Konut Kredisi Alırken Hayat Sigortası Yaptırmak Zorunlu mu?
Konut piyasası son zamanlarda oldukça durgun. Konut kredisinin düşmesi ile birlikte de hem bankalara olan istekler attı hem de vatandaşlar kenara koydukları konut alma planlarını yeniden hayata geçirdi. Konut kredisi çekerek yeni bir eve sahip olmayı düşünen vatandaşlar şimdi eksper ücretlerini araştırmaya, ipotek rehin bedeli ücretini araştırmaya ve DASK sigortası ücretleri hakkında bilgi arayışı içine girdi. Bankalar arasında kredi seçeneklerini değerlendiren tüketiciler durgun olan piyasayı da canlandırmaya başladı.
Birçok tüketicinin merak ettiği bir durum söz konusu. Konut kredisi alırken hayat sigortası yaptırmak zorunda mıyız? Bizde sizler için hazırladığımız bu yazıda bu konuyu ele alarak ayrıntılı bir şekilde açıklamaya çalışacağız.
Krediler İçin Hayat Sigortası
Bankalarda süregelen hayat sigortasının nasıl bir işleyiş içerisinde bulunduğuna göz atarsak eğer, çektiğiniz kredi tutarı kadar kredinin vade süresi boyunca sigortalanma işleminizdir. Banka tarafından adınıza hayat sigortası yaptırılmasının sebebi tamamen bankanın size verdiği ücreti garantiye alma durumudur. Eğer konut kredisi çeken kişi ölse de, kendisinden sonra hayat kredisi mekanizması çalışmaya başlar ve bankaya kalan borç tutarı ödenir. Örnek vermek gerekirse, 10 bin TL tutarında 48 ay vade seçeneği ile çektiğiniz kredinin toplam bankaya dönüşü 14 bin TL olur, bu durum karşılığında da banka 4 yıl süre ile 14 bin TL alabileceği şekilde sizi hayat sigortası yapmaya mecbur eder.
Konut Kredisinde Hayat Sigortası Zorunlu Mu?
Herhangi bir kredi için bankalar size hayat sigortası şartı koysa da bu durum konut kredisinde geçerli değildir. Bu durumun değerlendirmesini yaptığımızda zaten hayat sigortasına gerek kalmadığını görmekteyiz. Çünkü, zaten konut için kredi çekiyorsanız banka konut üzerine ipotek koyuyor, bu durumun sonunda da siz zaten borcunuzu ödeyemezseniz banka tarafından evin satış işlemleri başlatılıyor ve banka alacağı tutarı bu sayede karşılıyor. İpotek durumu söz konusu olunca bunun dışında bankalar hayat sigortası yaptırma gereği duymaz yani şart değildir. Zaten tüketiciler de hayat sigortası yaptırma isteğin de pek bulunmaz, konut kredilerinin vadesi uzun olduğundan alınacak olan sigortanın prim bedeli de o kadar artar.
Hayat Sigortası Olmayan Bireyin Ölümü Sonrası Konut Kredisi Ne Olur?
Tüketicilerin hayat sigortası konusunda merak ettiği başka bir konu daha var. Hayat sigortası olmayan kişi ödeme devam ederken ölürse borcun ve konutun durumu ne olacak? Böyle bir durum yaşanırsa bankaya olan kredi borcu yasal mirasçıların üzerine kalır. Yani hayat sigortanız yok, konut kredisi devam ederken de vefat ederseniz borç varsa eşinize, çocuklarınıza eğer yoksa anne ve babanıza kalır. Ailenin yasal mirasçıları bu borç mirasını istemezlerse eğer reddi miras gibi bir seçenekte bulunabilirler. Reddi miras konusuna karar vermek içinde aile bireylerinin iyi düşünmesi gerek. Çünkü, sadece banka kredisini ret etmek bütün mirası reddetmekten daha karlı olacaktır. bu durumu kabullenmek istemeyen kişiler bankanın ipotek koyduğu konutu satarak borcu ödemesini tercih etmelidir. Eğer yasal mirasçılar kredinin kalan tutarını ödemek isterse banka bu durumda sorun çıkarmayacak ve ödemeler devam edecektir.
Eğer ölen kişinin hayat sigortası bulunursa, ilgili sigorta şirketi tarafından borcun kalan tutarı bankaya ödenmektedir.
Bir önceki yazımız olan Konut Kredisi Nedir? Nasıl kullanılır? 2020 başlıklı makalemizde konut kredisi faizi, konut kredisi nasıl alınır ve konut kredisi ne hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.