F/K Oranı Nedir Hisse F/K Oranı Nasıl Hesaplanır?
Borsa, uzun yıllardır alternatif bir para kazanma yöntemi olmakla birlikte başlı başına bir iş kolu olarak da karşımıza çıkmaktadır. Borsa, belirli borsa araçlarının alım- satımı ile arada oluşan karın, yatırımcının kasasına girmesi ile oluşan bir piyasadır. Ancak borsa oynamak, belirli bir bilgi ve donanım gerektirmekte. Özellikle borsada yatırım veya aracılık yapacak şirketlerin maliyet gelir- gider tablolarının incelenmesi, yatırımı yapacak kişinin şirket hakkında gerekli bilgiye ulaşmasını kolaylaştırır. Şirketler hakkında bilgiye ulaşmanın en doğru yollarından biri de F/K oranlarının incelenmesidir. Peki, F/K oranı ne demek, ne işe yarar ve nasıl hesaplanır?
F/K Oranı Ne Demek?
Şirketler bilançolarını yılda 4 kez açıklarlar. Bu bilançolar yıl içinde 12 ayda 3’er ay ara ile açıklanır. Bu bilançolar şirket hakkında gelir- gider, kar veya zarar oranları ve yatırıma uygun olup olmadığının bilgisini yatırımcılara verir. Yatırımcının bu bilançolarda en dikkat etmesi gereken nokta ise şirketin kar- zarar oranlarıdır. Şirketin kar oranı ne kadar yüksekse o kadar yatırım yapılabilir, zarar oranı ne kadar yüksekse o kadar da yatırım yapılamayacağının bilgisini verir. Bu incelemenin yanı sıra incelenmesi gereken bir diğer önemli nokta da şirketin F/K oranıdır. F/K oranı açılımı fiyat kazanç oranı olarak adlandırılmıştır ve firmanın piyasa değeriyle net kar arasındaki oranın bilgisini verir.
F/K Oranı Ne İşe Yarar?
F/K oranı, firmalar arası mali değerlerin kıyaslanmasında kullanılan en temel faktördür. İngilizcede fiyat kazanç oranı Price Earnings Ratio olarak karşımıza çıkan ve yine baş harflerden oluşan P/E kısaltması ile adlandırılır. Fiyat kazanç oranı, firmaların kıyaslanmasına, yatırım kararlarının alınmasına ve mali kazanç ve kayıpların değerlendirilmesinde kullanılır. Bu oranlar sayesinde şirketler arası kıyaslamalar yapılarak, yatırımcıların kendilerine en uygun şirketi seçmeleri kolaylaşır.
F/K Oranı Nasıl Hesaplanır?
“F/K oranı nasıl hesaplanır?” sorusunu ise basit bir matematiksel formülle cevaplayabiliriz. Fiyat kazanç oranının hesaplanabilmesi için öncelikle firmanın güncel hisse senedinin değerinin ve hisse başına düşen kar oranının bilinmesi gerekir. Ancak hisse başına düşen karın da hesaplanabilmesi için belirli verilere ihtiyaç duyulur. Bu veriler ise şirketin net karı ve sahip olduğu hisse senedi sayısıdır. Bu bilgilerden sonra basit bir matematik formülü ve ihtiyaç duyarsanız bir hesap makinesi ile bu değerleri hesaplayabilirsiniz. Öncelikle fiyat kazanç oranında kullanacağımız hisse başına düşen karın değerini bulalım.
Hisse Başına Düşen Net Karın Hesaplanması:
Hisse başına düşen net karın hesaplanması için firmanın net karının ve hisse senedi sayısının bilinmesi gerektiğini söylemiştik. Bu bilgilerin ardından firmanın net karını, yine firmanın sahip olduğu hisse senedi sayısına bölerek, firmanın hisse senedi başına düşen net karını hesaplayabiliriz.
Fiyat Kazanç Oranının Hesaplanması:
Hisse başına düşen net karın hesaplanmasının ardından, F/K yani fiyat kazanç oranı hesabını da kolaylıkla yapabiliriz. Bu oranı hesaplarken de, firmanın güncel hisse senedi değerini, önceden hesapladığımız firmanın hisse başına düşen net karına bölerek bu değeri kolaylıkla bulabiliriz.
“F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır ve nerelerde kullanılır?” gibi sorulara en anlaşılır şekilde yazımızda cevap vermeye çalıştık. Fiyat kazanç oranları, firmaların hakkında yeterli bilgiye ulaşılmasını ve yatırıma uygun olup olmadığını göstermek için kullanılır. Ancak firmanın sahip olduğu bu değerlere tek başına bakılarak, yatırımcının bu kararı vermesi doğru olmaz. Bu değerlerin, diğer şirket oranlarıyla ve ortalama değerler ile karşılaştırılması, yatırımcıyı en doğru bilgiye ulaştıracak yöntem olacaktır.
Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.