X

Kredi ve Kredi Kartı Borçları Yapılandırılıyor Vadeler Uzatılıyor

Söz konusu kredi ve kredi kartı olunca ülke olarak elimize kimse su dökemez. Birçok ülkeyi hem çektiğimiz kredilerle hem de kullandığımız kredi kartlarıyla geride bırakmayı başarıyoruz. Vadelerin uzatılmasını da duyup sevinmeyen bir vatandaşımız yoktur. Ülkemizde huzuru kaçırmak, birliğimizi bozmak için yapılan hain girişimden sonra da hükümet devreye girerek hem ekonomiyi hem de vatandaşların ceplerini rahatlatacak birçok duruma el atmaya başladı. Sadece hükümette değil Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bu konuda oldukça büyük bir çaba sarf ediyor. Son zamanlarda gerek muhalefet partiler, gerek zıt görüşteki vatandaşlar birlik günüdür diyerek birbirine kenetlendi. Bu sayede de başımıza gelen talihsiz olayı kolayca atlattık.

Kredi ve kredi kartı borcu olan vatandalar derin bir nefes aldı gün onların günü. Kredilere ve kredi kartlarına yapılandırma ve vade sürelerine yenilik geldi. Vatandaşlar rahatlarken piyasanın durağanlıktan çıkıp canlanacağı da malum.

Şimdi yüzeysel konuşmayı bırakıp konu hakkında daha detaylı bilgi verelim. BDDK’dan (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) Başkan Mehmet Ali AKBEN’den gelen açıklama ile kredi kartlarına ve tüketici kredilerine taksit sayılarında artış yaşanacağını duyduk. Başkandan gelen açıklama ile de çalışmaların başlayacak olması netlik kazandı. Başlatılan çalışmalarda sonuca varılması tahminen 7-10 gün kadar sürecektir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanından gelen bir diğer açıklama da borçları gecikmede olan vatandaşlar için bir projenin hayata geçirilecek olması. Yani, ödenemeyen veya ödenmemiş borçlar için kolaylık sağlanacak, kredi kart taksit sayıları artacak ve tüketici kredileri için öngörülen vade sayısı uzatılacak.

Bahsi geçen konular birde FİK (Finansal İstikrar Komitesi)’nde geçiyor. Sadece BDDK değil, Türkiye Cumhuriyet’i Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği (TBB)’de bu girişimleri destekleyen kurumlar arasında. Konu üzerinde yapılan çalışmalar alakalı kişilerin belirttiği görüşlerle sonuca bağlanacaktır. Uzmanlardan alınacak görüşler tabi ki çok önemli, ancak yeniliğin konuşulduğu ortamlarda kurumlardan yana farklı bir görüş gelmeyeceği, karşı çıkılmayacağı görülüyor, yani söz konusu düzenleme büyük ihtimalle hayatımıza girecek.

Gerek hükümet gerek Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan gelen açıklamalarda net rakamlar belirtilmiyor olsa da konu üzerinde tahminlerde bulunalım. İhtiyaç kredileri için var olan 36 aylık sürenin eskisi gibi 48 aya çıkarılabilmesi, konut kredilerinde vade seçeneklerinin uzaması yenilikler arasında yer alacak gibi görünüyor. Sadece kredilerde değil, malum kredi kartı taksitlerine de sınırlama getirilmişti. Bu sınırlamanın kaldırılarak eskisi gibi 1 yıla geçirileceği de muhtemel düzenlemeler arasında yer alacak. Başka bir tahmin olarak taksit yasağı getirilen bazı alanlardan yasağın kalkabileceğini düşünüyoruz. Beklediğimiz haberler arasında cep telefonu taksitleri yer alıyor. Düzenlemelerin içerisinde cep telefonlarına taksit yasağı kalktı gibi bir haber duysak bizden mutlusu olmaz.

Ekonomi alanında yapılacak değişiklikler bizce sadece bunlarla sınırlı değil. Yakın bir zamanda vergi affı, faizlerde düşüş gibi duyumlarda alabiliriz. Farklı alanlarda da düzenleme gelmesi fena olmaz.

Bir önceki yazımız olan Kredi Kartına Taksitli Telefon Dönemi Yeniden Başlıyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Finans Krediler:

This website uses cookies.