Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Yatırımcı Psikolojisi Ve Uzak Durulması Gereken Davranışlar

13.12.2016
448

Ekonomi çevrelerine girip araştırma yapmalısınız. Piyasa getirileri iyiden iyiye tetkik edilmeli. Birikiminiz ne kadar bir yoklanmalı. Başaran veya başaran görünümlüler sizi celp etti ise aman dikkat edin. Bu akıntı çok su götürdü. Yatırım noktalarınızı ve ilgi kalemlerinizi iyi seçmeye bakıp, kararınızı veriniz. Öğretici oyun şeklindeki Demo hesaplar ile bir miktar piyasayı soluklayın. Atılım yapmak için çaplı bir piyasa analizi yapmalısınız. Ardından da ilk girişiminiz.

Piyasa tedbir ve emniyet üzere sakin hareket edenlerin kazandığı veya az zayiat atlattığı bir arenadır. Eldeki kar gelecek olandan evladır düsturu daim başucu rehberiniz olmalıdır. Gözü yükseklerde olup ta hakikati göremeyip yüzleşmek zorunda kalanlardan olmamak için önce emniyet demek gerekir.

Yatırımcı olup, doğru adımlar atarak kazanmaya başlamakla yatırımcı oluverirsiniz. Ya da oldum sanırsınız. Hamleler geri döndükçe ve kazandıkça oldum dersiniz. İşte tablo burada kopar. Risklerin farkında olmadan, oldum düşüncesi ile kaybetme akıldan çıkıverince, emniyet terk edilince kayıplar başlar. Telafi için her düşünmeden atılan hamle daha aşağıya götürdüğünde nereden bulaştım bu işe dersiniz. Kalanları alıp yatırım işini noktalamayı düşünmeye başlarsınız. Aslında düşünmeniz ne sorgulamanız gereken şeyler başkadır. Kaybetmenizi sağlayan unsurlar ve attığınız adımları sorgulamalısınız. Piyasayı günah keçisi ilan etmeden önce.

Piyasaya Kafa Tutmak

Yatırımcı psikolojisi denen şey de işte tam da böyle bir şeydir. Eğer kendi yanlışlarınızı görmez veya göremez iseniz hatanın büyüğünü yaparsınız. Özgüven iyi bir şeydir. Ancak kendinden ziyadesi ile emin olmak ve emniyeti terk etmek hatadır. Geliştirdiğiniz yatırım planına güvenmek ve acaba sorusunu sormamak ve piyasa ile inatlaşmak en çok hata oranı olan mevzulardır.

Çevre piyasa elemanlarının söylediği bilgi ve belgeden yoksun sallamalar ile yol haritası belirlemek en hatalı tavırdır. Kendinizin yol haritasındaki planınız ve adımlarınızdan oldukça emin olarak tavır sergileyenler bir müddet sonra ekonomi çevrelerine kafa tutmaya başlar. Dediğim dedik anlayışı ile yolunun doğruluğu noktasında gözden geçirme yapmadan ve esnemeden, piyasaya kafa tutup cebelleşmeye başlar. Unuttuğunuz şey de piyasanın bir bilgi yumağı şeklinde tekniklerle okunması ve uluslararası olması gerektiğidir. Yatırım araçlarına doğru olduğunuz şeyleri dikte etmek yerine, piyasalar ışığında doğrular kurmanız en akıllı yoldur.

Piyasada His Değil Teknik Konuşur

Hissetmek ile bir ya da iki kere yatırımın getirisini sağlayabilirsiniz. Sürekli duygular ile kazanç sağlamak mümkün değildir. Teknik ve bilgi olmadan yatırım getiriye dönüşemez. Piyasayı okuya bilme meziyeti olan teknik bilgi sahibi olmak piyasanın olmazsa olmazıdır. Doğru anda pozisyon açmayı bilmeyen ya da kavramlardan anlamayanın kazanması zordur. Emiri durdurma ile vermeyi bilmek ile sermayenin arttırılmasından anlamak gerekmektedir. Bilançolara bakış açısı katarak okuyabilmek ya da kar dağıtım bilgilerine sahip olmak gerekir. Yeteri kadar teknik analiz yapma ve yapabilme meziyetiniz olmalıdır. Ehliyet noktasındaki tecrübe ve bilgi birikimi safsatalardan koruyacak yegane şeydir.

Tüyo Sağlam Hatası

Kulaktan doğma ve bilgisizce yayılan aldatmaca yüklü safsatalara kanmamak gerekiyor. Sağlam yerden bir haber, haydi altın vuruş yapacağız şeklinde insanın hayallerini coşturan, kazanma hissini uçuran söylemlere kulak asmamak gerekiyor. Tecrübeniz olduğunda, bilgi süzgecinden geçirip değerlendirme yapabilirsiniz. Emniyeti daima öncelemek gerekiyor. Temkin daima tehlikeli sulardan sizi koruyacaktır.

İnternet ortamında, forumlarda veya gazetelerde bilgiçlik taslayan ifadeler ve şişirme haberlerden etkilenmeyin. Süzgeciniz daima bilgi ve tecrübe olmalıdır. Okuduklarınızı da bu minvalde değerlendirmelisiniz.

Teknolojiye Kafa Tutma !

Geleneksel yatırımcıların hiç de haz etmedikleri şey teknolojik gelişmelerdir. Yeni gelişmeleri takip etmiyor ve öğrenmiyorsan piyasa sana uzun süreli bir getiri sağlayamaz. Bir noktada tıkanırsın. Ekonomi çevrelerindeki teknik her geçen gün değişip gelişmektedir. Pratik mecralar ve teknik adapte olmanız elzem olan iki yardımcınızdır.

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Nedir ? Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir ? başlıklı makalemizde Ödeme talimatı nedir, otomatik ödeme ve Otomatik ödeme talimatı hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.