Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Para Yönetiminin Olmazsa Olmaz 7 Kuralı

10.12.2016
501

Yatırım piyasalarıyla ilgilenenlerin en önemli sorunları nasıl risk alınacağı ve parayı hangi yatarım aracıyla riske edebilecekleridir. Zaman zaman zarar edebilen yöntemlerle yatırım yapsanız da ilerleyen dönemlerde risk sizin lehinize dönebilir. Böylece piyasada kazanan taraf olmaya başlarsınız. Paramı nasıl yönetirim ve para nasıl yönetilir diyerek kendinizle çelişkiye düştüğünüz durumlarda tüm gerçeklerin para yönetimini iyi bilmekten geldiğini anlamamız gerekir. Peki para yönetimi nasıl yapılır? Burada dikkat etmemiz gereken riskler ve hedefler neler olmalıdır?

Riske Karşı Önlem Veya Direnç

Riski Yönetmek: Para yönetimi aynı zamanda bir risk yönetimi biçimidir. Para her zaman kontrolü zor, hızı belirsiz ve tüm senaryolara uyan bir risk aracıdır. Alacağınız yatırım risklerini sizler belirleyeceksiniz. Paraya sahipseniz daha fazla riskiniz vardır demektir. Özetle paranız çoksa riskiniz çok paranız azsa riskiniz de azdır. Bu nedenle yatırım piyasalarında işlem yaptığınız risklerde, araçlarda paranızın tamamını kullanmayın. Belli bir oranın üzerindeki yatırım kararları sizi zarara uğratabilir. Peki riski nasıl yönetmelisiniz? Yani paramı nasıl yönetirim sorusuna nasıl cevap vermelisiniz. İşlem yaptığınız yatırım kanalına öyle bir miktar para yatırın ki riske aktaracağınız miktar, tamamen kaybolsa da sizin hayatınızı etkilemesin. Riski bu şekilde belirlemelisiniz.

para-yonetimi-nasil-olur

Farklı Varlıklara Yatırım Yapın: Tek bir yatırım kanalında riski göze almak da akılcı değildir. Bazen bir kalemde kazanabilirsiniz ama riski kaybetme direnciniz daha düşüktür. Finansal aracınız tek olmasın. Tek bir yatırım varlığı sizi zarara sokarsa daha büyük kayıplar alır, riske direnciniz azalır. Öncelikle farklı varlıklara yatırım yapın. Daha sonra tecrübe ederek daha iyi bildiğiniz alanlarda yatırımlarınızı artırabilirsiniz. Bu şekilde para nasıl yönetilir kısmındaki bilginizi de artırmış olursunuz.

Sermayenizi Koruma Amacından Sapmayın: Heyecanınıza kapılarak hemen kar etmeyi ve bir anda kazanç anlamında zirveye gitmeyi hedeflemeyin. İlk maddede dediğimiz gibi sermayenizin tamamını riske almak size ciddi kayıplar yaşatabilir. Kazanma potansiyelinizin yüksek olduğu yatırımlarda biraz vakit geçirin. Sermayenizi koruyup garanti altına aldığınızda risklerinizi farklı kanallara dağıtabilirsiniz. Böylece ikinci bir şansınız olur. Aksi halde sermayeniz biterse ikinci bir şansı asla yakalamazsınız. Para yönetimi nasıl yapılır ise yapılsın mutlaka sermaye kontrolü sağlanmalıdır.

Duygular Ve Deneyimler

Zarar Ederken Sağduyu Olun: Zarar etmek paramı nasıl yönetirim sorusuna yanıt arayanların aklına getirmek istemedikleri en önemli kavramdır. Yatırım araçlarında, anlık fiyat değişimlerinden etkilenmemek için, zarar anında “zarar durdur/ kar al” türünde emirler vardır. Bu sayede kontrolü sağlamış olursunuz. Zarar anının da yaşanabileceğini unutmayın. Bazen sert darbeler şeklinde risklerinizi kaybetmenize sebep olabilir. Bu nedenle zarar anında sağduyulu olup ikinci bir yatırım kanalınız seçerken aceleci davranılmamalıdır.

Para Yönetiminin Olmazsa Olmaz 7 Kuralı

Heyecan ve Duygularınızı Kontrol Edin: Piyasada birçok yatırım aracı vardır. Bunlardan bazıları zaman zaman kazandırma eğilimindedirler. Biranda kazanan riske yönelmek veya kaybedenden uzaklaşmak, anlık reflekslerle hareket etmek yanıltıcı olabilir. Kazanan veya kaybeden durumda olacaksınız. Burada asıl olan paramı nasıl yönetirim, sorusuna hep akılcı ve sakin kararlar alarak cevap vermektir. Eğer para nasıl yönetilir sorusuna bir anlık heyecanlarla cevap verirseniz zararlı çıkabilirsiniz. Zarar halinde de kar halinde de duygu kontrolü şarttır.

Hatırlamak İçin Kaydedin

İşlemleri Kaydedin: Yatırım piyasasında yaptığını işlemleri kaydedin. Hem zihinsel hem de görsel hafızanızın bu konuda gelişmiş olması tecrübenizin bir işareti ve yardımcısıdır.

Kendi Yöntemlerinizi Tespit Edin: Piyasalarda, başlarda bir deneyiminiz olmayacaktır. Ancak daha sonra para yönetimi nasıl yapılır sorusuna cevap ararken bulduğunu yollar sizi deneyim sahibi yapacaktır. Ardından kendi plan, risk takibi ve yatırım kararlarınızı olacaktır. kendinize ait kararların tam olgunlaştığını hissedene kadar büyük riskler almamak önemlidir.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.