X
    Categories: Kredi Notu

Başkasının Kredi Notunu Öğrenmek Ne İşimize Yarar?

Kredi notu, bu kavrama sadece bankalarda işe yarar gözüyle bakmayın. Hayatınızın bazı noktalarında sizi büyük yanlışların eşiğinden çevirebilir. Kredi notu demek sadece kişinin mali durumu demek değildir. Başkasının kredi notundan bana ne! Başkasının kredi notu benim ne işime yarayacak gibi düşüncelere de kapılmayın. Çünkü bazı noktalarda başkasının kredi notu sizin hayatınızı etkileyebilir. Ortak bir işe gireceğiniz zaman, birine kefil olacağınız zaman, çek senet işlemleri yaparken, kiracı seçerken, eş seçerken bu alanlarda kredi notu oldukça işinize yarayacak. Örneklerden sonra şimdi ne bir şekilde başkasının kredi notunu öğrenmek niye gerekli net bir şekilde cevabını arayalım.

Eş seçerken; yıllar önce iki kişinin hayatını birleştirmesi için ya bir kilim yeterdi, yada birbirlerini çok sevmeleri. Artık devir değişti iki kişinin hayatını birleştirmesi için önce birbirlerine güvenmeleri gerekiyor. Günümüzde fazla borcun altına girmiş olan kişiler eş adaylarından borçlarını saklamaktadır. Bu durum karşısında diğer kişinin mağdur olmaması için kredi notunun bilinmesi iyi olacaktır. İki taraf arasında şeffaflık olması için bilinmeyen bir durumun kalmaması için bu durum gereklidir.

Kiracı seçiminde; bütün kiracılarla ev sahiplerinin arası iyi değil. Kiracılarından yaka silken ev sahiplerinin sayısı bir hayli fazla. Ev sahibi, hem evini yüksek bir tutar karşılığında kiraya vermek ister hem de kiracısının ödemeleri zamanında yapmasını. Aynı zamanda kiracının sorun çıkarmayan bir kişi olması da hayallerin başında gelir. Ancak devir fazlasıyla değişti, sorunsuz insanlara denk gelmez çok zor. Ancak yeni dönemde ev sahipleri kiracıları ile kontrat yapmadan evvel kredi notlarına bakarak yaşanacak tüm sorunları ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Kredi notuna baktıktan sonra ev sahipleri borcuna sadık olan kişileri kendilerine kiracı olarak seçiyor.

Kefil olurken; Kefil olmak gerçekten çok büyük bir iş. Eğer olgun bir yaştaysanız, geliriniz işiniz iyiyse sizden borç almak isteyen yada borcuna kefil yapmak isteyen birileri kesinlikle olacaktır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen karar vermeyin. Önce kişinin kredi notu hakkında araştırma yapın yaş tahtaya basmayın. Kefil olmak sadece sözde kolay. Eğer kişi borcuna sadık değilse üzerine birde size güveniyorsa krediyi ödememesi durumunda bütün sorumluluk size kalacaktır. Ayrıca durduk yere sizin kredi notunuzda düşüşe geçecektir. Saydığımız tüm bu nedenleri göz önünde bulundurarak kefil olmadan önce kesinlikle kişinin kredi notuna bakın ve son kararı not üzerinden verin.

Ortak iş kurarken; evlenirken nasıl eşinizi özenle seçiyorsanız iş ortağı seçerken de aynı özveri ile yaklaşmanız gerekir. Ticari hayatınızı birleştireceğiniz kişinin mali durumu hakkında bilgi almak sizin en doğal hakkınızdır. İlerle işle ilgili bir krediye yeltendiğinizde ortağınızın notu kötü olduğu için krediniz iptal olsun istemezseniz bu duruma dikkat edin.

Çek Senet Alırken: Çeklerde senetlerde her zaman karşılık olmadığı malum. Bu durumu kötüye kullanan insanlar az değil. Eğer sizde çekte-senette alacaklı taraf iseniz ve arkası olmayan bir işe girmek istemiyorsanız kişinin kredi notuna dikkat etmelisiniz.

Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar Hangileridir ? başlıklı makalemizde Banka kredileri için başvuru, en uygun kredi ve Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.