Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Vadeli Mevduat Hesapları İçin Aylık Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?

18.01.2017
467

Para kazanmanın oldukça zor olduğu ve insanların para kazanabilmek için artık daha çok ve yoğun çalıştığı günümüzde, en büyü meselelerden birisi de kazanılan paraların nasıl değerlendirileceği konusudur. Pek çok insan az da olsa elindeki birikimi nasıl değerlendireceğini araştırmakta ve hatalı yatırım ile parasının yok olmasından endişe duymaktadır. İşte bu noktada, riskli yatırım yapmaktan kaçınan ve kendisini garantiye almak isteyenlerin tercih ettiği yatırım aracı, vadeli hesaplar karşımıza çıkmaktadır.

Vadeli Mevduat Hesaplama

Kısa vade mi uzun vade mi?

Yatırım konusunda kafası karışık olan kişilerin kafasındaki sorular vadeli yatırımı tercih etmeleri ile azalmakta ancak bitmemektedir. Bunun sebebi de vadeli yatırımı tercih edenlerin, bu sefer de kısa mı yoksa uzun vade mi tercih etmesi gerektiğini bilememesidir. Aslında kişi ihtiyacına göre bu durum değişebilmekte ve bu soruya kesin olarak bir cevap verilememektedir. Birikimini vadeli yatırıma yönlendiren kişiler eğer uzun süre bu parayı kullanmayacaklarsa uzun vadeli yatırım daha mantıklıdır. Çünkü bankalar uzun süreli vadeli hesap açılışlarında daha uygun faiz oranları verebilmektedirler. Ancak paranın tamamı ya da bir kısmı kısa bir süre sonra kullanılacaksa burada da mantıklı olan kısa vadeli hesap açtırmaktır. Çünkü uzun vadeli açılan hesaplardan vade süresi dolmadan para çekilmek istendiğinde vade bozulmakta ve herhangi bir kazanç elde edilememektedir.

Vadeli hesap faizi nasıl hesaplanır?

Vadeli hesap faiz kazancının hesaplanması pek çok kişi tarafından bilinmemekte ya da hatalı bilinmektedir. Normalde bankaların açıkladığı faiz oranı yıllık ve brüt faiz oranlarıdır. Örneğin bir bankanın yüzde 10 olarak açıkladığı oran yatırılan 100bin TL paraya 1 ayda 10bin TL faiz kazandıracağı anlamına gelmez. Bu faiz oranına göre 100bin TL 1 yılda 10bin TL faiz kazandıracaktır ancak bunun da içerisinde yüzde 15 oranında stopaj kesilecek ve kişinin net kazancı 1 yıl için 8.500 TL olacaktır. Hesaplama şu şekilde yapılmaktadır. Yatırılan para, faiz oranı ve yatırılan gün sayısı ile çarpılır, 100’e ve 365’e bölünür. Buradaki 365, 1 yıldaki gün sayısını ifade etmektedir.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.