X
    Categories: KOSGEB

Kosgeb Güncelleme Nasıl Yapılır?

Sıfır faizli KOSGEB kredi desteğinden faydalanmayı amaçlayan yeni girişimciler için 50bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi imkânı sunulmaktadır. Bu imkânlardan yarar sağlama hedefinde olan girişimciler ayrıca 13 farklı proje programı arasından herhangi birine başvurmayı arzulayan esnafların Kobi beyannamesi doldurması gerekmektedir.

Bu gereklilik her ne kadar 2017 yılında verilen faizsiz KOSGEB kredisi için öne sürülmemiş olsa da, yapılan başvuruların tamamlanmasının ardından sonuçların açıklanmasını takip eden süreçte, sunulan kredi desteğinden fayda sağlamak isteyen herkes mecburi olarak KOBİ kaydı gerçekleştirecektir. Bu yazıda KOSGEB KOBİ beyannamesi doldurmayla ve güncelleme işlemi yapmayla ilgili bilgi verilmektedir.

KOSGEB KOBİ Beyannamesi doldurma ve güncelleme işlemi için size danışmanlık hizmeti verecekleri söylemi içinde olan ve bu işlem karşılığından para talebinde bulunan kurum ya da kuruluşlara itimat etmemeniz gerekmektedir.

KOSGEB KOBİ Beyannamesi Nedir ve Nasıl Doldurulur?

KOSGEB KOBİ beyannamesi kuruluşun KOSGEB’e vizyonunu, firmasını, çalışan personelini, iletişim bilgilerini, kazancını ve firma sahibi bilgilerini ve benzer kriterleri tanıtır. KOSGEB ve bankaların tamamı kredi verme işlemini gerçekleştirmeleri esnasında beyanname talep etmektedirler.

Aşama Aşama KOSGEB Beyannamesi Doldurma

KOSGEB beyannamesinde birinci aşamada, KOSGEB’e beyanname verecek olan bireyin ilk olarak veri tabanına kayıtlı durumda olan bir KOBİ olması gerekmektedir. Eğer hiç kayıt yaptırmamış iseniz beyanname doldurma işlemini gerçekleştirmeniz mümkün değildir. Bu sebeple öncelikle veri tabanı kayıt işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Beyanname Doldurma ve Güncelleme

Bu adımda KOSGEB internet sitesinin ana sayfasına giriş yapılması ve bu sayfa üzerinden E-KOBİ linkine tıklamanız gerekir. Tıklama yapmanız gerekli olan bu link sizi, giriş sayfasına yönlendirir. Veri tabanı kayıt işlemini gerçekleştirdikten sonra belirlemiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapmanız gerekmekte. Giriş işleminin gerçekleştirilmesinden sonra karşınıza çıkacak olan sayfa üzerinde çarklar ve görsel siyah ok işareti ile belirtilmiş olan “KOBİ BEAYANNAME” linkine tıklamanız gerekir.

Beyanname linkine tıklayıp giriş yaptıktan sonra sırada beyanname vereceğiniz tarihi seçme işlemi var. Yıl seçim işleminin gerçekleştirilmesinden sonra ileri butonuna tıklanır. Daha sonra karşınıza çıkan sayfada işletmenize ait olan bilgilerin doldurulma işlemine sıra gelecektir. Bu bölümde işyerinizle ilgili sorulan soruların yanıtını eksiksiz ve doğru olarak girerek kaydetme işlemini gerçekleştirmeniz

gerekmektedir. Yanlış ve ya hatalı bilgi girişleri neticesinde ortaya çıkabilecek problemler bireyin kendisine aittir. Seçim yapılmasının sonrasında İLERİ butonuna tıklanır.

Daha sonra karşınıza Yetkili Personel sayfası gelecektir. Bu sayfa üzerinde işletmeye başvuran iş yeri sahibi kişiye ait olan bilgilerin doldurulması gerekmektedir. Bu bölümde “Yetkili Ekle” butonuna tıklama işlemi yapılır. Bu bölüme yetkili personel ekleme işlemi gerçekleştirilirken silme ve düzenleme yapabilmek mümkün olmaktadır. Ekleme işleminin yapılması esnasında yetkili kişinin cep telefonu numarası ve T.C. numarası bilgilerinin sisteme girilmesi mecburidir. Bilgilerin girilmemesi durumunda sistem yapılan işlemi onaylamayacaktır.

Daha sonra İşletme faaliyet konusu bilgilerinin doldurulması işleminin yapılacağı bölüme gelinir. Burada “Faaliyet konunuzu seçmek için tıklayın” linkine tıklamanız gerekir. Butona yapılan tıklamanın sonrasında ekrana bir faaliyet listesi gelir. Açılan bu ekran üzerinde NACE kodları ve AÇIKLAMA bölümü görüntülenir. Bu bölümden kuruluşa uygun nitelikteki faaliyet konusunun seçimi yapılarak “Kaydet” butonuna tıklanır.

Bu işlemin sonrasında ise sıra adres bilgilerinin kaydedilmesi aşamasına gelir. Beyanname doldurma adres bilgisi ekleme işlemi için gelinen bölümde işletme sahibinin adres bilgileri görüntülenir. Otomatik bir şekilde ekrana yansıtılan adres bilgileri veri tabanı kayıt sayfasından çekilir. İşletme adresinizin adresi değişmiş durumda ise, iş yerinizi taşımışsanız “Adres Ekle, Adres Düzenle, Adres Sil” butonlarından yararlanarak değişmiş olan yeni adres bilgilerini sisteme girerek düzeltme yapabilirsiniz.

Bu aşamaların sonrasında sıra beyanname kontrol ve kayıt işleminin gerçekleştirilmesine gelmiştir. Bu aşamaya kadar girmiş olduğunuz bilgilerin tamamının gözden geçirilerek kontrol edilmesi ve var ise hataların düzeltilme işlemi gerçekleştirilir. Hazırlanmış olan beyannamenin içeriğini oluşturan bilgilerinin tümünün doğru olması çok önemlidir. Gerekli olması halinde düzenlemeler yapılarak “Kaydet” butonuna tıklanır ve böylece kayıt aşaması tamamlanır. Daha sonra “ileri” butonuna tıklanır.

Daha sonra ekrana gelecek olan beyanname raporlarını çıktı alma sayfası üzerinden, artık sisteme kayıt işlemini gerçekleştirmiş olduğunuz KOSGEB KOBİ beyannamesinin fiziki nitelikteki çıktı sayfalarını alma işlemini bu bölümden gerçekleştirmeniz mümkün olmaktadır. Bu işlem için kayıt ekranı sayfasında 2 adet doküman yer almaktadır. Bu dokümanlardan ilki KOBİ Bilgi Dokümanıdır. İkincisi ise tüm bilgileri içermekte olan KOBİ beyannamesidir. Bu bölüm üzerindeki Microsoft Word programlarına ait olan ikonlar üzerine tıklama yaparak beyannameyi bilgisayarınızın indirilen klasörü içerisinde kaydedilmiş durumda olan dokümanı açmanız mümkün olmaktadır.

KOSGEB desteğinden faydalanabilmek için Veri tabanına kayıt olma gerekliliği kadar Kobi beyanname doldurma ve kayıt yenileme güncelleme işlemlerinin de gerekliliği söz konusudur. KOSGEB Veri Tabanına kayıt işlemini gerçekleştirmiş durumda olan Kobiler ve küçük işletme sahibi bireylerin KOSGEB resmi internet sitesi olma özelliğine sahip bulunmakta olan www.kosgeb.gov.tr adresi üzerinden Veri

Tabanı kaydının sonrasında doldurma mecburiyetinde olduğu KOSGEB esnaf beyannamesi ve KOBİ bilgi işlemlerinin detayları için yazıyı okumaya devam etmeniz son derece yararlı olacaktır.

KOBİ Beyannamesi Güncelleme İşlemi

İlk KOBİ beyannamesi kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesinden sonra geçmiş olan belirli bir sürenin ardından KOSGEB tarafından verilecek olan çeşitli desteklerden yarar sağlamak amacıyla başvuru yapılabilmesi için gerekli olan güncelleme işlemlerinin gerçekleştirilmesi çok önemlidir. KOBİ beyannamesi doldurma ve güncelleme işlemlerini gerçekleştirmek için KOSGEB’in resmi internet adresi olan www.kosgeb.gov.tr adresine giriş yapmanı ve buradan E-KOBİ bölümüne tıklama yapılır. Tıklama sonrasında ekrana Kullanıcı Adı ve Şifre girilmesi istenen bölüme Kullanıcı adı ve şifre kullanılarak giriş yapılır.

KOBİ beyannamesi güncelleme işlemleri ve ilk kayıt işlemleri için giriş yapılmak istenen Kobi beyannamesi yılı seçilir ve butona tıklanır. Tıklama sonrası gelen ekranlar üzerinden işletme ile alakalı olarak doldurulması gerekli olan bilgileri ve işletme ile alakalı olarak sorulmakta olan sorulardan sizin için ideal nitelikteki seçimleri yaparak buton üzerine tıklama yapın.

KOBİ Beyannamesi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekli Olan Hususlar

Güncelleme işlemlerinin gerçekleştirilmesinde de işletme sahibi birey ve yetkili bireyin imza sirküsünün teslim edilmesi mecburiyeti bakımından imzaları ve onayı işletmeyi temsil etmeye yetkisi bulunan birey tarafından gerçekleştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Esnaflara sağlanacak olan 50 bin TL faizsiz kredi desteğinden fayda sağlamak için KOBİ ve esnafların KOSGEB birimlerine teslim etmeleri gerekli olan belgelerden biri olan KOBİ bilgi dokümanının doldurulma işlemi esnasında dikkat edilmesi gereken bazı detayların varlığı söz konusudur.

Esnaf beyannamesi güncelleme işleminin gerçekleştirilmesinin öncesinde KOBİ beyannamesinin doldurulması aşamasında işletme temsile yakın durumda olmayan bireyler tarafından beyannamenin imzalanmasının söz konusu olması durumunda ilgili beyanname hükümsüz olacaktır. Bu sebeple Veri tabanına kayıt işleminin gerçekleştirilmesinden sonra doldurulması gerekliliği olan KOBİ beyannamesi bilgi dokümanının bilgisayar çıktısı alınarak kaşelenme ve imzalanma aşamasında işletmeyi temsil etme yetkisine sahip kişi veya kişiler tarafından imzalama ile onaylanması gerekmektedir.

İşletme sahiplerinin KOBİ beyannamesi onayı ve güncelleme işlemlerini herhangi bir problem ile karşılaşmadan yaptırabilmeleri için KOSGEB birimlerine teslim edilmesi gerçekleştirilerek sağlanmakta olan destekten yararlanılabilmesi mümkün olduğu için KOBİ bilgi dokümanı ekinde belgelerin hiçbir eksik olmadan temini gerekliliği söz konusudur. Gerekliliği bulunan bu belgeler ise işletme yetkilisi tarafından onaylanmış olan KOBİ bilgi beyannamesi, son 6 ay içinde alınmış Oda onayı bulunan Ticaret sicil Gazetesi, İmza sirküsü, Şahıs işletmesi ile imza beyannamesi SGK tahakkuk fişi, İlgili olan tarihe ait Kurumlar vergisi beyannamesi, Bağkur hizmet dökümü belgelerin teslim edilmesi güncelleme ve kayıtlar ile ilgili olarak herhangi bir problem yaşanmaması amacıyla hazırlanması gerekli olan evraklardır. Bu

belgelerle birlikte KOSGEB’e başvuru gerçekleştirilmesi ve KOBİ beyannamesi onaylatılarak, kaydı bulunanların kayıtlarını yenileyerek güncellemeleri durumunda KOSGEB tarafından sağlanan desteklerde yararlanabilmek mümkün olmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Kosgeb Danışmanlık Ücretleri 2020 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Finans Krediler:

View Comments (0)

This website uses cookies.