X
    Categories: Kredi Notu

Kredi Notu Hakkında Doğru Bilinen 6 Yanlış

Kredi notu, bankalarda yapmış olduğunuz kredili işlemlerin, bunların ödeme performanslarını, başvuru durumlarını, kredi hacimlerinin sonucunda oluşan, kişinin kredibilitesini ölçen, bir puandır. Banka ve finansman kuruluşlarından alınan bilgilerle kredi kayıt bürosu tarafından hazırlanan raporlara göre bankalar her kredili müşterisi için bir puanlama yapar. Kredi notu sorgulama işlemi, toplumumuz son yıllarda özellikle bu notların detaylı raporlarının bireylere dağıtan bir kuruluşun hayata geçmesi ile daha çok gündeme gelmiştir.

Kredi notu sabittir: Bu bilgi yanlış olmakla beraber kredi notunuz her bankada farklılık göstermektedir. Çünkü her bankanın risk algılaması, kredili ürün kullanan kişilerin seçimine göre değişkenlik gösteren bir orandır. Kamuya yayınlanabilen finansal kredi notunuz sabit olmasına karşılık her bankada farklılık gösteren kredi puanlarının değişikliği sizi aldatmasın. Zira bu puanlar birbirine yakınlık gösterir ve ödemeleriniz düzenli, borçluluk oranınız uygunsa kredi kullanımınızda bir problem teşkil etmez.

Kredi notu öğrenmek ücretsizdir:  Kişiler kamuya yayınlanabilen kişisel kredi notlarını ve detaylarını, bir kuruluş aracılığıyla kredi kayıt bürosundan öğrenebilmektedir. Kredi kullanmak isteyen kişilerin bankalarda ilk sordukları soru ise, “kredi notum kaç” sorusudur. Bu bilgiler ilgili kuruluşun internet sitesinden öğrenilebileceği gibi, bankaların mobil uygulamalarından, internet şubelerinden e posta aracılığıyla ve banka şubelerinden döküman ile kredi puanı ve kredili ürün borç detaylarını alabilirler. Fakat bu hizmet belirli bir ücrete mahsuptur.

Kredi notunun iyi olması, kredi kullanmak için yeterlidir: Kredi notunuzun yüksek oranlarda olması, kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanması için önemli bir kriterdir. Fakat yeterli bir koşul değildir. Kredi notunuz yüksek dahi olsa borçluluk oranınızın yüksekliği, yani kredili ürün (kredi, kredi kartı, kredili mevduat hesabı, kefillikten dolayı borç) kaynaklı borcunuz, gelirinize yakın oranlarda ise kredi başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir. Veya bir bankadan kredi kartı talep ettiğinizi, kredi notunuz da yüksek, eğer diğer bankalarda da kredi kartınız var ise ve limitleri toplamı sizin mevcut gelirinize göre hesaplanan üst limitlerde ise yasa gereği size yeni kredi kartı tahsis yapılamamaktadır.

Kefil olduğunuz borçlar kredi notunuzu etkilemez: Bu bilgide yanlıştır. Bir kişiye kefil olduğunuz zaman sizde o borçtan yüksek derecede mesul sayılırsınız. Kefilliğiniz kkb kaydınızda gözükür. Kefillik durumu, krediyi siz çekmişsiniz gibi borçluluk oranınızı yükseltir. Kefilin kredi ödemelerinde gecikme yapması, sizin kredi puanınızın da olumsuz etkilenmesine yol açar. Fakat bankalar kredi taleplerinizi değerlendirirken, kefillik detaylarına bakarak, ayrı bir değerlendirme yapabilir. Bazı bankalar bu konuda katıyken, bazı bankalar ise daha esnek davranabilir.

Kredi notu ödemeler düzenli iken yüksek kalır: Bu durum da doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Aslında yakın zamana kadar düzenli ödeme yapan tüketicilerin, kredi yoğunluğu ne kadar çok olursa olsun, ödemelerin düzenli olmasından dolayı bu durum kredi puanını etkilemiyordu. Fakat çok az bilinen bir durumdur ki ödemeler düzenli olsa dahi, kredili ürünlerinizin adetçe ve tutarca fazla olması son zamanlarda kredi puanını bir miktar düşüren nedenler arasındadır.

Kredili ürün kullanmayanların puanı yüksektir: Bireyler arasında en çok bu durum garipsenmektedir. Hiç kredi kullanmamış kişiye çok kolay kredi çıkabileceği algısı, tamamen yanlış bir algıdır. Zira bu sistem ödeme düzenliliği ölçen bir sistemdir. Hiç kredi kullanmamış yani bankalarla hiç ilişkisi olmayan kişiyi, finansal sistem tanıyamadığından, ödeme performansını yorumlayamadığından, bankalarca kredi başvuruları red olmaktadır. Peki bu kişilere kredili ürün tahsis edilmezse kredi puanı nasıl oluşacaktır? Bunun en pratik yolu alınan maaşın ilk etapta banka aracılığıyla alınmasıdır. Sonrasında banka bu müşterilere düşük tutarlarda kredili mevduat hesabı tanımlar, maaş aldığı kuruma da bağlı olarak düşük limitli kredi kartı tahsis eder. Bunların ortalama 6 ay düzenli kullanımı ve düzenli ödemeleri durumunda, bir kredi puanı oluşur. Daha sonra kredi talepleri en fazla 5000 TL’ye kadar değerlendirilip, bir de kredi ödeme performanslarına bakılarak, sistem tarafından kredi puanı yükseltilmesi sağlanır.

Bir Önceki Makalemizde Kredi Notu Artık İnternetten Öğrenilebiliyor! İsimli Yazımızı Okumanızı Tavsiye Ederiz.

Bir önceki yazımız olan Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar Hangileridir ? başlıklı makalemizde Banka kredileri için başvuru, en uygun kredi ve Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Finans Krediler:

This website uses cookies.