Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Trafik Sigortası Ödeme Planı Nasıl Belirlenir

11.01.2018
524

Trafik sigortası her araç sahibinin yaptırması zorunlu bir işlem olarak yaptırılır. Zorunlu trafik sigortası farklı sebepler nedeniyle, fiyatları yüksek olabilmektedir. Bu sebepler arasında ruhsat sahibinin daha önce kaza ya da benzeri bir olaya karışmış olması, en önemli nedenler arasında yer almaktadır. Bu durumda trafik sigortası ödeme şartları değişiklik göstermekle beraber, aynı zamanda aracın bedeli, motor hacmi gibi etkenler ile aracın yaşı da zorunlu trafik sigortasında ücreti belirleyen etkenlerdir. Hasarsızlık denilen bu durumda araç sahibi şahıs ilk sene için , ikinci ve üçüncü seneler için de %20 indirime hak kazanmış oluyor. Bu durumda trafik sigortası ödeme işlemi sırasında, tüm acente ya da sigorta işlemi yapan kuruluşlarda ücrete yansıtılmaktadır. Tam tersi bir durum olarak her sigorta poliçesi döneminde kazaya karışılması durumunda ilk yıl için %20, takip eden yıl için %40 ve üç ile daha ileri ki yıllar için de %60 artış poliçe ücretine yansıtılmaktadır. Bu nedenle, hasarsızlık sigorta yapılan araç ve kişi için çok önemli bir kriterdir.

Bir diğer önemli nokta da, sigorta poliçesinin zamanında yenilenmesidir. Trafik sigortası, her yıl yenilenmesi gereken bir belgedir. Sigorta hem aracı hem de diğer araçları ve sürücüleri güvence altına aldığı için zorunlu tutulmaktadır. Her yıl yenilenen sigorta poliçelerinin zamanında alınmaması durumunda, hasarsızlık cezasına ek olarak gecikme gün sayısına göre ücret artışı uygulanmaktadır. Bu artış yükseltme limiti %50 civarına kadar gün sayısına göre değişim göstermektedir. Zamanında ödeme yapılması durumunda poliçe ücreti cezaya düşmek durumunda kalmadan normal düzeyde uygulanacaktır. Zorunlu trafik sigorta poliçesi olmaması durumunda da, çok yüksek ücretler ve cezalarla karşı karşıya kalınabileceği için zamanında ödeme yapılarak poliçe yenilemesine gidilmesi önemlidir.

Trafik Sigortası Ödeme Planı Hangi Aralıklarda Yapılmaktadır?

Trafik sigortası yapılırken birden fazla parametre hesaba katılarak bir sonuca varılmaktadır. Bu kriterlerden elde edilen olumlu sonuçlar neticesinde sigorta poliçe ücreti de daha düşük olabilmekte ya da normal düzeyin üstüne çıkabilmektedir. Her yıl yenilenen ve bulunması zorunlu bir belge olan trafik sigortası, öncelikli sürücü yaşı ile aracın tescil tarihine göre değerlendirilir. Bu değerlendirmeyi takip eden kriterler arasında, aracın bulunduğu yerleşim yeri, marka ve modeli, aracın rengi, motor hacmi gibi daha birçok değerlendirme ölçütü yer almaktadır. En önemli kriter hasarsızlık ve kaza yapmamış olmaktır.

Her yıl bu kriterler tekrar değerlendirmeye alınarak, trafik poliçesi yenilenir. En çok sorulan sorular arasında yer alan trafik sigortası planı nasıl çıkartılır sorusuna verilecek cevap bu şekildedir. Fakat, daha da açıklayıcı olması açısında, poliçe ücreti için, sigorta poliçesi konusunda anlaşma yapılan şirket tarafından ödeme planında esneklik sağlanamamaktadır. Yani kredi kartına taksit yapılan trafik sigortası yoktur. Fakat kredi kartının alındığı banka trafik sigortası ödeme işlemi sonrasında, yapılan harcamayı taksitlendirme yapmakta ya da siz talep ettiğiniz takdirde ödemeyi uygun taksitlere bölmektedir. Bu taksitlere bölme işlemi banka tarafından ek ücrete ve faiz uygulaması yapılmasına neden olabilmektedir. Normal zorunlu trafik sigorta poliçe ücretine ek olarak vade farkı ve ücretler yansıtılarak taksitlendirme uygulanmaktadır. Banka tarafından taksitlendirme yapılması sırasında bu duruma dikkat ederek işlem yapılması konusu önem arz etmektedir.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?

Adından da anlaşılacağı gibi trafik sigortası yaptırmak zorunlu bir işlemdir. Eğer bir araç trafiğe çıkarılmak isteniyorsa, mutlaka zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekmektedir. Yaptırılmaması halinde trafik sigortası ceza işlemi uygulanmaktadır. Ceza işlemi öncelikli olarak aracında bağlanmasıdır. Trafik sigortası hem aracın ve sürücüsünün güvenliği hem de diğer araç ve sürücülerin güvenliğini maddi olarak sağlayan bir protokoldür. Bu protokolün olmaması, aracın trafikten uzaklaştırılmasını gerektirir ve araç bağlama işlemi sırasında kullanılan çekici ve otoparkın ücreti yine araç sahibinden tahsil edilir. Bu cezanın yanında 92 TL idari para cezası uygulanır. Aracın tekrar trafiğe çıkarılabilmesi için derhal zorunlu trafik sigortasının yaptırılarak ilgili şubeye bildirilmesi ve çekici ile otopark masraflarının ödenmesini gerektirmektedir.

Birçok araç sahibi sigorta yaptırmak için poliçe üzerinde yazan son günün gelmesini beklemektedir. Bu durumda cezaya yakalanma olasılığı yüksektir. Farklı bir şekilde, poliçenin son bulduğu hafta yeni zorunlu trafik sigorta poliçesi eski poliçe bitiş tarihinde başlayacak şekilde alınabilmektedir. Eski poliçe için ödediğiniz ücretin geçerli olduğu tarihe kadar böylelikle eski poliçeyi, bitişi ile beraberde yeni poliçeyi kullanmaya devam ederek, herhangi bir ceza riskine girmeden ve maddi kayıp yaşamadan aracınızı güvenle kullanma koşullarına sahip olabilirsiniz.

Zorunlu trafik sigortası, zorunlu olmasının yanında istenmeyen durumlarda fayda sağlayan bir uygulamadır. Bu nedenle yapılması önemli ve ciddi maddi koruma sağlar. Kaza yapmadan araç kullanmanın ücretler konusunda çok önemli ve azaltıcı bir etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle araçların hasarsızlık indiriminden faydalanılması için, trafik kurallarına uyarak sürüş gerçekleştirilmesine özen gösterelim. Zorunlu trafik sigortası siz ve diğer sürücüler için güvencedir.

Bir önceki yazımız olan Trafik Sigortası Teklifi Nasıl Alınır başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.