Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Öğrenim – Öğrenci kredisi nasıl alınır?

05.06.2017
604

Üniversite öğrenimini gerçekleştiren her öğrenciyi yüksek öğrenim kurumunun gereklilikleri ne kadar ilgilendiriyorsa öğrenim kredisi meselesi de o kadar önemli bir hal alıyor. Öğrenciler üniversite eğitimlerine başladıklarında öğrenim kredisi için nasıl başvuru yapacaklarını, hangi yolları izlemeleri gerektiğini merak ediyor. Konuya öncelikle öğrenim kredisinin ne olduğunu açıklayarak başlayalım.

Öğrenim kredisi

Liseden sonra başlayan üniversite hayatlarında yani yüksek öğrenimde her öğrenci maddi açıdan desteğe ihtiyaç duyar. Öğrencilerin T.C. uyruklu olması şartı ile devlet tarafından bir borç para aktarımı gerçekleşir. Amaç öğrencilerin hem eğitim hayatlarında hem de sosyal yaşamlarında ekonomik açıdan sıkıntı çekmemeleridir. Bu para borç olarak verilir ayrıca zoraki bir yanı bulunmamaktadır. Öğrenim kredisi öğrencilere eğitimleri devam ettiği sürece verilir. Öğrenim kredisi için geri ödenecek borç hesaplanırken de başka durumlar devreye girer. Öğrencinin kredi aldığı toplam dönem birikimi Türkiye İstatistik kurumunun toptan eşya fiyat durumundaki artışların uygulanması ile hesaplanır.

Öğrenim kredisinden kimler faydalanabilir?

Lisans öğrencileri,

Ön lisans öğrencileri,

Vakıf üniversitesinde okuyan öğrenciler,

Yüksek lisans yapan master yapan yada doktora yapan öğrenciler,

İkinci öğretimde okuyan öğrenciler,

İki yıllık okullarda öğrenimini tamamlayan ardı sıra dört yıllık okullara geçiş yaparak üçüncü sınıfa ara vermeden kaydını yaptıran öğrenciler.

Açık öğretim öğrencilerinden de özel durumda olan öğrenciler yani gazi veya şehit çocukları, anne ve babasını kaybetmiş olan öğrenciler,

Öğrenim kredisinden faydalanabilmektedir.

Bir öğrenci burs alıyorsa öğrenim kredisi alamaz. Aynı şekilde öğrenci öğrenim kredisi alıyorsa burs alamaz. Bir öğrenci her iki durumdan faydalanamaz.

Öğrenim kredisi kimler alamaz?

Ogrenim Kredisi Sorgulama

Artık yıl olarak nitelendirilen öğrenim süresi uzayan öğrenciler,

En az asgari ücret alarak sürekli bir işe sahip olan yada aylık düzenli bir geliri olan kişiler,

Daha önce bir üniversite bitirmiş olan öğrenciler,

Ön lisans öğrencisi iken lisans öğretimine geçiş için intibak eğitimi yapan kişiler,

Öğrenim kredisi almak için başvuru yaptığı tarihten itibaren yükseköğrenim kurumunda 1 yıldan fazla süre başarısızlık gösteren öğrenciler,

Gerçek dışı belge sunarak öğrenim kredisi başvurusu yapan öğrenciler,

T.C. vatandaşı olmayan öğrenciler,

Kurumdan daha önce öğrenim kredisi yada burs almış olan öğrenciler,

Öğrenim kredisi yönetmeliğinde belirtilen hükümlere göre kredi almak için yeterli gereklilikleri barındırmayan öğrenciler

Öğrenim kredisi alamazlar.

Eğer bir öğrenci öğrenim kredisinden faydalanırken yaşamında bir değişiklik meydana gelir ise, kredi veren kurum tarafından burs verilecek öğrenci statüsüne girerse öğrenciler bu durumu belgelendirerek belirttiği taktirde öğrenim kredisi o tarihten itibaren bursa çevrilir.

Öğrenim kredisi almak için hangi yolu izlemek gerekir?

Öğrenci kurumdan ilk defa burs veya öğrenim/katkı kredisi almak için başvuru yapacak ise gerçekleştirmesi gereken işlemler şu şekildedir.

Üniversite öğrenimi için ilk defa kaydını yaptıran öğrenciler öğrenim veya katkı kredisi, burs kullanmak istiyorsa başvuru işlemlerini üniversite sınavının açıklanmasının ardından www.kyk.gov.tr adresine girerek gerçekleştirmesi gerekir.

Ön kayıt, ara sınıf, özel yetenek veya master/doktora yapan öğrenciler de başvurularını bu sayfa üzerinden gerçekleştirmektedirler.

Katkı kredisi, öğrenim kredisi yada burs için başvuru yapan öğrencilerden kurum sadece öncelik belgesi talep etmektedir. Kurum tarafından açıklanan diğer başvuru belgeleri öğrencilerden istenilmemektedir. Diğer belgelerin kontrolü kurum tarafından web ortamında kontrol edilmektedir. Kurum hangi belgeleri talep ediyorsa her öğrencinin kendi yüksek öğrenim kurumu sayfasında yada www.kyk.gov.tr adresinden yayınlanmaktadır. Eğer başvuru yapan kişi açık öğretim fakültesi öğrencisi ise gerekli duyurular adresine yapılmaktadır.

Öncelik belgeleri

Şehit/gazi çocuğu ise ilgili kurumdan alınacak belge,

Sağlık kurumundan verilen belge ile %40 oranında engelli olduğu belirtilen kişiler,

Lise yada lise dengi okullarda gerçekleştirmesi gerektiği eğitimini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında kalarak gerçekleştirenler,

Darüşşafaka Lisesinden mezun olan öğrenciler,

Milli futbolcular için federasyonlarından alınacak belge,

Anne ve babasını kaybetmiş olan öğrenciler,

Yukarıda belirttiğimiz gibi öncelik durumu bulunan öğrenciler başvuru sırasında kurumu durumdan haberdar ettikleri taktirde burs veya kredi verilmesi durumuna buna göre karar verilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.