Bankadan Yüklü Para Çekmek İçin Önceden Ne Yapılmalı ?
Bankadan yüklü miktarda para çekmek için, hesap sahiplerinin para çekme esnasında mağduriyet yaşamaması için kesinlikle en az bir gün önce şube ile görüşüp çekeceği miktarı belirtmesi gerekiyor. Aksi bir durumda bankada bu parayı çekerken çok zor ve çok uzun bir süreç ile karşılaşmanız, neredeyse kaçınılmaz bir sondur. Bir gün önceden ilgili bankanın telefon numarasını arayıp, müşteri numaranız ve müşteri şifreniz ile banttaki kişinin sizi yönlendirmesi ile size özel atanan müşteri temsilcisine bağlanıp, en kısa zamanda örneğin 15.04.2017 tarihinde yaklaşık 10 milyon euro gibi bir ücret çekeceğinizi ve bu ücreti örneğin İstanbul Arnavutköy’de bulunan şubeden çekeceğinizi belirtmeniz gerekiyor.
Hangi Belgeler Hazırlanmalı?
Para çekileceğine dair bilgi müşteri temsilcisi arayıcılığı ile bankaya verilir. Daha sonra belirtilen tarihte bankaya giderken öncelikle yanınızda kimlik kartınız, varsa pasaportunuzu getirmeli, bankaya kaydolurken belirlemiş olduğunuz gizli soru ve aynı zamanda o gizli sorunun cevabı, annenizin kızlık soyadını tam bir şekilde bilmeniz gerekmektedir.
Bu kadar çok bilgi ve kartı normal şartlarda ufak miktarları çekerken getirmenize gerek yok fakat yüksek miktarda para çekimlerinde bu belgeler getirilmeli çünkü bankalar olası bir dolandırıcılığın önüne geçmek için hesabın sahibinin gerçekten siz olduğuna tam emin olmak istemektedirler. Bu aşamalar esnasında telefonunuza bazı kodlar gönderilir. Bu kodların doğrulanması, orda bulunan sistemden hesabınıza giriş yapmanız gibi bilgiler de istenmektedir.
Bankaya Ücret Ödenir Mi Bu İşlem Esnasında?
Bankalar, eğer banka sahibi öğrenci değilse yani öğrenci belgesi ile öğrenci hesabı açmadıysa, düzenli olarak her ay belli bir miktar ücret hesaptan kesmektedir. Açılan hesap eğer öğrenci hesabı değilse bu işlem esnasında o ücret tahsili de yapılmaktadır. Aynı zamanda belli başlı güvenlik sigortanız ve koruma anlamında bankadan özel talep ettiğiniz imkânlar için ödeme yaparsınız. Bunun dışında çekmiş olduğunuz ücretten herhangi bir kesinti meydana gelmez. Fakat bankaya bir kredi borcunuz mevcutsa veya banka ile anlaşmalı bir kuruma yüklü bir miktar borcunuz var ise bu tespit edilir ve bu borcunuzun da ödenmesi aksi taktirde dava açılacağı ve miktarın dava kararı ile büyük ihtimalle otomatik olarak hesaptan düşeceği hesap sahibine iletilir.
Aynı zamanda eğer daha önce böyle yüklü bir miktarda para çekilmemişse ve bu büyüklükte bir para çekiliyorsa banka bu para çekme işlemini ‘ şüpheli para çekme ‘ işlemi olarak adlandırdığımız sınıfa koyar ve gerek gördüğü taktirde polise de takip işlemi konusunda bildiri gönderir ve polisten bu kişi hakkında sabıka kaydı veya yurt dışı yasağı olup olmadığı konusunda bilgi alır. Bu işlemler esnasında uzun bir süre müşteri beklemektedir, bankanın bu işlemi yapmasının sebebi ise, parayı çeken kişinin suç işlemiş olma ihtimali ve parayı çektikten sonra kaçma ihtimaline karşı önlem almaktır. Bankalar tüm bu işlemlerden ve denetlemelerden olumlu sonucu aldıktan sonra kişiye ödemeyi elden bir şekilde veya istediği hesaba havale veya EFT şeklinde yapmaktadır.
Yüklü Miktarda Çekilen Bu Paradan Havale/EFT Ücreti Alınır Mı?
EFT yani aynı bankaya ait 2 hesap arası yapılan işlemde banka ücret talebinde bulunmaz. Ama EFT yani farklı iki banka arası yapılacak online para transferi için bir miktar ücret kesintisi yapmaktadır. Örneğin 300 TL de 5 TL eft ücreti kesen banka bu ücret arttıkça aynı oranda yüklü miktarda para kesmektedir. Bunun önüne geçmenin yolu parayı elden çekip, gönderilmek istenen banka hesabına elden yatırmaktır.
Atm Üzerinden Yüklü Miktarda Bir Para Çekebilir miyim?
ATM’ler üzerinden tüm bankaların standart günlük para çekme limitleri bulunduğundan dolayı bu miktarda bir para çekmek imkânsız seviyesindedir. En fazla günlük bin ile beş bin tl arası bir miktar çekebilirsiniz atmlerden.
Şahsi Olarak Çekilen Bu Yüklü Miktarda Paranın Korunması İçin Ne Tür Önlemler Alabilirim?
Son zamanlarda polis teşkilatının en çok üzerinde durduğu ve halkın en çok mağdur olduğu durum kaçakçılık ve hırsızlıktır. Özellikle hırsızlar banka şubelerinde sıra numarası alıp kişileri takip edip yüklü miktarda para çeken birini gördükten sonra peşine takılmakta ve o parayı çoğu kez gasp edebilmektedir. Bunun için öncelikle kesinlikle şahsi araç ile gidilmesi ve tek gidilmemesi varsa koruma ile gidilmesi gerekmektedir.
Özellikle toplu taşıma araçlarına bu miktarda bir para ile binilip seyahat edilmesi paranın güvenliği açısından hiçte sağlıklı bir durum değildir. Aynı zamanda parayı taşıdığınız bavul veya çantanın en az 5 haneli şifre özelliğinde olması ve bu şifreyi kesinlikle sizin sadece bilmesi gerekiyor. Bunların yanında olası bir gasp anına karşı yanınızda bir telefon ve biber gazı gibi malzemeler bulundurmanız şahsi güvenliğinizi ve paranızın güvenliğini sağlamanız açısından son derece önemli bir durumdur.
Parayı Çekmek İçin Hangi Günleri Daha Çok Tercih Etmeliyim?
Yüklü miktarda para çekeceğiniz zaman kesinlikle haftanın ilk ve son iş günü olan pazartesi ve cumartesi öğlen vaktine kadar olan kısımdan uzak durum. Mümkünse en ideal zaman salı çarşamba ve perşembe günleridir. Bu günlerde hem yoğunluk anlamında daha rahat işlemler yapılabilmekle beraber hem de bankalar ilk ve son günler maddi anlamda yükleme ve bitiş zamanları olduğu için ücretinizin tahsilinde zaten engeller ve aşamalar mevcutken birde buna ek olarak bir sorun daha eklenmiş olur. Saat olarak da öğlen arası olan 1:30’dan sonra uğrayıp işlemlerinizi sağlam bir şekilde yürütebilirsiniz.
Kefil Olduğum Kişilerin Borçlarını Ödememesi Bu Miktarda Para Çekmeme Engel Mi?
Kefil olunan kişilerin parayı zamanında ödememesi ve verilen uyarı zamanları içerisinde hala ödeme işlemini kapatıp bu borcun sizin üzerinize devrine sebep olması bu para çekme işleminde size ek bir sorun meydana getirir fakat kefil olduğunuz kişi belli aralıklarla düzenli bir şekilde borcunu ödüyor ve herhangi bir sorun çıkarmıyorsa ödeme tarihlerinde bu durum sizin para çekmenizde başka birine kefil olmanız engel olmaz.
Bu işlemler aralıksız bir şekilde sırası ile takip edildikten sonra ve belirtilen belgeler ve tarihler göz önüne alındıktan sonra yapılacak olan çekim konusunda bir sorun yaşanmaz.
Çekilen miktar ile birlikte banka size bir dekont verir ve bu dekont doğrultusunda para sayma işlemi de isterseniz sizin şahitliğinizde ve isterseniz iki kere tekrarlı bir şekilde yapılır ve ücretsize iade edildiği an banka bütün sorumluluktan elini çeker o para hakkında tüm koruma ve işlemler tamamen size aittir parayı teslim aldığınıza dair imzaları atıp prosedür gereği sesli onay sisteminden de onay verdikten sonra o miktar üzerinden sigorta oranı da düşer ve böylece bankadan para tam anlamıyla hem resmi hem de elden somut bir şekilde çıkmış olur.
Böyle yüksek miktarda para çekilmesi konusunda bu kadar prosedür ve işlem gerekirken bu miktarda bir para yatırmanız için sadece IBAN veya hesap numarası ve yanında Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numarası ile birlikte bu işlemleri rahatlıkla tamamlayabilir fakat yine ATM üzerinden bu işleminde yapılması pek mümkün değil, yatırılacak bankanın şubesinin ziyaret edilmesi gerekiyor.
Bankadan yüklü para çekimi için sıra beklemeyin. Bankanızın genel merkezini telefon ile arayıp çekmek istediğiniz para miktarını belirtin ve çekeceğiniz yüklü miktar nakit para için bir randevu oluşturun. Bu süre içerisinde paranız dilediğiniz bankada toparlanacaktır ve size bilgi verilecektir. Bankaya girdiğinizde randevu saatinde paranızı teslim alırsınız ve eğer paranız gerçekten yüklü miktarlarda ise bankadan güvenlik hizmeti de talep edebilir sizi güvenli noktaya kadar götürebilirler.
Bir Önceki Makalemizde Banka Sıra Beklemekten Nasıl Kurtulabiliriz Hakkındaki Yazımızı Okumanızı Tavsiye Ederiz.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.