması tüketiciyi rahatsız etse de ödeme konusunda tıkanan vatandaş için kurtarıcı olabiliyor.

Bir diğer yol ise kredi kullanımı ile gerçekleştirilmektedir. Kredi kartı yapılandırmasına yönelik hazırlanan yönetmelikte tüketici kredilerinde de düzenleme yapılarak vade 48 aya çıkarılmış olması, borç yapılandırma için kredi kullanmak isteyen tüketicinin de yüzünü güldürmüştü.

Borç Yapılandırmada Dikkat Edilecek Hususlar

Kredi faiz oranları bankaya ve vade oranlarına göre değişiklik göstermekle birlikte, 4 bin lira borç karşılığı 72 ay vade durumunda 7 bine çıkan bir geri geri ödeme söz konusu olabiliyor. Bu meblağa başta yüksek gibi görünebilir ancak, düşünmek gerekirse; kredi kartının asgari ödeme tutarını ödeyen bir tüketici, her ay ödeyemediği kısım için belli bir faiz ödemek zorunda kalıyor. Birden fazla kredi kartı kullanan tüketiciler ise birden fazla asgari ücret ödemesini çevirmekte güçlük çekerken gecikme yaşayıp ek faiz uygulamasına takılabiliyor.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır

Tüm bunların yanı sıra temerrüde düşme riski de göz önünde bulundurulunca yapılandırma düşünüldüğünden daha avantajlı olabiliyor. Borcun tek bir yerde toplanması ve aylık ödeme miktarının asgari ödemelerden düşük olması tüketicinin belini doğrulmasına imkan sunuyor.

Kredi ve kredi kart borçlarının temerrüde düşmesi sonrasında uygulanacak faiz oranlarının yüksek olması da tüketicilerin takibe düşmeden yapılandırma yoluna gitmeleri için önemli bir neden. Takibe düşen borç kredi puanını oldukça düşürerek finansal itibarın da sarsılmasına sebep oluyor. Ayrıca kredi borcu yapılandırma yapan tüketicinin kredi notu da olumsuz etkilenmiyor.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.