Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Kredi Kartı Güvenliği İçin Pratik Bilgiler

30.11.2016
648

Gelişen teknoloji ile beraber kullandığımız kredi kartlarının güvenliği çok artmış olsa da hala dolandırıcılar kredi kartı dolandırıcılığı yapıp kart kullanıcılarını yüksek meblağlarda dolandırabiliyor. Bankalar en son güvenlik önlemlerini alıyor olmalarına rağmen müşterilerini de dikkatli olmaları konusunda fazlaca uyarıyorlar. Bu konudaki önlemler şunlardır:

Kart bilgilerini koruma önlemleri:

Öncelikle kartın sadece kendinize ait olduğunu unutmayın, kart bilgilerinizi banka çalışanı dahi olsa kimseyle paylaşmayın. Kart bilgilerini koruma önlemleri şunlardır:

kredi-karti-guevenlik

1-Kartınızın ön yüzündeki numarasını, son kullanım tarihini ve arka yüzündeki güvenlik numarasını alışveriş dışında kimseyle paylaşmayın.

2-Kart ile alışverişlerinizi mutlaka şifre ile yapın. İmza ile yaptığınız alışverişlerinizde de size verilen slip ve faturaları atmayın, saklayın. Kart ekstrenizi kontrol ettiğinizde hatalı çekim görürseniz slip ve faturalarla itiraz edebilirsiniz.

3-Kart ekstrelerini, slip ve faturaları iyi saklayın, çöpe atarken mutlaka iyice parçalayarak atın ki kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde bilgilerinizi alamasınlar.

4-Kartınızı sürekli aynı yere koyun ve sakın unutmayın. Kaybettiğinizi hissettiğinizde hemen bankanızı arayıp iptal ettirin. Kredi kartınızı ararken kaybettiğiniz zaman kötü niyetli kişilerin eline geçtiğinde kullanılması anlamına gelir.

5-Kartınızı iyi muhafaza edin ve ortada bırakmayın. Kart bilgilerinin bu şekilde alınması çok kolaydır.

6-Kartınız size özeldir. Çevrenizdekilere kesinlikle vermeyin. Sorun yaşarsanız bankanız bu durumu sözleşmeye aykırı bulur ve itirazınız kabul edilmez.

7-Kartınızın güvenliğinden şüphe ettiğinizde hemen bankanızı arayıp durumu bildirin. Kart bilgileri ve iletişim bilgileriniz değiştirilerek önlem alınır.

8-Kartınızı iptal ettiğinizde, kullanıma kapattığınızda ve yeni kart aldığınızda eski kartınızı yazılar okunmayacak şekilde ince parçalar halinde keserek atın.

9-Hiçbir banka kart bilgilerinizi mail yoluyla istemez. Ayrıca telefonda da bilgilerinizi söylemenizi istemez, tuşlamanızı ister. Mail ile kredi kartı bilgeleriniz istenirse yazmayın. Telefonda bilgileri söylemenizi isterlerse kapatın, bankanıza bildirin.

10-Kartınızı teslim aldığınızda hemen arka yüzünü imzalayın. Sahtecilik ile karşılaşırsanız yapılan kontrollerle imzanın sahte olduğu anlaşılacaktır.

ATM’lerde kart bilgilerinizi koruma önlemleri:

ATM’den işlem yaparken çok dikkatli olmalısınız. Bankalar gerekli önlemleri alıyor olmasına rağmen ATM dolandırıcılığı da yapılıyor. Bu aşamada çok dikkatli olmalısınız. ATM’lerde alınacak önlemler şunlardır:

kredi-karti-guvenligi-nasil-saglanir

1-Kartınızı ve girdiğiniz şifreyi kimseye göstermeyin.

2-Çevrenizde güvenmediğiniz insanlar varsa işlem yapmayın ve kartınızı aldığınızdan emin olarak oradan ayrılın.

3-ATM kartınızı yutmuş ise sadece banka görevlisinden yardım alın. Mesai saati dışında kartınızı yutan ATM’nin önünden ayrılmadan bankanızı arayın.

4-Bankayı mutlaka kendi telefonunuzdan ya da çok güvendiğiniz birinin telefonundan arayın. Tanımadığınız kişilerin telefonundan aramayın.

5-Tanıdığınız biri olsa bile bankanın numarasını kendiniz tuşlayın.

Kredi kartı şifresini koruma önlemleri:

Kartlar şifreli de olsa ek tedbirler alınmazsa şifre ile de dolandırıcılık yapılabiliyor. Kredi kartı güvenliği için şifreyi çok iyi korumak gerekiyor. Bu önlemler şunlardır:

1-Şifre size özeldir. Alışveriş sırasında görevli ‘’makine yetişmiyor söyleyin ben gireyim’’ derse inanmayın, şifreyi kendiniz girin.

2-Şifre belirlerken alakasız sayılar kullanın, şifrenizi kimse tahmin edemesin.

3-İnternet bankacılığı şifrenizde harf, rakam ve noktalama işareti olsun.

İnternet alışverişlerinde kart bilgilerini koruma önlemleri:

En tehlikeli mecralardan biri internet alışverişleridir. İnternet alışverişi sırasında kart bilgilerini koruma önlemleri şunlardır:

1-Alışveriş yaptığınız sitenin https bağlantısı ve ssl güvenlik sertifikası olup olmadığını kontrol edin, yoksa alışveriş yapmayın.

2-Bazı siteler alışveriş yapmadan kart bilgilerinizi ister, bu sitelere güvenmeyin.

3-Alışveriş sırasında kart şifreniz istendiğinde yazmayın ve siteye güvenmeyin.

4-İnternet alışverişinde en güvenilir yol sanal kart kullanmaktır. Sanal kartınızın limitini alışveriş tutarınız kadar belirleyin.

5-Bankalar güvenlik önlemi olarak 3D secure sistemi kullanırlar. Alışverişinizde mutlaka bu sistemi kullanın.

6-Alışverişten sonra güvensizlik yaşarsanız hemen bankanız ile iletişime geçip durumu bildirin.

Bu önlemleri unutmaz da buna yönelik hareket ederseniz ‘’kredi kartım güvenli mi?’’ sorusu kafanızı daha az kurcalayacaktır. Uzmanların yaptığı araştırmalar sonucunda ulaşılan bu sonuçlar kartınızın güvenliğini sağlama açısından çok önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.