Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredi Kartını Bilinçli Kullanmak için Bilinmesi Gereken 20 Şey

19.01.2017
568

Elektronikten beyaz eşyaya, giyimden market alışverişlerine kadar her alanda kart kullanımı söz konusu olurken, para ile işlem yapan her kurum ve kuruluş da kredi kartı kabul ediyor. Hastanede, okul veya kurs taksiti ödemelerinde, devlet vergi ve cezalarında bile kredi kartı ile işlem yapabilmek mümkün.

Bilinçli bir tüketici olmak için önce kredi kartı nasıl kullanılır bilmek gerekiyor. Harcama alışkanlıklarını kontrol edebilmek sonra da güvenli kredi kartı kullanımı yapmayı bilmek gerekiyor. Kredi kart borçlanması durumunda da bilinçli yaklaşım borçtan kurtulmanıza olanak sağlıyor. Bu sebeple maddeleri üç başlıkta toplamak doğru olacaktır.

Kredi Kartının Bilinçli Kullanımı

Banka Seçimi: Doğru banka seçimi için kart aidat ücreti almayan bankaları ve anlaşmalı iş yerleri sayısının çok olduğu, taksit imkanlarından daha fazla yararlanabileceğiniz bir bankanın seçimi önemlidir.  kredi kartları hakkında faiz oranlarını araştırmanız önemlidir.

Nedenleri Bilmek: Kredi kartı sahibi olmak artık bir lüks değil. Hayatı her açıdan kolaylaştıran kredi kartları için ihtiyacınız olup olmadığını sorgulamak yerine, ne kadarına ve ne için ihtiyacınız olduğunu sorgulamak daha doğru olacaktır.

Özellikli kartlar: Harcama alışkanlıklarınız aslında kart özellikleri seçerken oldukça önem taşıyor. Örneğin, sık seyahat eden biriyseniz, alışverişleriniz karşılığı kazanacağınız uçuş puanları ile biletinizi bedavaya getirebilirsiniz. Uçuşlara özel kartlar ayrıca havaalanı hizmetlerinden indirimli veya ücretsiz fayda sağlamanıza olanak sunuyor.

Tek Bir Karta Sahip Olmak: Birden fazla kredi kartı kullanımı hesapların şaşmasının en büyük sebebi. Bu sebeple bilinçli tüketiciler her zaman kendilerine uygun özelliklere sahip tek bir kart kullanmayı tercih ediyor. Ancak farklı özellikleri sebebi ile birden fazla kullanmayı tercih ediyorsanız limitleri düşürmeniz ve aylık harcama kotanızı kontrol altında tutmanız gerekir.

Kendi Limitini Belirlemek: Bankaların, gelirin 4 katına kadar limit sunmaları bu miktarı kabul etmenizi gerektirmiyor.  Eğer kendi harcama alışkanlıklarınıza güvenemiyorsanız limitinizi daha düşük tutmak içinden çıkılmaz durumlardan korunmanızı sağlayacaktır.

Amacın dışına çıkmamak: kredi kartını başta bir amaç belirleyerek aldınız. Her ihtiyacı kredi kartıyla almak, öde-harca kafesinde sıkışmanıza sebep olabilir. Bu sebeple ihtiyacınız kadar alışveriş yapabilmeniz için nakit kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Tüm alışverişleri kartla yapmak yerine, sadece internetten ödemeleri ve büyük alımları taksitle gerçekleştirmek kredi kartını sağlıklı kullanmanın yolunu açacaktır.

Taksitli alışveriş: taksitle küçük miktarlarda ödemeyi planladığınız birkaç kalem ürün alışverişi, üst üste toplanınca büyük rakamlar doğurur.  Bu sebeple taksitle alışveriş yaparken mevcut taksitlerinizi göz önünde bulundurarak onlar bitmeden borca girmemeyi düşünebilirsiniz.

Her şeyi Taksitlendirmemek: Bazı durumlarda nakit almak daha ucuza mal olur. Aylık ödeme gücünüzün üzerindeki zorunlu alışverişler haricinde, taksitli alışverişten kaçınmanız avantaj sağlar.

Nakit Avans: Tüm kredi kartları nakit avans işlemi sunmaktadır. Acil nakit ihtiyaçlarında kurtarıcı olabilen bu uygulama alışkanlığa dönüştürüldüğünde büyük sorunlar yaratabilir.

Hesap Kesim Tarihi: Hesap kesim tarihi aylık periyodun tamamlandığı ve bundan sonraki harcamaların sonraki aya devir olacağını açıklar. Hesap kesimi ayrıca ödeme tarihinin başlangıcıdır. Bu sebeple maaş ödemesine uygun dönemleri seçmeniz önemlidir.

Ekstre Dökümleri: Hesap ekstreleri sadece ödeme yapmanız gereken tutarı açıklamaz. Harcama alışkanlıklarınızı izlemenin de en faydalı yoludur.

Kredi Kartını Bilinçli Kullanmak

Ödeme Alışkanlığı: Kredi kartı borçlanmalarının en büyük sebebi asgari tutar borç ödemesi yapılmasıdır. Bankalar borcun %30 oranındaki kısmını zorunlu ödeme tutarı olarak sunar. Bu şekilde banka ile ilişkiler bozulmamış olsa da kalan tutar için her ay faiz uygulanır ve borç giderek katlanır. Bu sebeple her ay dönem borcunun tamamını ödemeyi alışkanlık edinmeniz, ödeyebileceğiniz kadarını harcamanız için de sizi kontrol altında tutacaktır.

Kredi Kartının Güvenli Kullanımı

Sanal Kart: internetle alışverişin en kolay yolu olan sanal karta internet bankacılığı ile sahip olabilirsiniz. Kartınızla ortak hesaba ancak farklı kart numarasına sahip sanal kartınızın limiti 0 TL’dir. Alışveriş öncesi bakiye yükler ve kartınızın özellikleriyle alışveriş yaparsınız.

3D Secure: İnternet alışverişinin güvenli tamamlanması için diğer yol da cep telefonunuza gelen kod ile alışveriş onayı istemektir.

Kredi Kartını Bilinçli Kullanmak için Bilinmesi Gereken

Hızlı Alışveriş Uygulamaları: bazı siteler kart bilgilerinizin kaydı ile hızlı alışveriş imkanı sunar. Bu hem alışveriş sırasında size ikinci bir düşünme şansı sunmayarak fazla harcama yapmanıza hem de bilgilerinizin çalınmasına sebep olabilir.

Kişisel Bilgi Paylaşımı: kimlik bilgileri ve kişisel bilgileri paylaşırken dikkatli olmak gerekiyor. Banka ile irtibata geçtiğinizde sizden bazı kimlik bilgilerini isteyebilir ancak şifreleri istemezler.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması

Kredi kartı borcunu ödemede zorluk yaşamaya başladıysanız, iş daha büyümeden bazı önlemler alabilirsiniz.

Taksit Erteleme: Taksitleri ayarlamakta güçlük çekiyorsanız bankaların sunduğu taksit atlama veya erteleme yöntemine başvurabilirsiniz.

Taksitli Nakit Avans: Ödeyemediğiniz borcu taksitlendirirken limitiniz dolu kalmaya devam edeceğinden kredi kullanımına göre daha kontrollü olmanızı sağlayacaktır.

İhtiyaç kredisi: Kartla en fazla 12 taksit imkanından yararlanmak mümkün olup, kredi kullanımında 48 aya varan vade seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.

Banka İle İşbirliği: Kredi kartı borcu 60. gün sonunda hala ödenemediyse, bankanızla borç yapılandırma için masaya oturmanız doğru olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Kredi Kartı Kullanımını Sırasında Yapılan En Büyük 10 Hata başlıklı makalemizde kredi kartı kullanımı, kredi kartı kullanımındaki hatalar ve Kredi Kartı Sözleşmesi hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.