Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Konut Kredisi Faizlerini En Çok Etkileyen 5 Önemli Etken

26.02.2017
442

Son zamanlarda konut kredileri ile alakalı en çok duyulan bilgi faiz oranlarının düşüşte olması. Bu durumu duyan tüketicilerde bütçe hesaplamaları yapmaya başladı. Kirada olan, kendi evinin hayalini kuran ancak faiz oranları ve artan konut fiyatları ile birlikte planları başka bahara ertelemişti. Şimdi, düşen faiz oranları ile harekete geçen tüketicileri uzmanlar bir müddet daha bekleye davet ediyor. Çünkü oranların biraz daha düşeceği gelen bilgiler arasında. Bazı vatandaşlar için ev sahibi olmak sadece banka kredilerine bağlı iken bu oranların neye göre değişiklik gösterdiğini de herkes merak ediyor. Biz oldukça merak edilen faiz oranları neye göre çıkar, neye göre düşer sorusunun cevabını sizlerle paylaşacağız ve konut kredisi faiz oranlarını en çok etkileyen 5 önemli etken hakkında konuşacağız.

Konut Kredisi Faizlerini En Çok Etkileyen 5 Önemli Etken

Para Arz – Talebi Dengesi

Para arz-talep dengesi tamamen piyasayla alakalı bir durumdur. Faiz oranları da para arzından kaynaklı olarak değişir. Eğer bir piyasada para arzı çok fazla ise haliyle faiz oranları da yükselir. Daha net anlaşılmak için, bir piyasada paraya ne kadar ihtiyaç varsa bu durumda faiz oranları da artar. Çünkü bir kesimde para yokken para imkanı sağlayabilecek banka yüksek faiz oranları ile kredi verir. Banka bu durumdan ne kadar faydalanıp faizlerin üzerine ekleme yapsa da ihtiyacı olan mecburen bu duruma katlanır. Bu duruma katlanan insan sayısı arttıkça faiz oranı da artar. Bu durum en çok ekonomisi pek iyi olmayan ülkelerin karşılaştığı durumdur.

Piyasa Dalgalanmaları, Döviz Kuru

Yine sebebinin piyasa olduğu bir etken karşımızda. Bir ülkede piyasada ne kadar dengesizlik olursa kredi faiz oranları da o kadar artar. Eğer ülkenin ekonomisi olağan bir şekilde seyrederse bu durumun tam tersi yaşanır ve kredi faiz oranları düşer. Faiz oranlarının yükselmesini sağlayan diğer etken de döviz kurundaki artış. Döviz kurunun faizi yükseltmesindeki etken bir kenarda bekleyen birikimlerin TL’ye çevrilmesidir. Döviz kurunun durumunu ithalat-ihracat dengesi belirlemektedir. Yani bu konuda en önemli mesele cari açık meselesidir.

Enflasyon

Kredileri etkileyen en önemli etkenlerden bir tanesi de enflasyon oranlarıdır. Enflasyonun yükselmesi ile birlikte kredi oranları da artmaktadır. Ülkemizin yakın tarihine baktığımızda konut kredilerinin %’a kadar düştüğünü konut fiyatlarının artması ile birlikte bu rakamın yükseldiğini görmekteyiz. Bu nedenle enflasyonun kredi faiz unsurlarını belirleyen önemli etkenlerden biri olduğu görülmektedir.

Vadeli Mevduat Artışı

Vadeli mevduat artışı etkeni tamamen denge ilişkisi üzerine kurulu. Eğer bankaların vadeli mevduatlarındaki artış hızı enflasyon oranlarının gerisinde kalırsa piyasada dengeyi sağlamak için faizde yükselmeye gidilir. Bu durumun nedeni ise daha fazla kaynak toplaması yapmaktır.

Bütçe – Kamu Açıkları

Eğer devlette nakit sıkıntısı ortaya çıkarsa kredilerde olumsuz bir şekilde etkilenir. Devlette nakit para ihtiyacı artarken faiz oranları da aynı şekilde artar. Bu durumun bir kaynağı olarak devlet tahvilleri ve bono faizleri de yükselişe geçer.

Bir önceki yazımız olan Konut Kredisi Nedir? Nasıl kullanılır? 2020 başlıklı makalemizde konut kredisi faizi, konut kredisi nasıl alınır ve konut kredisi ne hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.