Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Trafik Sigortası Cezası Nasıl Sorgulanır

05.02.2018
469

Trafik cezası günümüzde her birimizin başına gelebilecek bir durum. Her birimiz trafikte anlık bir dikkatsizlik, bir dalgınlık ya da acele sonucu trafik cezasına maruz kalabilmekteyiz. Artık biliyoruz ki zorunlu trafik cezasının yaptırılması zorunlu ve yaptırmamak da cezaya tabi durumda. Zorunlu trafik sigortası, kayıt altında bulunan taşıtların olası kaza durumunda üçüncü şahıslara verdiği zararların telafi edilmesine yönelik bir uygulamadır. Kayıtlı olan her taşıtın zorunlu trafik sigortası yaptırması mecburidir. Bu kuralı ihlal edenler hakkında idari para cezası işlemi uygulanmaktadır. Aracınızın zorunlu trafik sigortasını yaptırmadıysanız ve bu yüzden ne kadar ceza ödeyeceğinizi merak ediyorsanız zorunlu trafik sigortası ceza sorgulamasını yapmanız gerekmektedir. Bu nedenle de cezayı nasıl sorgulayacağımız, nasıl öğreneceğimiz ve ne şekilde, hangi yollarla ödeyebileceğimizi bilmek çok önemlidir.

Trafik Sigorta Cezası Nasıl Sorgulanır?

Trafik cezasını öğrenmenin yollarını internet ortamı veya posta yoluyla öğrenme olarak ayırabiliriz. Bizim konumuz ise asıl olarak internet üzerinden öğrenmedir. Çünkü posta yoluyla öğrenmede zaten bizim yapacağımız bir şey yoktur. Eğer trafik kuralını ihlal etmişsek, zorunlu sigorta süresini geçirmişsek ve de plaka üzerine emniyet ekiplerince bir ceza kesildiyse posta yoluyla düzenlenerek evimize gönderilmekte ve bu şekilde cezadan haberdar olmaktayız. Peki, bu postalar gelemeden biz bu cezalardan nasıl haberdar oluruz? İşte bu da günümüzde artık teknoloji ile beraber gelişen imkanlarla internetten saniyeler içinde yapılmaktadır.

İnternetten ceza sorgulama yapmak Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sisteminden ya da e-devlet sistemi üzerinden yapılabilmektedir. Bu sorgulama çeşitleri artık cep telefonlarından dahi kolayca ulaşılabilen ve plaka üzerine yazılan cezaların hemen öğrenilebileceği sistemlerdir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün plakadan ceza sorgulama sistemi ile plaka ve T.C. kimlik no gibi birkaç bilgi ile yazılan bir ceza olup olmadığı öğrenilebilmektedir. Bunun dışında artık e-devlet üzerinden de bu sisteme ulaşılabilmektedir. E-devlete giriş için öncelikle gereken PTT şubelerinden basit bir şifre almaktır. Bu şifre ile sisteme girilir ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hizmetleri arasında bulunan Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesinden istediğiniz bilgiye ulaşabilirsiniz. Sistemden aracınıza ceza yazılıp yazılmadığı, hangi tarihte, nerede, hangi saatte, hangi ilde, hangi saatte cezanın yazıldığına dair bilgilere kolayca erişilebilmektedir. İşte bu şekilde trafik sigortası ceza öğrenme hepimize bir tık kadar uzaklıktadır.

Sigortanın devam edip etmediği, süresi gibi bilgileri öğrenmek için ise Sigorta Bilgi ve Gözetim Sistemi üzerinden poliçe sorgulanabilir. Aynı zamanda yine e-devlet üzerinden de yukarıda anlattığımız şekilde giriş yapılarak poliçe sorgulamak da mümkündür.

 Ödeme Yöntemleri

Trafik cezasının farklı ödeme yöntemleri bulunmaktadır. E-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden zorunlu sigorta yaptırmama nedeniyle tarafımızda yazılmış bir ceza olduğunu öğrendiysek onu ödeme aşamasına geçmiş bulunmaktayız. Cezaları ödemenin de farklı yolları bulunmaktadır. Ceza ödeme internet sistemleri üzerinden ya da elden şubelere ödenebilmektedir. Öncelikle belirtmek gerekmektedir ki cezayı ne kadar erken ödersek bizim o kadar yararımıza olur çünkü ceza kesilmiştir ve ne kadar geç ödersek üzerine binen gecikme faizi o kadar yükselmektedir. Ayrıca erken ödeme indirimleri de cezayı bir an önce ödemeyi cazip hale getirmektedir.

Cezayı elden ödemek için şubelere gitmek gerekmektedir. Bu konuda yetkili olanlar ise PTT ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sitesinde bulunan 30 adet bankadır. Bunların içinde en rahat ulaşabileceğimiz ve çoğu yerde bulunanlar Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halk Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Denizbank, Finansbank, Türkiye Finans Katılım Bankası gibi bankalardır. Bu bankaların şubelerine giderek T.C. kimlik numarası söylenmek suretiyle cezayı ödeyebiliriz. Yine elden ödemek için illerde bulunan Vergi Daireleri de hizmet vermektedir. Ödemeyi bu şekilde yaptığınızda mutlaka dekontunu almak gerekmektedir. Ancak bu şekilde ödeme yapmak hem zaman kaybı hem de bu işlemler sadece mesai saatleri içerisinde yapılabilmektedir. İnternet üzerinden trafik sigortası ceza ödeme yapabilmenin de farklı yöntemleri vardır. Yukarıda belirttiğimiz bankaların internet şubeleri üzerinden bu ödemenin yapılması mümkündür. Eğer bir banka hesabınız varsa ve o bankanın internet şubesini kullanıyorsanız bu yöntemle ödeme çok pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Bunun haricinde Gelir İdaresi Başkanlığının sitesi üzerinden borç ödenebilir. Bunun için öncelikle siteye giriş yapılmalıdır ve gerekli bilgileri (T.C kimlik no, anne T.C. kimlik no…) sisteme girdikten sonra da karşınıza borç bilgileriniz gelmektedir.

Borç çeşitleriniz arasında trafik borçlarını seçtiğinizde karşınıza kayıtlı borçlarınız çıkmaktadır. Buradan kredi kartı ya da banka kartı ile ödemenizi yapabilirsiniz. İnternet üzerinden ödemenin bir diğer yolu ise e-devlet üzerinden giriş yaparak ödeme yapmaktır. E-devlet üzerinden giriş yapılarak borç ödeme sekmesine girdiğimizde sistem bizi yukarıda bahsettiğimiz Gelir İdaresi Başkanlığının sitemine yönlendirmektedir. Yönlendirildiğimiz bu sayfada yukarıdakinin aynısı şeklinde işlemimizi tamamlayarak cezadan kurtulabiliriz. İnternet üzerinden yapacağımız işlemlerde tekrardan hatırlatıyorum unutmamamız gereken ise mutlaka işlemle ilgili belgenin çıktısını almak ya da telefon ya da bilgisayarımıza kaydetmektir. İlerde olabilecek her hangi bir sıkıntıya karşı bu bizim için bir güvence olur.

Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Cezası Nedir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.