Finans Krediler , Esnaf Kredileri , İhtiyaç Kredileri , Hibe ve Destek

Bankalar İle İlgili Şikayet Nereye Ve Nasıl Yapılır?

28.11.2016
775

Günümüzde neredeyse hemen herkesin yatırımı olmasa bile bir bankada hesabı mevcuttur. Bankacılık sisteminde yapılan yanlışlar ya da yasalarla iptal edilen kesintilerin müşteriye geri ödenmesi kararı söz konusu olduğunda bankaları denetlemekle yükümlü olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu olan BDDK şikayet sistemi kurulmuştur. Bankacılıkla ilgili sorunlarda müşteri ile banka problemi ikili olarak çözemediği durumlarda bir süreç izlenerek şikayet bu kuruma iletilir.

Banka şikayeti söz konusu olduğunda belirli bir yol izlenmelidir. Sorunu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’na iletmeden önce yasal bir yol izlenmesi gereklidir. Bu yasal sürecin aşamaları şunlardır:

Banka şikayet merkezine başvuru:

Her bankanın müşteri sorunlarını dinlediği bir şikayet merkezi vardır. Bu şikayet merkezleri her türlü şikayet ile müşteri önerilerini de dinlerler. Müşteri yaşadığı sorunu öncelikle çalıştığı bankanın şikayet merkezine bildirmelidir. Bazı durumlarda banka şikayet merkezi sorunu inceleyip kısa sürede çözer. Sorun çözülmese bile banka müşteriye bu konuda ayrıntılı açıklama yapmak zorundadır. Elden iletilen şikayetlerde başvuruyu alan memur tarafından da imzalanmış olan şikayet dilekçesinin bir fotokopi örneği mutlaka alınmalıdır. Sorun çözülmediği takdirde alınan bu dilekçe örneği ikinci aşamada başvuru teyit belgesi özelliği taşır ve çok önemlidir. Şikayet başvurusu elektronik posta ile yapılmış ise bankanın cevap iletisi de başvuru teyit belgesi yerine geçer.

Bankaların şikayet başvurularına cevap süreleri de yasalarla belirlenmiştir. Bu süre banka kartı ve kredi kartları için 20 gün iken, diğer bankacılık işlemleri için 30 gün olarak belirlenmiştir. Böylece banka en geç 30 gün içinde cevap verme yükümlülüğündedir.

Bankalar İle İlgili Şikayet Nereye Ve Nasıl Yapılır

Hakem Heyeti’ne başvuru:

Banka yasal olarak kendisine verilen bu sürede müşteriye olumlu ya da olumsuz cevap verir. Banka şikayet merkezine bildirilen sorun banka ve müşteri arasında çözülemez ise ikinci aşamaya geçilir. Tüketiciyi Koruma Kanunu’na istinaden görev yapan ilçelerde örgütlü olarak çalışan Tüketici Hakem Heyetleri vardır. Banka ile ikili anlaşma sağlayamayan müşteri cevap aldığı tarihten itibaren 60 gün içinde ikamet ettiği ilçede bulunan Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapar.

Tüketici Hakem Heyeti başvuruları Hakem Heyeti Başvuru Formu doldurularak yapılır. Türkiye Bankalar Birliği Hakem Heyeti’ne de başvuru yapılabilir. Müşteri bu hakem heyetlerinden birine yaptığı şikayet başvurusu sonucunda da sorun çözülebilir.

Sorun hala çözülmemiş ise Tüketici Mahkemesi’ne dava açılarak banka dava edilir. Şikayetiniz yasalara uygun ise davayı kazanırsınız.

Çalıştığınız banka ile her hangi bir sorun yaşadığınızda ya da geçmişte yapılan kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti ve son olarak da konut kredisi katma değer vergisi gibi yasalarla belirlenen kesinti iptali gibi durumlarda şikayet etme hakkına sahipsiniz. Önemli olan bu şikayetinizi hangi sıra ile yapacağınız ve şikayet başvurusunda hangi evrakları kullanacağınızdır.

banka-sikayet-kurallari

Banka şikayet kuralları:

1- Öncelikle bankanın şikayet merkezine yazılı dilekçe ya da elektronik posta ile şikayette bulunun ve elinizde mutlaka şikayet belgeniz olsun.

2-Bankanın cevap verme süresi kredi ve banka kartı işlemleri için 20 gün, diğer bankacılık işlemleri için 30 gündür. Bunu dikkate alın.

3-Bankanın yazılı cevabından sonra 60 gün içinde Hakem Heyeti Başvuru Formu’nu doldurun.

4-Hakem Heyeti Başvuru Formu, banka şikayet dilekçesi, bankanın cevap belgesi ve şikayet konusu belgeleri ile Hakem Heyeti’ne başvuru yapın.

Banka şikayeti işte bu kadar kolay. Türkiye Bankalar Birliği değerlendirmesi sonucunda 15 gün içinde size cevap yazacaktır.

 

Bir önceki yazımız olan Otomatik Ödeme Talimatı Vermenin 7 Avantajı 2020 başlıklı makalemizde Akıllı ödeme, elektronik ödeme ve otomatik ödeme hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.