Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Piyasa Tahmini Yapabilmenin Temel Yolları

22.12.2016
416

Finans piyasaları, insanların son dönemde en çok ilgi duyduğu alanlardan biridir. Bu alan pek çok kişiye kazandırıp zengin edebildiği gibi, bazılarında da büyük kayıplara yol açmıştır. Temel olarak geleceği okuyabilmek, tahmin yeteneği kuvvetli olmak, geçmiş verilere dayanarak bir sonraki adımı öngörebilmek, piyasa içindeki gidişata göre mevcut durumun nasıl şekil alacağını bilebilmek önemli bir husustur. Çünkü paranız gelecekte açığa çıkacak değerlere göre şekillenecek, siz de paranızın durumuna göre bir refah seviyesine ulaşacaksınız. Piyasa analizi yapmak yatırımcıların duygularına veya şansa göre değil de ancak sağlam datalara, verilerin gösterdiği tabloya göre hareket etmesini sağlar. Borsa gibi mecralarda da en güvenilir yol, sağlam bir tahmin ve öngörüyle birlikte doğru yere yatırım yapmaktan geçer.

Veri Analizi ve Ekonomik Data

Piyasalar ekonomik alanda pek çok şekil alabildiği gibi, bazı zamanlarda sabit de kalabilmektedir. Önemli olan hangi veri, hangi alanda bir etki yaratacak anlayabilmek ve bu veriyi düzgün bir şekilde yorumlayabilmektir. Mikro ekonomik ve makroekonomik sonuçları nelerin doğurabileceği veya en azından bu sonuçların ne olduğu, makroekonomik bir etkinin bireysel hayatta nasıl etki oluşturabileceği, mikro ekonomik data verilerinin mikro anlamda insanı nasıl etkileyeceği piyasa tahmini açısından oldukça önemlidir. Ekonominin yansıtılan yönünü tahmin etmeye çalışmak, ekonominin içerdiği materyal açısından biraz zor olabilir, çünkü ekonomi zengin bir bilim alanıdır. TÜFE, ÜFE bilgileri, GSYİH ve enflasyonun anlamları ve hitap ettiği nokta, istihdam oranları, sektörel bazda yapılan değişiklikler ve sektörlerin birbirini etkisi gibi bilgiler oldukça iyi anlaşılmalı ve öğrenilmelidir. Bu bilgiler, piyasa bazında bir süre yakın takibe alınırsa, yaptığı efektler ve gidişatı etkileyiş şekilleri daha iyi anlaşılacaktır.

Piyasa Tahmini Yapabilmenin Temel Yolları

Ekonomik Takvim ve Kullanımı

Piyasa tahmini nasıl yapılır sorusuna, gün içindeki önemli gelişmeler, gündemin durumu, politik ufak bir olay basit bir cevap sunabilir. Piyasa değeri yüksek bir firmanın yapacağı ufak bir açıklama bazen çoğu şeyi alt üst edebilmektedir. Bunun için her yatırımcının ekonomik bir takvime sahip olması oldukça önemlidir. Ekonomi alanında yapılan gelişmeleri günü gününe takip edip bunlara göre tedbir alman hayati bir önem taşır. Takvimde yer alan göstergenin, saati bile dahil olamak üzere iyice analiz edilmesi gerekir. Beklenen veri, geçmişle karşılaştırılarak iyi okunmalı ve geleceğe yönelik etkileri ona göre anlaşılmaya çalışılmalıdır.

Temel ve Teknik Analiz

Temel analiz kapsamında yatırımcılar piyasayı yakın bir incelemeye takip tutarken, teknik analiz daha çok geçmiş verileri ve fiyat oluşumlarını inceler. Bunlardan biri olmazsa, sadece diğerine bakılarak, beklenmedik sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu kapsamda yapılan pek çok eğitim olmakla birlikte, fiyat analizi üzerine pek çok kurum piyasayı yakın okuma teknikleri sergilemektedir. Temel analizi üç gruba indirgeyebiliriz. Ekonomi, endüstri ve firma analizi. Uzun ve orta vadede verilecek kararlar genel olarak bu analiz sonuçlarına göre belirlenir. Trend oluşumlarının nedeni, geleceğin nasıl şekilleneceğine dair ipuçları bu analizler sonucunda elde edilir.

Göstergelerin Çeşitliliği

Ekonomi piyasası daha önce de dediğimiz gibi oldukça geniş bir alandır. Gün içinde pek çok veri yayımlanır, binlerce göstergeyle karşılaşabilirsiniz. Tüm işiniz bu olsa dahi, bütün göstergelere hakim olmak neredeyse imkansızdır. Buradaki kilit nokta, piyasa değerlerini ve sizi etkileyen göstergelere hakim olmaktır. Ancak göstergeler ve veriler her zaman aynı sonucu vermeyebilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız. Bu yüzden gündemi takip etmek, verilere dair yapılacak gözlemleri güncel bilgilerle harmanlamak her zaman sizin adınıza faydalı olacaktır. her göstergenin geçmiş gelecek sonuç ilişkisini kurmaya çalışmaktansa, sizi etkileyenler üzerinde yakın bir takip her zaman daha verimli bir metod olmuştur.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.