Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Korku Endeksi Nedir, Nasıl Takip Edilir?

08.02.2017
640

Korku Endeksi Nedir? Korku endeksi hisse senetleriyle ilgili olarak 30 gün süresince beklenen değişimlerin ölçüsü olarak tanımlanabilir. VIX yani Chicago Board Exchange Market Volatility Index olarak da bilinmektedir. Bu ölçü dikkate alınarak hisse senetleri piyasasındaki değişikliklerle beraber beklenen fiyat dalgalanmaları ön görülmektedir. Bu endeks 1993 yılında Chicago Board Of Trade ( CBOE) tarafından oluşturulmuştur. Şu anda tüm dünya ve özellikle Amerika tarafından önemle takip edilen bir gösterge durumundadır. Peki, VIX, bunu nasıl belirliyor? Korku endeksi ölçümleri için VIX, S&P hisse opsiyon fiyatlarını baz almaktadır. Böylece piyasa volatilitisi ile bu hisse opsiyon fiyatları arasındaki ilişki belirlenmiş olmaktadır. Bu şekilde beklenen fiyat dalgalanmaları tahminleri yapılmaktadır.

Opsiyon Ne Demektir?<:/h2>

Opsiyon, bir finansal araç olarak bize önceden bir malı, hisseyi vb belli bir fiyatla alım-satım yapma hakkını vermektedir. Opsiyonla alım veya satım yapılmadığını vurgulamak gerekmektedir; opsiyon belli bir süre için size alım-satım hakkını kazandırmaktadır. Örneğin bir eşyanın satılmaması için 3 günlük bir kapora verecek olursanız bu yolla o eşyanın üç gün boyunca satın alma hakkını elde edersiniz. O eşya henüz sizin değildir. Borsada bunun karşılığını şu şekilde düşünün; yatırımcılar geleceği göremediklerinde ve riskli durumların ortaya çıktığı zamanlarda hisse senedi alıp satmak istemezler. Bunun yerine opsiyon işlemleri yaparak portföylerini korumaya çalışırlar. Bu tip işlemler arttıkça VIP endeksi yükselir ayrıca bu opsiyon fiyatlarını da etkiler. Borsada korku endeksinin yüksek olması yatırımcının güvensizlik içinde olduğunun bir göstergesidir.

 

Korku Endeksi Nedir, Nasıl Takip Edilir

VIX Endeksinin Oranı Neyi İfade eder?

Korku Endeksi Analizi yapılırken, VIX oranı dikkate alınmaktadır. Borsa işlemleri hakkında yapılan analizlerin sonucunda eğer VIX oranı Borsada %30 ve üzerindeyse bu değer yatırımcıların kendilerini tehdit altında hissettiklerin bir ifadesidir. Risk algısı fazladır ve piyasaya karamsarlık duygusu hakim olmuştur. Borsa yatırımcıları ekonominin kötüye gideceğini öngörmekte ve bu yüzden opsiyonlu işlemler yapmaktadırlar. Korku endeksi değeri %20’nin aşağısına indiğinde ise tam tersi bir değerlendirme yapmak mümkün olmaktadır. Endeks bu civarlarda seyrettiğinde piyasalarda olumlu bir havanın ve iyimserliğin hakim olduğunu söyleyebiliriz. Yatırımcılar ekonomi hakkında umutludurlar ve opsiyonlu işlemlerini azaltırlar.

Korku Endeksi Nasıl Hesaplanıyor?

Öncelikle borsada işlem yapan herkes için korku endeksi önemli bir değer olsa da çok fazla üzerinde odaklanılması gereken bir oran da değildir. Takip edilmesi yararlıdır. S&P 500 için hazırlanan korku endeksi grafiklerini inceleyerek konuyu daha da iyi kavrayabilirsiniz. Opsiyon fiyatları burada önemlidir. Vadeler de baz alınarak, fiyatlarla beraber volatilite beklentisi bulunur. Bu ölçüm korku endeksini bize verecektir.

VIX Endeksi Yurtdışı Piyasalarda Daha çok Rağbet Görüyor

Korku Endeksi (VIX) , Borsadaki birçok yatırımcının bildiği bir değer olsa da aslında yurt dışı piyasalarında Türkiye’ye göre daha çok dikkat çekmektedir. Korku endeksi borsanın genel gidişatını anlamakta bir öncü gösterge olarak değerlendirildiğinde bu oranın önemi daha çok ortaya çıkar. Genel trendin takibinde size yardımcı olması açısından bilmeniz ve dikkate almanız iyi olacaktır. Değerin orijinal isminde yer alan “volatilite” kelimesi bir anlamda dalgalanma derecesidir. Piyasadaki 30 günlük süreç için kullanılan bir değer olduğunu da unutmamak gerekir. Dünyada Nasdaq ve Dow borsaları kendi endekslerini kullanmaktadırlar. Korku endeksinin %30’un üzerindeki bir değer olarak ortaya çıkması çoğunlukla bir hafta sürer. Tabiki bu geçmiş analizlerden çıkan bir sonuçtur. ABD Politik ve ekonomik kararları, FED açıklamaları, AB, Çin, Rusya gibi ülkelerin siyasi ve ekonomik kararları, söylevleri gibi etkenler VIX endeksinde değişimler yaratırlar.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.