Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Banka Kredi Dosya Masrafı Nasıl Geri Alınır

10.04.2017
479

Banka kredi dosya masrafını geri almayı isteyen tüketicileri bilgilendirici nitelikte olan bu yazıyı yazı okumanızda sizin için büyük bir fayda var. Nereye nasıl gidileceği ile ilgili ve sırasıyla hangi işlemlerin yapılması gerektiği anlatılmakta olduğundan son derece bilgilendirici ve yol gösterici nitelikte olan bilgileri öğrenmeniz size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Dosya Masrafı Binde Beş Kesintisi Hakkında Bilgi

Dosya masrafı binde beş kesintisini tarif etmek gerekirse, 3 Ekim 2014 yılından sonra kullanılan konut, taşıt ve ihtiyaç kredileri için ne yazık ki Yargıtay çekim yapılan para tutarı üzerinden binde beş oranında gerçekleşen dosya masraf kesinti işlemini yasal olarak benimsemiştir. Bu sebepten ötürü kredi çekme işleminin gerçekleştirilmiş olduğu tarih, dosya masrafının ne kadarlık kısmının geri iade alınabileceği bakımından oldukça büyük bir önem barındırmaktadır. 3 Ekim 2014 tarihi öncesinde kredi çekim işlemi gerçekleştirilmiş ise dosya masrafı kesintilerinin tamamını, belirtilmiş olan tarihten sonra kredi çekim işlemi yapılmış ise binde beş’ten fazla alınan dosya masrafı kesintilerinin iadesini talep etme hakkı söz konusu olmaktadır.

Mesela 3 Ekim 2014 tarihi sonrasında 100. 000 TL kredi çekmiş durumda iseniz ki bu kredi konut ya da taşıt vb. olabilir. 500 TL’ye kadar olan dosya masrafı kesintisi yasal bir niteliğe sahip olup geri iadesi yapılmaz. Ancak yapılan dosya masrafı kesintisi 500 TL’den yüksek tutarlı kesilen kısmın iadesi gerçekleştirilmektedir.

Kesinti formülü 100.000 * 0.005= 500 TL eder.

Bankanın gerçekleştirebileceği Yasal niteliğe sahip olan Dosya Masrafı Kesinti hakkı = Bankadan çekim işlemi gerçekleştirilmiş olan tutar* Binde 5

Dosya Masrafı Geri Alma İşlemi İçin Sırasıyla Atılacak Olan Adımlar

Sırasıyla Dosya masrafı geri alma işlemi için atılacak adımlar, ne yazıktır ki internet ortamında dosya masrafının iade edilmesi ile alakalı ve bir o kadar karmaşık olmakla birlikte yanlış yazılmış yazılır yer almaktadır. Bu konuyla ilgili bilgilere erişim sağlamak için okunacak yazıların güncel olmasına dikkat etmek son derece önemli bir konudur.

Not: Dosya masrafı adı altında yapılan kesintilerin iadesi için Tüketici sorunları hakem heyetlerinin karar verme süreci 6 ay ile 1 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

İadesini talep etmiş olduğunuz dosya masrafı kesintisi tutarı biraz da yüksek ise banka mevcut durumu doğrudan mahkemeye taşımaktadır. Bu sebepten ötürü dosya masrafının iade süresi biraz gecikse bile tüketicilerin lehine bir karar verileceğinden dolayı gerçekleştirilecek olan talepten vazgeçilmemesi önerilir.

Dosya Masrafı Kesintileri Nelerdir?

Dosya masrafı kesintilerinde geri alma işlemleri;

  1. Aşama; İlk olarak kredi kullanıldığı zaman tüketiciye verilen makbuz, ödeme belgeleri, dekont vb. tüm belgelerin toparlanması gerekmektedir. Online ortamda gerçekleştirilmiş olan internet bankacılığı işlemlerinin bilgisayara indirilmesi ve bu işlemlerin dekont amaçlı olarak kullanılması gerekir. Bu belgeler arasında adı” Dosya masrafı, kredi tahsis ücreti, kredi dosya masrafı, kredi dosya ücreti, kredi kullandırım ücreti vb. ” olarak geçen kesintilerin mevcut olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Mevcudiyetinin olması halinde bu kesintiler dosya masrafı kesintileri niteliğindedir ve bu kesintileri bankadan geri almak mümkün olmaktadır.

Dosya Masrafı İadesi İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

  1. Aşama: Eğer tüketicinin elinde herhangi bir belge mevcut değil ise çekme işlemini gerçekleştirmiş olduğu bankanın herhangi bir şubesine gitmesi ve kullanmış olduğu kredi için döküm istemesi gerekir. Bu konuyla ilgili olarak dikkat edilmesi gerekli olan husus ” çoğunlukla kredi kullanımının gerçekleştirilmiş olduğu şubeye gidilmesi gerektiği söylenebilmektedir.” Ancak bu kesinlikle yanlıştır. Burada anlatılmak istenen şudur; İstanbul sınırları içinde bulunan bir şube vasıtası ile çekme işlemi gerçekleştirilmiş olan kredi ile alakalı evrakları Ankara il sınırları içinde bulunan ve aynı bankanın bir başka şubesinden alabilmenizin mümkün olduğudur. Şubeye gidildiğinde çekme işlemi gerçekleştirilmiş olan kredi için kredi sözleşmesi dökümünün istenilmesi gerekmektedir. Döküm ücretsiz olarak verilir. Ancak tüketiciden bu işlem karşılığında belirli bir ücret talep edilebilmektedir. Fakat unutulmaması gereken konu Bankoda görevli olarak çalışmakta olan personel istediği taktirde dökümü ücretsiz olarak çıkarabilmektedir. Bu sebepten dolayı asla kredi dökümü için ücret ödenmemesi gerekir.

Dosya Masrafı İadesi İçin Nereye Başvuru Yapılması Gerekir?

  1. Aşama: Kredi sözleşmesi dökümünün içeriğinde yazılı olan dosya masrafı adı altında geçmekte olan kesintilerin incelenmesi gerekir. Dökümün alınma işleminin gerçekleştirilmesinden sonra tüketicinin bankaya herhangi bir talepte bulunmasının gereği yoktur. Zaten tüketici dosya masrafının iade edilmesini bankadan talep etmesi durumunda olumsuz bir yanıt alacaktır.

Bu nedenle tüketicinin doğrudan dosya masrafı kesinti tutarı doğrultusunda 2017 yılı Tüketici Hakem Heyeti Parasal Sınırları içerisinde bulunan tutara bağlı olarak ilgili kuruma başvuruda bulunması gerekir.

Dosya masrafı kesintilerinin iadesi talebini gerçekleştirmek isteyen tüketici elinde bulundurmakta olduğu kredi sözleşmesi, dekont, döküman, makbuz vb. belgelerle birlikte Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuruda bulunmalıdır. Tüketici Hakem Heyetleri ilçe sınırları içerisinde Kaymakamlıklarda, İl sınırları içerisinde ise Valilik ve ya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlük birimleri çatısı altında bulunmaktadırlar. Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvuru gerçekleştirilmesi için herhangi bir ücret ödemek gerekmemektedir. Kısaca kredi masrafının geri iade talebini gerçekleştirmek için hakem heyetine gerçekleştirilen başvurular ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüketici Hakem Heyetine, Dosya Masrafı Geri Alma dilekçesi ile başvuruda bulunmak gerekmektedir.

Dosya Masrafı Geri Almak İçin Tüketici Mahkemesine Başvuru

Eğer bir tüketici Dosya Masrafını iade talebi ile Tüketici mahkemesine başvuruda bulunursa belirli bir ücret yatırması gerekmektedir. Ancak Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapan tüketiciler herhangi bir ücret ödemezler. Eğer bit tüketici mahkeme yoluyla dosya masrafı iade talebi için başvuru gerçekleştirecekse dava açma ücretlerini karşılamak mecburiyetindedir. Ödenecek olan tutar tüketicinin açacağı dava ile değişiklik gösteren bir tutar olup 150 TL ile 200 TL arasında değişiklik göstermektedir. Konuyla ilgili olarak bilinmesi gereken diğer bir konu ise bir tüketici Tüketici Mahkemesi kanalıyla dosya iadesi talebinde bulunduğu zaman avukat tutma mecburiyetinde değildir. Yalnızca dava açma ücreti ödenerek kredi dosya masrafı iadesi talebinde bulunulmak için başvuruda bulunulabilmektedir.

dosya masrafi geri alma

Dosya Masrafı İade Talebi Sonucunu Öğrenme

Dosya masrafı iade talebi işleminin takibi için https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/gir internet adresine giderek buradan T.C. Kimlik Numarası ve e-Devlet Şifresi yazılarak siteye giriş yapmak ve sonuç hakkında bilgi edinmek mümkün olmaktadır.

2017 Tarihi Tüketici Hakem Heyeti Parasal Sınırları

Tüketici hakem heyetlerinin, anlaşmazlıklara bakmakla görevli olmalarına ilişkin olan parasal sınırlar;

  • İlçe tüketici hakem heyetlerine başvuru gerçekleştirilebilmesi için üst parasal sınır 2.30 TL’dir.
  • Büyük şehir statüsüne sahip olan illerde bulunan il tüketici hakem heyetlerine başvuru gerçekleştirilmesi için üst parasal sınır 3.480 TL’dir.
  • Büyük şehir statüsüne sahip olmayan illere bağlı olan ilçelerde, il tüketici hakem heyetlerine başvuru gerçekleştirilebilmesi için parasal sınır 2.320 TL’dir.

2017 yılı Tüketici hakem heyeti parasal sınırları yukarıdaki gibi belirlenmiştir. Bankadan talepte bulunulacak olan ücret hangi tutar aralığında ise yukarıda verilmiş olan sınırlar çerçevesinde başvuru yapılması gereken birimler belirtilmiştir. Dosya masrafı talebinde nereye başvurulabileceğinin doğru bilinmesi oldukça önemli bir konudur. Böylece herhangi bir problem ile karşılaşılmadan talep edilmiş olan Banka dosya masrafı kredi kesintilerinin iadesini alabilmek sıkıntılı bir süreç olmaktan çıkacaktır.

Bir önceki yazımız olan Acil Kredi En Kolay Nasıl Çekilir 2020 başlıklı makalemizde en iyi kredi kartı ve kredi kartı sorgulama hakkında bilgiler verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.