Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Türkiye’de En Fazla Şubeye Sahip Olan 10 Banka

12.11.2016
630

Bankalar Şehirlerdeki ihtiyaçlarımızı Karşılıyor

Bankalar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayli yaygın finans kuruluşlarıdır. Türk sermayeli olan bankalar yanında yabancı sermayelerin ülke içerisine girmesi ve ülkede yabancı sermayeli ortaklarla hareket eden birçok banka vardır. Bazı bankalar devlet bankası olma özelliğine devam etmektedir. Bankaların bir kısmı sadece büyük şehirlerde faaliyet göstermekteyken bazı bankalar ise ülkemizin hemen hemen her ilinde şubeye sahiptir. Bankaların bankamatik ve internet bankacılığı ile şubelere olan yoğunluk ve ilginin azaltılmasına yönelik faaliyetleri de vardır. Ancak özellikle Anadolu insanının eski tip bankacılık anlayışından vazgeçememesi ve bankaların aracı işlemlerle komisyon sağlama istekleri yine de şube ihtiyacını ön plana çıkarmaktadır. Ülkemizde de genellikle en iyi bankalar ülke genelinde de en çok şubesi olan bankalar olarak anılırlar. Bu karşılaştırma çok da doğru değildir. Ancak en fazla şubesi olan bankalar aynı zamanda en iyi bankalar listesinde de zirvede yerini alan bankalardan oluşmaktadır. Şimdi dilerseniz ülkemizdeki en fazla şubeye sahip bankaları inceleyelim.

Yabancı Ortaklı Bankalar Gerilerde

  1. Türk Ekonomi Bankası A.Ş.

Toplam şube adedi 550 civarında olan TEB, 2005 yılında yaptığı anlaşma ile Fransız Bankası BNP Paribas ile ortaklık yapısı oluşturdu. BNP Paribas Avrupa’nın en büyük bankası olma özelliğine sahipken yapılan bu anlaşma ile birikimi ve ürün kalitesini TEB’e aktarmak ve TEB’in uluslararası hizmet veren bir banka konumuna gelmesi amaçlanmıştır.

  1. Finansbank A.Ş.

1987 yılında kurulan genç bankalardan bir olan Finansbank’ın toplamda 630 şubesi bulunmaktadır. En çok şubesi olan bankalar listemizde dokuzuncu olan bankanın 2016 yılı içerisinde Katar’ın en büyük bankası olan Qatar National Bank S.A.Q (QNB Group) tarafından satın alındığını belirtmek gerekir. Sloganı ‘İşimiz rakamlarla değil, insanlarla’ olan bankanın, hızlı, kolay ve farklı çözümler üreterek Türkiye finans sektöründe bir yer edindiğini söylemek mümkündür.

  1. Denizbank A.Ş.

2016 yılında toplamda 689 şubesi olan Denizbank listemizde sekizinci sırada yer alıyor. Aslında 1938 devlet bankası olarak, denizcilik sektörüne finansal destek amaçlı kurulmuştur. 1997 yılındaki özelleştirme ile birlikte farklı faaliyet alanı oluşturan bankanın 2012 yılında Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank tarafından satın alınması ile daha güçlü bir sermaye yapısına sahip olduğunu söylemek mümkündür.

  1. Akbank T.A.Ş.

Geçmişte bu listede zirvelerde olan Akbank son dönemde aldığı yanlış yönetim kararları ile gerilemiştir. 2015 yılına kadar 1.000 civarında olan şubelerini karlılığı düşük gerekçesiyle kapatan ve personel kıyımı da yapan bankanın şuan ise 887 adet şubesi var. Çok önemli bir banka olmasına karşın son yıllarda izlediği yanlış müşteri ve personel politikaları gereği, kar, kaynak ve komisyon kalemlerinde hep ilk üçün dışında kalmıştır.

Türkiyede En Fazla Şubeye Sahip Olan 10 Banka

Devlet Bankaları Daha Güçlü

  1. Türkiye Vakıflar Bankası

En iyi bankalar arasında olan güçlü kaynak yapısına sahip Vakıfbank’ın toplamda 925 adet şubesi vardır. Kamu bankalarından biri olarak halen hizmetine devam eden bankanın kuruluşu ise 1954 yılına kadar uzanmaktadır. ”Halden Anlayan Banka” sloganı ile benimsediği politikalar ile hizmet kalitesini artıran bankanın 2016 yılında hizmet vermeye başlayan Vakıf Katılım ile birlikte müşteri portföyü de gelişmiştir.

  1. Türkiye Halk Bankası A.Ş.

En fazla şubesi olan bankalar listemizdeki bir diğer banka da Halk Bankasıdır. 1933 yılında kurulan bankanın şuanda toplam şube sayısı, ülke genelinde 961 adettir. 2001 yılında bankada yapılan değişiklikle daha modern ve çağdaş bir hizmet anlayışı belirlemesi ile müşteri sayısı artmış, özel bankalarla rekabet edebilen devlet bankaları arasındaki yerini almıştır.

  1. Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.

Toplam 966 adet şubesini Türkiye’nin birçok alanına yayan öncü bankalardan Yapı ve Kredi bankası 1944 yılında, uygun koşullarla kişilerin ev sahibi olması amacıyla kurulmuştur. Ancak Çukurova Holding’in TMSF’ye olan borçlarının fazlalığından ötürü %51 lik hissesi Koç Finansal Hizmetler tarafından satın alınmıştır. Ardından Koçbank ile birleşim yapan bankanın özellikle son yollarda adından söz ettirdiği eğitim, kültür, çevre ve sanat alanlarındaki faaliyetleri de vardır.

İşte İlk Üç!

  1. Türkiye Garanti Bankası A.Ş.

980 adet şubesi ile bu listedeki en teknolojik bankası olan Garanti en fazla şubesi olan bankalar arasında kendine ilk üçte yer bulmuştur. 1946 yılında Ankara ilinde kurulan banka, ülkemizin en büyük ikinci özel bankasıdır. Doğuş Grubu ve Banco Bilbao Vizcava Argentaria S.A (BBVA) tarafından yönetilen bankanın ürün ve hizmetlerindeki teknolojik yeterliliği ve farkı rakiplerinden kendini ayırmasına sebep olmuştur.

  1. Türkiye İş Bankası A.Ş.

1352 adet ülke içinde ve 23 adet ülke dışında şubesi olan Türkiye İş Bankası en iyi bankalar arasında da listede üst sıralardadır. 1924 yılında kurulan ve Cumhuriyet döneminin ilk bankası olarak tarihe geçen bankanın, geçmişinden bugünümüze tasarruf bilincini oluşturduğunu söylemek mümkündür. Bankacılık alanında birçok konuda öncülük yapan bankanın, teknolojik ve müşteri odaklı bankacılık alanında yaptığı yenilikler onun listede üst sıralarda olmasını sağlayacak gibi gözüküyor.

1.Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası A.Ş.

En çok şubesi olan bankalar içerisinde 1784 ülke içi ve 27 yurt dışı şubesi olan, T.C. Ziraat Bankası listemizde birinci sıradadır. 1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde kurulan bankanın ülkemizin en büyük devlet bankası olduğunu söylemek gerekir. 2015 yılında faaliyete geçen iştirakçisi Ziraat Katılım bankası ile büyümeye devam ettiğini söylemek mümkündür.

 

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.