Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredi Kartı Borcu Kaç Gün Ödenmezse Kara Listeye Girilir?

14.03.2017
540

Kredi kartı borçları büyük bir sorun. Borç gün bile gecikmeye girse bizlere olan zararı çok büyük olabiliyor. Kredi kartlarını gecikmeye sokmamak, ödeme yapmamak başımıza türlü sıkıntılar yaşatabilirken siz değerli tüketicilere kart borcumu kaç gün ödemezsem kara listeye düşerim sorusunu da merak ediyor. Bizde sizleri bu konuda bilgilendirmek için yazımızı hazırladık.

Kredi Kartı Borcu Kaç Gün Ödenmezse Kara Listeye Girilir

Asgari ödeme tutarı bizleri rahatlatıyor sanıyoruz. Ama aslında durum tam tersi yani işimiz daha güç bir hal alıyor. Bazen kartımızın dönem borcu geldiğinde darda olduğumuz için sadece asgari tutarı ödüyoruz, diğer ay gelip çattığında borç katlanmış bir hal alıyor. Aslında ödediğimiz tutar sadece dönem borcunun bir ay daha gecikmeye girecek olmasının faizi, asgari ödeme tutarı altında ödediğimiz para sadece faiz. Asgari ödeme yaparken aslında havaya para atmış oluyoruz anaparayı değil faize ödeme yapıyoruz, bir nevi diğer ay ödeyeceğimiz tutarın katlanmasına vesile oluyoruz.

Örnek üzerinden gidelim, bu ayın dönem borç ödeme tutarı karşınıza 1000 TL olarak çıktı, 1000 TL’yi ödemek bütçenizi aşıyor ve 200 TL olarak belirtilen asgari ödeme tutarı var onu da ödeyemiyorsunuz. Asıl mesele hem dönem borcunu hem de asgari tutarı ödeyemeyince başlıyor. Sorunun sebebi kredi kartlarının borçlarının ödeme tarihinden 30 gün sonra idari takip durumunun başlıyor olmasıdır. Banka 30 günlük süre içerisinde tüketiciden bir ödeme yapmasını bekler, hala bir ödeme gerçekleşmiyorsa dosya bankanın yetkili avukatlarına gönderilir. Bu süre zarfında bankadan size gelen mesajlar biraz korkutucu olabilir çünkü yüksek ihtimalle tehdit içerikli olacaklardır. Dosyanız avukata intikal ettiğinde maalesef sizler için üzücü ancak 5 yıllık bir kara dönemin içerisine girmişsiniz demektir. Bu süre zarfında ne kredi çekebilir, ne kredi kartı kullanabilirsiniz. Ayrıca bankalarla girdiğiniz her işlem sizin aleyhinize olacaktır.

Konuya genel bir özet halinde bakalım. Borcunuz ister 500 TL olsun ister 1000 TL olsun dönem borcunu ödemeye gücünüz yetmiyorsa en azından asgari tutarı ödemek için uğraşın. Eğer kart borcunuz fazlaysa ödemekte güçlük çekiyorsanız banka ile iletişime geçin taksitlendirme isteyin bir hal çaresine bakın ancak ödememe gibi bir duruma kalkışmayın.

Banka ile böyle bir diyalog içerisine girdiğiniz size gelecek olan cevabı verelim;

‘’Merhaba;

Banka müşteri temsilcisiyim, sizleri zora sokan durum hakkında yardımcı olmak istiyorum. Bankaların var olan sistem kayıtlarında kredi kartları ve bireysel krediler müşterinin ödeme stilleri sonucu değerlendirmeye alınır. Daha kolay terimlerle belirtmek gerekirse, borcun 30 gün ödenmemesinden sonra idari takip süresi başlar, hala ödeme yapılmaya devam edilmiyorsa peşinden gelen 90 günlük süre zarfından sonra kanuni takip dönemi başlar. KKB ve Merkez Bankası’ndan bulunan ‘’Kara Liste’ ’ye adınız alınmış olur. Durumun en son aşaması kara listedir. Bahsettiğiniz gibi borcunuz 2 ay gecikmededir, bu sebeple sadece banka tarafından uyarı alırsınız, isminiz kara listede yer almamıştır. Ancak kredi skorunuz düşmektedir ve saygınlığınız azalır. Verdiğim bilgiler umarım işinize yaramıştır.

İyi günler. ‘’

Bir önceki yazımız olan Kredi Kartı Numarası Nerede Yazıyor ? Kart Numarası Hakkında başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.