Özel Sağlık Sigortası Bekleme Süresi Nedir
İnsanlar sağlıklı olarak geçirmiş oldukları günlerde sağlıksız günleri çok fazla düşünmezler. Ancak sağlık sorunları baş göstermeye başladığında birçok sorun ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Devletin sunmuş olduğu sağlık sisteminde herkesin sigorta imkanlarından yararlanma imkanları söz konusudur. Ancak bu durum devletin imkanları ışığında sunulan hizmetlerdir. Devlet vatandaşlarına en iyi sağlık imkanları sunmaya çalışıyor ancak bu sistemde yine de aksamalar meydana gelebiliyor. Vatandaşlar hastalandıklarında devlet hastaneleri yerine özel sağlık kuruluşlarına da gitmek istiyorlar. Ancak böyle bir durumda da vatandaşların ağır ekonomik külfet ile karşı karşıya kalma durumları söz konusu oluyor. Böyle bir durumda vatandaşların sağlık hizmeti alması durumunda oldukça zorlu bir ekonomik sorun ile karşılaştıkları görülüyor. Bu durum herkesin böyle bir yükün altına giremeyeceğini sağlık hizmetlerinde daha farklı yöntemlerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Tüm bu nedenlerden dolayı devletin desteklemiş olduğu özel sağlık sigortaları hizmetlerinin verilmesini gündeme getirmiş ve devlet desteği ile de bu sistem vatandaşların hizmetine sunulmuştur.
Özel Sağlık Sigortalarında Bekleme Süreleri ve Nitelikleri
Sigorta şirketleri kapsamında bazı hastalıklar konusunda sağlık sigortası poliçe usulleri çerçevesinde bekleme sürelerini devreye sokuyor. Belli bir süre sonrasında ise belirtilen bu hastalıklar poliçe kapsamı içerisinde uygulanmaya başlıyor. Birçok kişi özel sağlık sigortası bekleme süresi ne kadar konusunda detaylı bilgiye sahip olmak için çeşitli araştırmalar yapıyorlar. Bekleme süresi konusuna ilk kez yapılan sağlık sigortası poliçelerinde denk geliniyor. Poliçenin ikinci ya da daha sonraki süreçlerinde yenilenmeleri durumunda bekleme süreleri söz konusu olmuyor. Sigorta şirketleri usuller gereği bekleme süresinin devreye sokarak aslında işleyişlerde kendileri için bir risk durumunu da ortaya çıkarıyorlar. Sigorta şirketlerinde özel sağlık sigortası bekleme durumu çeşitli durumlara göre değişiklik gösteriyor. Hastalar için gerçekleşmesi yakın bir zaman içerisinde olma ihtimali yüksek olan riskler sigorta şirketlerini de aynı risk gurubuna sokuyor. Bu nedenle sigorta şirketleri tarafından hastalığın bir süre içerisinde seyredilmesi ve hastalık konusundaki gelişmelere göre güvence altına alınma durumları ele alınır.
Bekleme Süresi Hangi Hastalıkları Kapsar
Sigorta şirketleri birçok hastalıklar kapsamında hastalara yapılan müdahaleler ve yatarak verilen tedavi giderlerinin bu hastalıkların aniden ve bir kaza neticesinde meydana gelmesi durumu çok önemli olmadan poliçe başlangıcından 6 ay, 9 ay ve 1 yıl gibi süreler içerisinde kapsam içine alınıyor. Bu nedenle birçok hasta hangi hastalıklar için bekleme süresi ne kadar sorusunu sıklıkla soruyor. Bu kapsam içerisine alınan hastalıkların başında tüm kanser ve kalp hastalıkları, ürolojik sistemlerdeki taşlı hastalıklarda, kronik olarak görülen böbrek hastalıklarında ve aynı zamanda hastalara sunulan diyaliz hizmetlerinde görülebiliyor. Bunun haricinde ise boyun ve bel fıtığı gibi durumlar ile omuz bölgesine yapılacak cerrahi müdahale durumu da bu kapsam içerisinde değerlendiriliyor. Aynı zamanda riskli hastalıklar statüsünde görülen her türlü fıtık şikayetlerinde, safra yolu hastalıklarında geniz eti ve orta kulak rahatsızlıklarında da bu sistem etkili bir şekilde kullanılıyor.
Özel Sağlık Sigortasında Bekleme Süresi ve Özellikleri
Sigorta şirketleri poliçe tarihinden sonra meydana gelen ve vuku bulan kazalar, kalp krizi, tansiyon ve şeker hastalıkları gibi hastalıklarda ve istenmeye kaza durumlarında bekleme süresi sistemini uyguluyor. Sigorta şirketlerinde özel sağlık sigortası bekleme süresi farklılıklar gösterebiliyor. Bu farklılığın ana neden her şirketin bekleme süresi konusunda ele aldığı değerlendirmelerin birbirinden farklılıklar göstermesidir. Sigorta şirketleri sigorta sözleşmeleri gerçekleştirmeden önce sigorta işlemi yaptırmak isteyen ve henüz işlemleri gerçekleşmeden önce hangi hastalıklara sahip olduğu, halen tedavi içerisinde bulunduğu bir hastalığı olup olmadığı ve aynı zamanda irsi olarak nitelendirilen ve aileden gelen kalıtsal bir hastalıkları olup olmadığını kontrol ediyor. Bu nedenle özel sağlık sigortası şirketlerinin tüm bu özellikleri araştırmadan sigorta poliçe işlemlerime başlamıyor. Bu bekleme süreleri de şirketlerin yoğunluklarına göre değişiklik gösteriyor.
Özel Sağlık Sigortası Teminatları
Sağlık sigortası sistemleri insanların günlük yaşantıları esnasında sıklıkla akla gelen bir durum değildir. Ancak oldukça büyük bir önem taşıyor. Çünkü insanların yaşantılarında ne zaman ne olacağı kesin olarak bilinmemek ile birlikte ani gelişecek bir durum karşısında özel sağlık sigortalarının önemi ortaya çıkıyor. Özel sağlık sigortaları vatandaşların bu tür durumlarını göz önüne alındığında vatandaşları maddi ve manevi olarak büyük bir yük altına sokmadan hızlı, güvenilir ve kaliteli bir şekilde tüm imkanlardan yararlanmalarına imkan sağlanıyor. Vatandaşlarda görülebilen bazı hastalıklar için kolay bir şekilde müdahale edilme özelliği söz konusu iken bazı hastalıklarda ise belli bir süre hastalığın gidişatı konusunda bekleme sürüleri söz konusudur. Bu nedenle her vatandaşın özel sağlık sigortası yaptırması kendi çıkarları açısından oldukça büyük bir önem arz ediyor. Özel sağlık sigortalarında aylık ödenecek miktarlar da kişilerin gelir durumlarına göre belirlendiğinden dolayı herkesin ödeyebileceği boyutta düzenleniyor. Aylık olarak yapılacak ödemeler neticesinde vatandaşlar özel sağlık sigortası kapsamında tüm sağlık şikayetleri konusunda sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyorlar.
Bir önceki yazımız olan Özel Sağlık Sigortası Doğum Masraflarını Karşılar Mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Henüz yorum yapılmamış.