Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Harcamalarımız Nasıl Kontrolden Çıkıyor?

16.12.2016
438

Geleceğimizi belirleyen kritik noktalardan en önemlisi de harcama alışkanlıklarımız. Her yönde bizi etkileyen bu alışkanlıklar özellikle finansal ve günlük yaşantımızı büyük ölçüde etkilemektedir. Eğer ki harcama kontrolü yapmazsak finansal anlamda büyük çöküntüler yaşayabiliriz. Kontrolden çıkmasına sebep olan şeylerden bazıları edinilen alışkanlıklar, yapılan yaşam tercihleri ve bayanlar içinde alışveriş tutkusu örnek gösterebiliriz.

Küçük Harcamalar Sorun Yaratabilir

Ufak ufak yapılan market alışverişleri, alınan biletler, toplu taşıma yerine taksinin tercih edilmesi kısacası ufak gibi görünen fakat olayın bütününde kocaman olan harcamalar  ay sonu geldiğinde büyük sorun yaratabilir. İlk önce kontrol edilmesi gereken nokta budur. Küçük gibi görünsede aslında harcamaların en büyük kısmının oluşturulduğu ve dikkat edilmesi gereken noktadır. Sürekli markete girmektense aylık alışveriş daha mantıklıdır mesela bu alışkanlığınızı değiştirebilirsiniz. Böylelikle bir araya geldiğinde büyük meblağlar olmaz. Bu yaptığımız bütün harcamaları gözden geçirmekte fayda vardır.

odeme-yapmak

Ödemelerin Ertelenmesi

Evet şu an aldığımız bir şeyi daha sonra ödemek keyifli olabilir fakat bunun çok sonrası vardır. Bu alışkanlık harcamalarınızın büyük ölçüde kontrolden çıkmasına sebep olur. Bulunduğumuz işe devam ettiğimiz sürece kazancımız aynıdır. Fakat bu ödemeyi ertelediğiniz süre zarfında başka harcamalar yapılırsa ertelediğiniz ödemenin günü geldiğinde sıkışık bir durum içine girmiş olursunuz.

Kredi Kartı Kullanma

Harcama kontrolü nasıl yapılır diye düşünüyorsanız kredi kartı kullanmayı bırakmaktan başlayabilirsiniz. Çünkü bu durum yaygınlaştığından beri her aldığımız ve yaptığımız alışverişi karttan geçirmeye başladık. Banka kartları da ortaya çıkınca nakit taşımama alışkanlığı başladı. Banka kartından veya kredi kartından çektirdiğimiz zaman harcama hesabı yapamaz olduk. Nakit alışveriş yaparak, paranızın nereye gittiğini bilirsiniz, kontrolü ele alır ve ayağınızı yorganınıza göre uzatırsınız. Bu yöntemi kullanarak paranızın elinize kaldığını gördükçe çok şaşıracaksınız.

Anlık Verilen Kararlar

O an heyecana kapılıp gördüğünüz bir kampanyaya veya promosyonlara aldanıp aslında ihtiyacınız olmayan bir ürünü sepete atmak. Bunu günlük hayatımızda bir çok kişi yapmaktadır. Alışveriş yaparken aslında duyguyla hareket etmemeliyiz. Alışveriş sırasında çok beğendik diye , ihtiyacımız olmayan bir parçayı almamalıyız. Çünkü belki de o ürünü aldıktan sonra hiç kullanılmayacaktır.

Kendimize Liste Oluşturmalıyız

Neye ihtiyacımız olduğunu pek çok zaman bilmeyiz. Çünkü böyle bir alışkanlığımız yoktur. Anında gelişen bir duyguyla yapılan alışverişler, bütçemize büyük zararlar verir çünkü ihtiyacımız olmayan ürünler  ve aciliyet gerektirmeyen ürünlerin alınır. Böyle bir şey yaşamak istemiyorsanız kendinize bir liste hazırlamalısınız. Ve o listede neler varsa aynen onları almalısınız. Böyle yaparak çok daha kolay bir şekilde bütçenizi koruyabilirsiniz.

Harcamalarımız Nasıl Kontrolden Çıkıyor

Kontrolü Ele Almalıyız

Dönüp arkamıza bakalım ve geçen ay boyunca ne kadar para harcadım diye düşünelim. Neye harcadığınızı ve niçin harcadığınızı kontrol edin. Harcama kontrolü sağlama dediğimiz şey aslında çok basittir bunun içinde birkaç adım izlenebilir.

Kayıt tutmakta fayda var: Aylık olarak eline geçen parayı bir kenara not al. Yaptığın harcamayı ve neyi satın aldığınıda kenara not al. Ayın sonunda iki sonucu karşılaştır.

Bütçe hesaplaması yap: Elinize bir kağıt alın ve üç çizgi çizin. İlk çüngiyi çektiğin boşluğa o ay kazanacağın parayı not et. İkinci boşluğa parayı nereye harcayacağını liste şeklinde yaz. Üçüncü boşluğada  her ürünün karşısına ay boyunca yaptığın harcamayı yaz. Ve tabiki plan dahilinde olmayıp senin de dayanamayıp aldığın ürünleride yaz.

Plan yap: Bazı şeylere gereksiz para harcadığını gördüysen ve gittikçe de borcun birikiyorsa acilen plan yapmalısın.  Kendine ödeme planı yapıp kendini tekrardan kontrol etmelisin.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.