Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Alacağım Evin Tamamına Kredi Çekebilir Miyim?

14.12.2016
462

Ev Kredisi İle İlgili Bilinmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Konut kredileri diğer krediler göre daha teferruatlı işlemlere sahiptir. Bankaları araştırıp uygun faiz oranını bulup başvurunuzu yaparsınız. Başvuru sonrasında banka sizden bazı masraflar ve bunun yanı sıra ev için peşinat isterler. Bu nedenle başvurudan sonra ikinci aşamada ekspertiz tarafından almak istediğiniz evin gerçek değeri ile satış değerinin değerlendirmesi yapılır. Ekspertizin değerlendirdiği fiyata göre bankanın size verebileceği kredi tutarı şekillenir.

Ev kredisi kullanırken ev banka ipoteği altına alınır. İpotek borcunuzu bitirmeniz ile birlikte kalkar. Ev kredisi kullanımında diğer kredilerden farklı olarak bir takım masraflar barındır. Bunlar için nakit paranız yoksa size tavsiyemiz kredi tutarınıza bu ücretleri ekletmeniz olacaktır. Konut kredisinde ekspertiz, ipotek işlem bedeli, konut sigortası, DASK sigortası, kredi tahsis ücreti, hayat sigortası gibi kredi masrafları yer almaktadır.

Alacağım Evin Tamamına Kredi Çekebilir Miyim

Ev alırken gelirinizi ve geri ödeme esnasında yaşayacaklarınızı düşünerek bütçenize uygun evler tercih etmelisiniz. Yıllarca borç ödemek kimi insanlar için çok büyük sorunlar oluşturabilmektedir. Ev fiyatı bütçenize ne kadar uygun olursa kredi tutarınız, seçeceğiniz vade ve aylık taksitiniz makul bir değer de olacaktır. Böylece bankalar tarafından istediğiniz tutarda kredi alabilmeniz mümkün olacaktır.

Ev Kredisi Kullanırken İstenilen Miktarda Kredi Alınabilir mi?

Peki, ev kredisi ne kadara kadar alınır? Ev krediniz gelirinize, kredi notunuza ve almak istediğiniz evin değeri ekspertiz tarafından onaylanan satış fiyatı bankanın size verebileceği kredi tutarı konusunda belirleyici rol oynar.

  • Bankalar arasında farklılık görülmekle birlikte genellikle belgelendirilmiş aylık gelirinizin % 30- %40’lık bir oranda aylık taksit ayarlaması yapılır. Merkez bankası verilerine göre de kredi kullanımlarının aylık gelirin 1/3’ü oranında taksitlerle ödendiği görülmektedir. Yani evinize giren aylık geliriniz 2000 TL ise 600- 800 TL aralığındaki değerde aylık taksitle konut kredisi alabilirsiniz. Eğer eşiniz de çalışıyorsa bu durum gözetilerek evinize giren toplam gelire göre de kredi alma şansınız olur. Bankaların faiz oranlarını araştırırken muhakkak gelirinize göre hangi tutarlarda kredi vereceklerini de sormalısınız. Bankanın kredi faiz oranı düşük olsa bile istediğiniz kredi verilmediği takdirde sizin için bir önemi olmayacaktır.
  • Bankalar tarafından geçmiş kredi ve kredi kartı bilgileriniz incelenerek düzenli ödeme yapılıp yapılmadığı, borcunuzun bulunup bulunmadığı veya borcunuzun zamanında ödenip ödenmediği araştırılarak size bir kredi notu verilir. Eğer sıkıntılı bir ödeme geçmişin var ise bankalardan istediğiniz kredi tutarını almakta zorluk yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda her banka ile görüşün ve değerlendirmelerini alınız. Belki kredi almayı başarabileceğiniz bir yol bulmanıza yardımcı olabilirler.
  • Ekspertizin raporunda onay verilen evin satış fiyatının %75’ine kadar bankanız tarafından kredi verilmektedir. Geriye kalan %25’lik kısım sizden peşinat olarak istenir. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun belirlediği sınır budur.
  • Eğer peşinat veremeyecek durumda iseniz “evin tamamı için kredi alınabilir mi?” sorusu aklınızda belirir. Bu durumda şöyle bir yol izlemeniz mümkündür. Almak istediğiniz evin yanı sıra banka ipoteğine sunabileceğiniz size veya ailenize ait gayrimenkulünüz varsa; o gayrimenkulünüzün değerinin % 75’i, vermeniz gereken peşinata eşit veya fazla ise hiç peşinat ödemeden evin tamamın için kredi alabilirsiniz.
  • Ev kredisi ne kadar çok vadeli olursa aylık ödemeniz o kadar az olacaktır. Ancak bu durumda ödeyeceğiniz faiz miktarı o denli çoğalacaktır. Aylık ödemenizi biraz yükseltip vade sayınızı normal bir değerde tutmak sizin karınıza olacaktır.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.