Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Temettü Nedir? Nasıl Hesaplanır? (2020 Kar Payı)

20.01.2020
690

TEMETTÜ NEDİR ?

Şirket dönem içerisinde kar elde eder. Elde ettiği bu karı önce şirket giderlerine , sermaye artırımına , demirbaş alımı veya yenileme , işçi ücretlerine zam , ara malzeme giderleri gibi kalem kalem muhasebe envanterine göre harcamalarda bulunur. Şirket artık kendi kendine yetebilecek konuma geldiğinde geri kalan parayı ortaklar arasında bölüştürür. Temettü , şirketin dönem içerisinde elde ettiği karı mevcut ortakları arasında paylaştırmadır. Borsada işlem gören şirketler ortaklarına kar paylarını hisse senedi olarak veya nakit şekilde dağıtabilir. Temettü , hisse senedi olarak dağıtıldığında mevcut ortak şirket içerisinde sermaye artırımına gidiyor demektir. Şirket tarafından bedelsiz sermaye artırımına girerek yeni hisse senetleri paylarına sahip olurlar.

Temettü nedir ?” sorusunun yanıtı , kar payı dağıtımına gitmektir denilebilir.

TEMETTÜ NE ZAMAN DAĞITILMA AŞAMASINA GELİR ?

Temettü geliri yapılan işin bir getirisi olduğundan firmalar ve bireyler tarafından alınıp harcama yapılmaz. Bu gelir ile sermaye daha da güçlendirilmeye çalışılır. Bundan dolayı firmalar temettü gelirini yatırım aracı olarak görürler.

Herhangi bir firma temettü ödemelerinin geldiği gün bu ödemeden yararlanmak adına , söz konusu firmanın hisse senetleri temettü ödemeleri başlamadan 1 gün önce almak gerekir. Halka açık firmalar için de aynı yöntem kullanılmaktadır. Ek bir bilgi vermemiz gerekirse insanlarımız aslında temettü nedir gibi soruları sık arttırdığını gördük

Anonim şirketler ise temettü ödemelerini genellikle mayıs ayı sonuna kadar gerçekleştirirler. Bu şirketlerin hesap dönemini takiben mayıs ayı sonuna kadar ödeme zorunluluğu vardır. Bu kurala uygun davranırlar.

Temettü almak için yüksek gelirli firmaların hisse senetleri tercih edilmelidir.

 

TEMETTÜ NASIL HESAPLANIR ?

TEMETTÜ NEDİR

Temettü nasıl hesaplanır ?

Temettü , hesaplamasını yapmak için firmanın kar payını açıkladıktan sonra geçmiş yıllardaki kar payı oranlarına bakıp ne kadarını dağıttığını bulup , bu yıl ki kar payı dağıtımı hakkında fikir sahibi olunabilir.

Ülkemizdeki muhasebe standartlarına göre her hisse senedinin karşılığı  1 Tl olarak değer görür. Hesaplamalarda bu karşılık göz önünde bulundurulur. Aklınızda hala temettü nedir sorusu devam ediyorsa alt kısımdaki detaylı videomuzu izleyebilirsiniz.

Temettü Örnekleri :

. Son yıllarda karının % 40 ‘ını dağıtan bir şirket olsun. Bizim yatırımcı olarak da 200 hisse senedimizin olduğunu varsayalım.

Değeri 1 Tl olan hisse senedinin , karının % 40 ‘ını dağıtan bir şirket 40 kuruştan hisse senetlerinin değerini belirler. Yani 1 Tl ‘ nin karşılığı 40 kuruşa denk gelir.

200 * 40 = 80 TL alınacak temettü karşılığıdır.

. Şirket bu yılki karının % 70 ‘ini dağıtmaktadır. Yatırımcının da 2000 adet hisse senedi değeri bulunmaktadır.

Yatırımcı 1 Tl hisse senedi değerini 70 kuruş olarak ele alır.

2000 * 70 = 1.400 elde edeceği temettü geliridir.

. Bedelsiz sermaye artırımına örnek ise şöyledir :

XY A.Ş’nin aynı cari dönemde % 100 sermayesini dağıttığını varsayalım. Fakat bu temettü dağıtımının yarısını nakit olarak elden vermekte yarısını da bedelsiz sermaye dağıtımına eklemektedir. Yani % 50 – % 50 işlem yapılmakta olsun. Şirket başka da bedelli ya da bedelsiz başka hiçbir dağıtım yapmamaktadır. Şirket % 50 temettüden dolayı bedelsiz sermaye artırımına gitmektedir. Bu durumda önceden ödenmiş 100 milyarlık eski sermayesine % 50 oranından dolayı 50 milyarlık değer eklenmektedir. Bu durumda şirketin sahip olduğu sermayesi 150 milyara çıkmaktadır. Şirket içerisindeki hisse senedi değeri de sermaye ile orantılı olarak artmaktadır . Sonuç olarak artık şirketin 150 milyon hisse senedi vardır. Alt kısımda sizler için temettü nedir videosu hazırlayarak daha iyi anlamanızı dile getirdik.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.