Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Konut Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır

15.11.2016
483

Konut Sahibi Olmak Kolaylaşıyor

İçinde bulunduğumuz dönemde konut sahibi olmak, gerek bankalar gerekse hükümet tarafından oldukça kolaylaştırılmaya çalışılıyor. Ev sahibi olmak artık eskisi kadar zor değil. Hükümet desteği ile bankalar 2016’nın ikinci yarısından itibaren konut kredileri için faiz oranlarını %1’in altına düşürdü ayrıca daha önce kredi tutarını talep edilen %75’ine kadar çekilebiliyorken yeni düzenleme ile bu oran %80’e çıkartıldı. Sizde yeni ev sahibi olmak veya yatırım amaçlı konut satın almak istiyorsanız bankaların sunduğu çeşitli kredi seçeneklerinden bütçenize uygun olanı seçerek dileğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Peki, konut kredileri nasıl hesaplanıyor? Elinizde ne kadarlık peşinat olması gerekiyor? Aylık ödemeleriniz ne kadar olacak?  Bu soruların cevapları yazının devamında bulabilirsiniz.

Konut Kredi Hesaplama Nasıl Yapılır

Kredi Çekerek Nasıl Ev Sahibi Olunur?

Yatırım amaçlı tuttuğunuz bir birikiminiz var ve hayallerinizi süsleyen evi buldunuz ya da ev almak istiyorsunuz ancak henüz bir karar veremediniz, ödeme seçeneklerinizi incelemek istiyorsunuz. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden kredi oranlarını ve kredi çeşitlerini incelemeniz gerekir. Konut kredisi veya daha düşük miktarda çekilecek krediler için ihtiyaç kredisi karşınıza çıkacak seçenekler arasındadır. Konut kredisindeki ek masraflar expertiz ücreti, sigorta ücretleri), ihtiyaç kredisinde bulunmadığından maddi olarak artıları vardır ancak faiz oranları yeni düzenleme ile konut kredisine göre daha yüksek olduğundan en uygun kredi seçeneği yine konut kredisi olacaktır.

Konut Kredisi Hesaplama

Bilmeniz Gerekenler

Kredi hesaplama kısmına geçmeden önce bilmeniz gereken birkaç husus var. Öncelikle bankalar yeni düzenlemeye göre almak istediğiniz evin expertiz bedelinin %80’ine kadar kredi vermektedir. Yani bu demek oluyor ki, evin %20si tutarında peşinatınız olması gerekmekte. Kredi oranları için farklı bankalardan taleplerde bulunmanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü her bankanın farklı oranları ve ödeme şekilleri olabiliyor. Tüm bu seçenekler en uygun olanına başvurduğunuz banka, hayallerinizi süsleyen evin değerinin expertiz yani bilirkişi göndererek belirlenmesini sağlar. Expertin yani bilirkişinin belirlediği tutar sizin evi alacağınız tutarla farklılık gösterebilir. Bu değer evin m2’si, bulunduğu lokasyon, binanın durumu gibi pek çok değişkene bağlıdır. Örneğin sizin 250.000TL’ye aldığınız evin expert değeri 230.000 TL olabilir. Bu durumda elinizde 66.000 TL’lik peşinatınızın olması gerekmektedir. Elinizde bu tutarda nakdiniz yok ise bazı bankalar bu konuda destek olabilmek adına farklı seçenekler sunmaktadır. Örneğin elinizdeki birikim üstüne ekleyebilmeniz için ihtiyaç kredisine başvurabilirsiniz. Ancak bu durumda da hem konut kredisi ödemelerinizin hem de ihtiyaç kredisi ödemenizin ihtiyaç krediniz tamamlanana kadar aynı ay içinde ödenmesi gerektiğini dikkate almanız gerekmektedir.

Konut Kredisi Aylık Ödeme Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yukarıdaki örneğimizden devam edecek olursak, 250.000TL değerindeki ev için expertizin belirlediği tutar 230.000 TL. Bu durumda bankadan alınabilecek kredi tutarı 184.000 TL olacaktır. Çeşitli bankalardan teklifler aldınız ve size en uygun olanı değerlendireceksiniz, ancak aylık ödemelerinizin ne kadar tutacağını bilmiyorsunuz. Bu tutarı hesaplamak için çeşitli internet sitelerinden yararlanabilirsiniz.

Genel bir hesap yapmak gerekirse;

%1 faizle 120’lık çektiğiniz konut kredinizi sonraki ay 184.000 TL’nin %1’i olan 1.840TL faiz borcunuz olacaktır. Yani aylık ödemeniz olan 2.640 TL’nin 1.840 TL’si faiz borcunuz olacaktır. Anaparadan 800 TL tutarında ödemiş olacaksınız. Bu durumda 120 ay sonunda toplam geri ödemeniz 316.783 TL olacaktır.

Piyasa koşulları ve banka kredilerinin uygunluğu açısından içinde bulunduğumuz dönemde konut yatırımı yapmak akıllıca olacaktır. Zira bu durumun ilerleyen zamanlarda ev fiyatlarını arttıracağı öngörülmektedir. Düşük kredi oranları sayesinde konut piyasasında başlayacak talep artışı uzun vadede fiyatların artmasına neden olacaktır. Mevcut sistemle ev sahibi olma planlarınız var ise şimdi tam zamanı!

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.