Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Borçluların Dikkat Etmesi Gerekenler

17.12.2016
450

Mevcut ekonomik düzeni ayakta tutan en büyük etken, borçlu sayısının fazla olmasıdır. Bu nedenle borçsuz olmak, artık son derece güç durumdadır. Sistem, geliriniz aylık 1500 TL da olsa, 20000 TL da olsa borç almanızı zaruri kılmaktadır. Para kazanmak zor, para harcamak kolaydır. Üst üste alınan borçlar ve çekilen krediler insanları farklı bir psikolojiye sokmaktadır. Sizlere yapılacak hiçbir yönlendirme, borçsuz olmanızı sağlamayacak belki, ama en azından bunları kontrol edebilmenize olanak sağlayabilir. Bu nedenle borçlu kişilerin yapmaması gerekenleri aşağıda sizlere sunuyoruz.

  • Borcu borçla kapatmak

Yapılan en büyük hatalardan biri borcu borçla kapatmaktır. Bir borcu kapatabilmek adına kendinize başka bir borç yaratırsınız ve muhtemelen bu borç mevcut borcunuzdan daha fazla olur. Bu nedenle aslında borcunuzu kapatmış değil artırmış olursunuz. Tüketici algısı, borcunun miktarından çok, ne kadar fazla yere borçlu olduğundan etkilenir ve hep tek bir yere borçlu kalmak her zaman daha mantıklı gelir. Birkaç farklı noktaya ödemeniz gereken 50 bin TL tutarında bir borcunuz olduğunu düşünürsek; bu borçları kapatmak için bankadan kredi çekme yoluna giderseniz, bu hataya düşmüş olursunuz. Çünkü krediyi çekeceğiniz esnada epeydir bekleyen bir ihtiyacınız aklınıza gelebilir ve onu da aradan çıkarmak isteyebilirsiniz. Bu evin oturma grubunu değiştirmek gibi bir durum olabilir. Bunu da çekeceğiniz krediye ekleyince 55 bin TL tutarında bir krediyle bankadan çıkarsınız. 50 bin TL borcunuz varken, öektiğiniz kredinin faizleriyle birlikte 70 ila 80 bin TL arasında borca girmiş olursunuz.

Borçluların Dikkat Etmesi Gerekenler

  • İhtiyaca göre harcama yapmamak

Taksitle ya da borçla ürün satın alırken, bunun ihtiyacınıza ne kadar hizmet ettiğini sorgulamanız gerekir. Kapitalizmin rüzgarıyla birlikte tüketici reklamlarla bir tür saldırı altındadır. Hiç ihtiyacı yokken, daha iyi kıyafet almak, daha lüks bir arabaya binmek gibi isteklerimizin çoğu buradan gelmektedir. Bu nedenle para harcama hatası yapmamak için hala kullanabildiğiniz bir eşyanızı yenisiyle değiştireceğinizde bir kez daha düşünmelisiniz. Aksi takdirde kendinizi, sizin için zaruri olmamasına rağmen aldığınız bir çok eşyanın taksitlerini öderken bulabilirsiniz.

  • ‘Battı balık, yan gider’ anlayışı

Borçlu psikolojisi diye bir durum vardır. Ne kadar çok borcunuz varsa, o kadar harcama yapma isteğiniz artar. Yıllardır borçlu olduğunuzu bildiğinizden, nasıl olsa bir şekilde ödeyebildiğinizi düşünerek, bu borçlarınıza küçük bir tane daha eklemenin bir zararı olmayacağını düşünürsünüz. Ancak en doğrusu; tek bir borcun ödemesini bitirmeden başka borç açmamaktır. Bunu başarabiliyorsanız, zaten borçsuz olma yolundasınız demektir.

  • Küçük borçları önce kapatmak

Birden fazla borcunuz olduğunda, zihnen bu borçların küçük miktarını ödemeye yönlendirilmektesiniz. Küçük bir borcu kapatarak, borç kapılarından birinin kapandığını görmek sizi rahatlatıyor. Ancak bu kararı verirken bakılması gereken durum yüksek faiz oranlı borçlardır. Önce bu borçların ödenmesi sizi daha az maddi zarara uğratır. Son ödeme günü geçmiş borçlarınız arasında yapacağınız ilk ödeme, en yüksek faizli borcunuz olmalıdır. Zira küçük bir borcunuzu öderseniz, gün geçtikçe yüksek faiz sizi daha büyük sıkıntılara sokar.

  • Planlamasız kullanılan kredi kartları

Artık genç, yaşlı, işsiz, öğrenci demeden herkese kredi kartı veren bankalar var. Bu sayede bir çoğumuz sadece taksitli eşya almak için kullanmaya başladığımız kredi kartlarının sonunda kölesi haline geliyoruz. Kredi kartları planlı kullanıldığında tüketiciye fayda sağlayabilir. Ancak limitiniz, aylık harcamalarınız, para kazanma bareminiz ve hesapları yapmadan, ‘nasılsa öderim’ mantığıyla bedava alışveriş yapıyormuşsunuz gibi hissederek kredi kartınızla harcama yaparsanız, ipin ucunu yakalamanız zor.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.