Her insanın hayalinde ev almak vardır, ev almak isteyen insanlar ilk önce banka kredileri analiz ederek bütçelerine uygun bir kredi seçeneği aramaktadır. Peki peşinatsız ev kredisi nasıl alınır, Kira ödemekten bıkan, kendi evinde yaşamanın tadına varmak isteyen herkes artık bir konut sahibi olmanın zamanı geldi diye düşünür. Ancak bazen kişilerin elinde teminat olmayabilir, kişilerde teminatları olmasa dahi artık kira ödemek yerine kendi evinin borcunu ödemeyi ister. Sizlerde bu grupta yer alıyorsanız sizin için peşinatsız konut kredisi veren bankaları araştırdık. Bankalar tarafından talep edilen bu şartları taşıyorsanız yüzde yüz kredi olanaklarından faydalanabilirsiniz. Kendi yuvanızın sahibi olmak bu kadar kolay.
Peşinatsız konut kredisi veren bankalar 2018
Daha önceki yıllara baktığımızda özellikle 2011 ve öncesine bankaların %100 oranında alınması istenen konutun tamamının maliyetine kredi veriyordu. Ancak 2010 yılında planlaması yapılan yönerge ile bu yıldan sonra bankalar sadece %75’lik bir oranla konut kredisi fırsatı sunmaya başladı. Aynı şekilde bu durumu ticari iş yeri almak için kullanmak isteyen tüketiciler bankalardan kredi çekmek istediklerinde %50’lik bir oranla karşılaştı. Bu durumdan en çok peşinatı olmadan ev sahibi olmak isteyen kişiler zararlı çıktı. Bu durum sonucunda peşinatsız ev için bir çıkar yol arayan tüketiciler farklı alternatiflere yöneldi ve sonunda karlı çıktı. Şimdi bu alternatiflere yakından bakalım…
Hiç peşinatsız ev kredisi veren bankalar hangileridir?
Her banka elinde peşinat olan tüketicilere çalışmıyor. Hiç peşinatsız ev almak isteyen vatandaşları da düşünen bankalar var. Ancak bu bankalardan faydalanmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar mevcut. Bankaların sunduğu şartlar barındıran tüketiciler Finansbank, Akbank, Odeabank ve Garanti Bankası gibi kamusal veya özel sermayeli bankalardan alacağı konut kredisi için yüzde yüz kredi imkanından yararlanabilir. Şimdi biraz daha konunun içine girerek şartları inceleyelim.
Hiç peşinatsız ev kredisi şartları nelerdir?
Öncelik ipotek olarak değerlendirilecek bir ev ana unsurdur. Akrabanızın, eşinizin veya dostunuzun olabilir. Her kimin üzerine olursa olsun bankaya ipotek değeri olan bir ev sunarsanız alacağınız ev için %100 oranında kredi kullanabilirsiniz. Sistem otomatik olarak kanunlar çerçevesinde alınacak evin fiyatı ne kadarsa o fiyat üzerinden %75 oranında konut kredisi sunar geri kalan %25’lik kısım ise ipotek olarak gösterilen ev üzerine tüketici kredisi çıkarılarak tamamlanır.
İpotek değeri olan binanın olmayanlar nasıl yüzde yüzlük geri ödemeli kredi alabilirler?
En önemli maddenin yukarıda ipotek değeri olan bir konut olduğunu belirttik. Ancak ipotek olarak gösterebileceğim bir evim yok diyorsanız sizin için bir çare daha var. Ekspertiz raporlarının yüksek çıkması. Bankalar kendilerine hangi işlem için olursa olsun müşterinin gelir gider tablosunu incelemeye alırlar. Tablo incelendikten sonra alınması planlanan ev üzerinde araştırma yapılması için SPK lisanslı değerlendirme firmalarına bağlı olan ekspertiz personelleri gönderilir ve ev üzerinde inceleme yapılır. Gelen ekspertiz raporunda mülk değeri ne kadar belirtildiyse bankalarda o kadar kredi çıkarımı yapar. Ekspertiz ne kadar yüksek bir fiyat yazarsa buna bağlı olarak bankadan ev fiyatının tamamı için kredi kullanılmış olur.
Ev kredisi geri ödemeleri nasıl oluyor, size kredi ne kadar çıkar?
Ev sahibi olmak için kişi banka kredilerinden faydalanmayı planlıyorsa aklına takılan sorulardan biri de bankanın kendisine ne kadar kredi vereceğidir. Konut kredisi alınırken diğer kredilerde olduğu gibi limiti kullanıcın kredi notu belirler, evin konumu, bankada kredi tutarını etkileyen faktörler arasındadır. Daha önceki yıllarda bankadan kredi çekerek ödemeleri düzenli bir şekilde yaptıysanız ve şu anda da ödemesi bulunan bir krediniz yoksa avantajlısınız demektir. Evin konumu da önemlidir, evin durumu da. Eğer ev inşaat halinde ise bankalar bu duruma pek sıcak bakmaz. Bitmiş vaziyette bulunması oldukça önemlidir. Aylık gelirde en önemli faktörlerdendir. Aylık kazancınızın %35-40’ına denk gelen geri ödemelerle kredi kullanabilirsiniz.
Bir önceki yazımız olan Konut Kredisi Nedir? Nasıl kullanılır? 2020 başlıklı makalemizde konut kredisi faizi, konut kredisi nasıl alınır ve konut kredisi ne hakkında bilgiler verilmektedir.
View Comments (0)